ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ MEGTELT – Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban március 21-én, csütörtökön, 15 órától

MEGTELT – Fotómappa – Szakmai konzultáció a Capa Központban március 21-én, csütörtökön, 15 órától

Te is szoktál fotózni? Szívesen meg is mutatnád a képeidet egy szakmabelinek? Gyere el hozzánk a Capa Központba és beszélgess képzőművész, tervezőgrafikus kollégánkkal!
Időpont: 2024. március 21., csütörtök, 15 óra
Felkért konzulens: Csontó Lajos fotó-és képzőművész, tervezőgrafikus

Csontó Lajos (1964) 1990-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, főiskolai tanulmányai alatt párhuzamosan fotográfiai munkákat is készített. Munkáira jellemző a többműfajúság. Hagyományos grafikai és festészeti technikák mellett a fotó, videó és az installációs megoldások is jellemzőek munkáira. A főiskola elvégzése után a korai 90-es évektől alkalmazott fotográfiai és tervezőgrafikai munkák sorát végezte, ami hatott saját autonóm művészeti munkáira is. Ekkor saját és talált fotográfiákból, valamint szövegtöredékekből készített műveket. Sokat kísérletezett a portré műfajának értelmezésével, valamint foglalkozik az archívumok használatának lehetőségeivel, a digitális képözön és a személyes kép kölcsönhatásával. Vizuális és verbális jelenségek különös, ironikus, olykor banális elegyéből összeálló, az önellentmondásokat finoman kiemelő, konceptuális műveket készít. Alkotásaiban a költőiség összeolvad az experimentális attitűddel, ezért munkái a legtöbb esetben többpólusúak. A szöveg nélküli munkáira is jellemző ez az ambivalens hatás, az ellentmondásos tartalmak megjelenítése. 1988 óta folyamatos résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak, konferenciáknak és szimpóziumoknak. Számos művésztelep és kiállítás résztvevője, valamint a 2006 óta működő Debreceni Nemzetközi Művésztelep egyik művészeti vezetője. szervezője is. Több kiállítás kurátora és megnyitó személye volt. Művei több magán- és közgyűjteményben megtalálhatóak: Ludwig Múzeum, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Miskolci Galéria, Kecskeméti Fotómúzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Ferenczy Múzeumi Centrum, Szent István Király Múzeum, Paksi Képtár, MODEM, GraphischeSammlung der Eth, Zürich.

1992-95 között Derkovits-ösztöndíjas volt. 2004-ben a Római Magyar Akadémia, 2006-ban a Budapest – Cite Internationale Des Arts, Párizs ösztöndíját, 2017-ben az MMA Művészeti Tagozatának ösztöndíját nyerte el. 2007-ben Munkácsy-díjat, 2022-ben Rosti Pál díjat kapott. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének habilitált docense.

A portfólió konzultáción való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a biborka.szakacs@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet. A levél tárgyaként kérjük beírni: Fotómappa.

A jelentkezések elfogadása a regisztrációk beérkezési sorrendjében történik, és erről értesítést küldünk. Egy beszélgetés legfeljebb 20 percig tart, téma, technika és formátum szempontjából nincs megkötés. Kérjük, ha mégsem tudsz eljönni, a konzultáció időpontja előtt legalább három nappal jelezd nekünk, hogy más léphessen a helyedre.

A résztvevők száma legfeljebb 8 fő.