ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban

Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban

Te is szoktál fotózni? Szívesen meg is mutatnád a képeidet egy szakmabelinek? Gyere el hozzánk a Capa Központba és beszélgess a fényképeidről az általunk felkért konzulenssel!

Időpont: 2022. november 16., 15 órától

Felkért konzulens: Gőbölyös Luca fotográfus

© Gőbölyös Luca

Gőbölyös Luca fotográfus

Nem könnyű pár ezer karakterben bemutatni egy olyan művészt, akinek eddig pályafutása egy több száz oldalas albumba férne csak be. Ezért már a bevezetőben kénytelen vagyok beismerni, hogy ez csak egy rövid ízelítő Gőbölyös Luca portréjából.

Művész család gyermekeként ikertestvérével színes gyermekéveket tudhattak maguk mögött, sok színészt, képzőművészt ismertek meg a család műtermében. Kétség sem volt, hogy a jól rajzoló, ügyes kezű, jó látásmóddal megáldott kiskamasz, aki már akkor is a fényképezőgép bűvöletében élt a Kisképző fotós szakára iratkozzon be. amit sikeresen be is bejelezett, hiszen már akkor kiderült, hogy a fotózás az életének a része, mondhatni létszükséglet a számára.

Az érettségi után a család egyik barátjának, Jean-Loup Charmet-nak a párizsi műtermében dolgozhatott. Ott tanulta meg a fotózás alapjait, sőt olyan fényképezőgépet és optikákat is használhatott, ami akkoriban itthon szinte elérhetetlen volt. A mesternek arra is volt gondja, hogy a fényképezésbeli tudásának fejlesztése mellett a francia nyelv ismeretét is elsajátítsa.

Luca egy év után visszajött, hogy megkezdje tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME), fotó szakán, ahol mestere Miltényi Tibor volt, majd folytatta tanulmányait egy angliai ösztöndíjjal az University of Brightonon, ahol két remek mester is segítette művészi kibontakozását: Mel Gooding, Lawrence Preece. Hazatérése után beindult fotós pályafutása, számos kiállítása volt és több díjat is elnyert, ennek ellenére nem hagyott fel a szakmai továbbképzésével, megpályázott és elnyert több nemzetközi ösztöndíjat.

Pályafutásának kezdeti éveiben a fotók tematikáját még az iskolákban tanult városkép-csendélet kettőse határozta meg, de már akkor kitűnt szokatlan képkivágásaival, a fénykép felületi kezelésével, színezésével. A szakma és a közönség figyelmét a homoszexuális szubkultúra szereplőiről készített sorozatával hívta fel magára, majd pedig az öregedéssel, az elmúlással foglalkozó felvételei emelték ki a fotósok közül, és hoztak hazai és nemzetközi ismertséget, elismertséget a fiatal művésznő számára.

Felsorolni is képtelenség azokat az elismeréseket, egyéni és kollektív kiállításait, amelyeket az elmúlt évtizedekben a fotóművész magáénak mondhat. Már elismert fotósként ismét iskolapadba ült, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen megszerezze doktori címét, hogy ma már művészi munkája mellett a fiatal generációt vezethesse be a fotózás rejtelmeibe a Kodolányi János Egyetemen.

Gőbölyös Luca fotográfiáit nézve nehezen tudjuk szétválasztani a fikciót és a valóságot. Képei egy különleges világba visznek, egy olyan világba, ami úgy zaklat fel, hogy közben szépséget és megnyugvást ad nézőjének. Jellemző munkásságára az avantgárd szemlélet, a kísérletezés. A női fotósoknál ritka az olyan művész, akinek a fotói ilyen merész és ennyire komoly üzenettel bírnak. Luca szimbolikus dolgokat mutat be a fotózás eszközeivel, egyedi látásmódjával olyan élményeket és gondolatokat hoz felszínre a nézőkben, amire azok nem is gondoltak volna. Mindemellett a fotózást technikailag is megújította, illetve folyamatosasan megújítja, gondoljunk itt a világító fotóira, a különleges videóinstallációira, a nem hagyományos technikákkal készült képeire.

Tobak Viktoria

A portfólió konzultáción való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a biborka.szakacs@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet. A levél tárgyaként kérjük beírni: Fotómappa.

A jelentkezések elfogadása a regisztrációk beérkezési sorrendjében történik, és erről értesítést küldünk. Egy beszélgetés legfeljebb 20 percig tart, téma, technika és formátum szempontjából nincs megkötés. Kérjük, ha mégsem tudsz eljönni, a konzultáció időpontja előtt legalább három nappal jelezd nekünk, hogy más léphessen a helyedre.

A résztvevők száma legfeljebb 8 fő