ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban

Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban

Te is szoktál fotózni? Szívesen meg is mutatnád a képeidet egy szakmabelinek? Gyere el hozzánk a Capa Központba és beszélgess a fényképeidről az általunk felkért konzulenssel!

Időpont: 2020. október 14., szerda, 15 órától

Felkért konzulens: Déri Miklós fotográfus

Déri Miklós © Bazant Ivola

Déri Miklós (1964) 1990-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola fotó szakán.

Első önálló kiállítását a nyolcvanas évek végén Moszkvában és Leningrádban készült, autonóm fotóriportjának képeiből rendezte a Tölgyfa Galériában. A kiállítás képanyagát Moszkvában is bemutatták.

1992-től tizenhárom évig a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó alternatív kulturális/politikai hetilapjánál, a Magyar Narancsnál dolgozott fotóriporter/képszerkesztő/fotórovat-vezetőként. Meghatározó szerepe volt a kultikusnak számító lap jellegzetes arculatának kialakításában, a lap szellemiségét tükröző független dokumentarista képvilág megteremtésében.

2002-től nyolc éven át a fotográfia speciális területén tevékenykedett: a magyar Miniszterelnöki Hivatal megbízásából a miniszterelnök fotó-dokumentációs osztályát vezette.

2010 óta a társadalmi kérdésekre különösen érzékeny, elkötelezett fotóművészként, projektszerűen tematikus, az égetően aktuális problémákra reflektáló szubjektív dokumentarista fotóesszé-sorozatokon dolgozik.

2010-től több száz fekete-fehér portrét és csoportképet készített a nyolcvanas-kilencvenes évek alternatív ellenkultúrájának emblematikus figuráiról, jellegzetes arcairól, illetve az ehhez a szubkultúrához kapcsolódó világ meghatározó szereplőiről. A több évig készített képanyagból Arcok címmel jelent meg fotóalbum (2016) a Capa Központ kiadásában, illetve a Deák Erika Galériában tárlaton is látható volt egy válogatás a kötet anyagából.

2017-ben, ipari környezetben, mindennapjaik helyszínén készített rendhagyó portréfotókat gáz- és olajmunkásokról. A 2015-ben született sorozat kulisszájaként az algyői gázüzem szolgált, ebben a közegben szokatlan módon, különleges beállításokban jelentek meg az évtizedekig az olajiparban dolgozó szereplők. A portrésorozat képeiből Szegeden Egy aranykor emlékei címmel rendeztek kiállítást.

2015-ben Roma test című sorozatában roma közéleti szereplőkről fotografált beállított, komponált portrépárokat, amelyekben szembeállította a romákkal kapcsolatos sztereotípiákat a „modellek” valódi életével, a világban betöltött valós pozíciójával. Ezekkel a véleményfotókkal megmutatta a negatív sztereotípiák abszurditását. Roma témájú képeivel több nemzetközi kiállításon vett részt, többek között láthatók voltak Prágában, és Berlinben.

Ugyanebben az évben menekültekrő készített riport- illetve hírképszerű, hagyományos „migránsábrázolástól” eltérő megközelítésben, környezetben és életszituációban portrékat. A sorozat képei – a hosszú menekülést egy-egy percre megállítva – nem a menekülő „migránst”, hanem a menekülésre kényszerített ember tragikus tortúrájának egy viszonylag békés pillanatát rögzítették. A budapesti Köztársaság téren felvett sorozat képeit kiállították Zürichben, a képek meghívottként szerepeltek a Magnum csoport migrációval kapcsolatos fotóiból összeállított vándorkiállításon.

2017-ben portrésorozatot készített a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet légzésrehabilitációs osztály munkatársainak mindennapi, áldozatos munkájáról. A képek (Artner Szilvia interjúival) 2018-ban jelentek meg az Ápolók című kötetben, a Légzéssel a Lélekért Alapítvány kiadásában.

Jelenleg tematikus sorozatokban szűkebb környezetét, az egykor hírhedt, ma gyökeresen átalakulóban lévő budapesti Józsefváros jellegzetes helyszíneit járja be. Autonóm fotóriportjaiban – a Rákóczi téri vásárcsarnokot és a környék slumosodott, lepukkant utcáit használva kulisszaként –csoportos portrékon, meghökkentő zsáner „élőképeken” örökíti meg a környék sajátos mikrovilágát, atmoszféráját, jellegzetes figuráit. A VIII. kerület különleges hangulatát rendkívüli nézőpontból láttató képeiből 2018-ban a budapesti Goethe Intézetben mutattak be válogatást.

Fotóművészeti munkássága mellett fotó riport szakát vezeti a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia Tanszékén, zenélt az I Love You zenekarban, és főszerepet játszott a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című játékfilmben.

Fotóival számos hazai és nemzetközi kiállításon vett részt, munkásságát 2016-ban André Kertész-nagydíjjal jutalmazták.

 

A portfólió konzultáción való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a balazs.gaspar@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet. A levél tárgyaként kérjük beírni: Fotómappa

A jelentkezések elfogadása a regisztrációk beérkezési sorrendjében történik, és erről értesítést küldünk. Egy beszélgetés legfeljebb 20 percig tart, téma, technika és formátum szempontjából nincs megkötés. Kérjük, ha mégsem tudsz eljönni, a konzultáció időpontja előtt legalább három nappal jelezd nekünk, hogy más léphessen a helyedre.

A résztvevők száma legfeljebb 8 fő.