ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Gerhes Gábor ATLAS című könyvéhez kapcsolódó tanulmánykötet – könyvbemutató

Gerhes Gábor ATLAS című könyvéhez kapcsolódó tanulmánykötet – könyvbemutató

2022. június 7-én, kedden, 17.30 órától a Gerhes Gábor ATLAS című könyvéhez kapcsolódó tanulmánykötetet a szerzők és a szerkesztők mutatják be.

Rekordszámú látogatót vonzott a Gerhes Gábor háromszázhatvannyolc oldalas, képes enciklopédiáját bemutató nagy sikerű ATLAS kiállítás, amelyet a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár Templomterében láthattak az érdeklődők az elmúlt fél évben. A tizenkét plusz egy könyvből álló ATLAS könyv közel négyszáz új alkotást tartalmaz, és a világ feltérképezésére vállalkozó mindenkori atlasz-műfaj sajátos újraértelmezése – nem véletlen, hogy univerzális témájának köszönhetően már bemutatásának első időszakában egy igen széles és népes közönséget meg tudott szólítani. A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár egy az ATLAS kiállítás anyagát, valamint öt tanulmányt tartalmazó szöveggyűjteményt jelentet meg a projekt részeként. A tanulmányok az ATLAS által érintett főbb témákat járják körül: a tudománytörténet aktuális kérdéseit; a fotográfia szerepét a tudományos megismerésben; a melankólia, valamint a fenséges esztétikai kategóriájának kortárs értelmezéseit; a tudástárolás hagyományos helyszíneinek (könyvtár, könyvespolc, múzeum, archívum) funkcióváltásait, Aldo Rossi modenai San Cataldo temetőjének részeként létrehozott csontház és az ATLAS installáció összefüggéseit, végül pedig az ATLAS Gerhes Gábor életművében betöltött szerepét.

A szöveggyűjtemény szerzői:

Földényi F. László esztéta, műkritikus, irodalomtörténész
Frazon Zsófia etnográfus, muzeológus
Mélyi József művészettörténész, kritikus
Mucsi Emese kurátor, művészeti író, a Capa Központ munkatársa
Nemes Z. Márió költő, esztéta
Róka Enikő művészettörténész, muzeológus

A kötetet összeállította, szerkesztette: Mucsi Emese és Gerhes Gábor

Helyszín: Capa Központ
Időpont: 2022. június 7., kedd, 17.30–19.00
Az eseményen való részvétel ingyenes.

 

Az ATLAS szöveggyűjtemény a bemutató alkalmával megvásárolható 3790 Ft-os áron.

 

„Körülbelül öt évvel ezelőtt elkezdtem egy nagyszabású projektet, aminek az ATLAS címet adtam. Alapvetően tudománytörténeti és ismeretelméleti problémák értelmezését, értelmeztetését tűztem ki célul, de ahogy kerültek elő az újabb és újabb összefüggések, majd a munka körülményei is megváltoztak a vírushelyzet miatt, bennem is elindult egy befelé fordulási folyamat. Előtérbe kerültek azok a módszerek, amik az önvizsgálattal, az elmúlással, a jövőképekkel foglalkoznak. Csak a folyamat végén ismertem fel azt a nagyon érdekes analógiát, hogy az a megismerési vágy, ami az emberiséget fűti, és ami miatt ez az egész vizsgálatom annak idején elindult, az mennyire személyesen is érint minket. Mindannyiunkban ott van ez a fajta késztetés, hogy tárgyakat gyűjtsünk, rendszerezzünk és aztán valamilyen tartalommal felruházzuk a gyűjteményünket – az ATLAS is egy verziója ennek, de nem csak ennek.” – foglalja össze röviden Gerhes Gábor annak az évekig tartó alkotói folyamatnak a fázisait, amely alatt opus magnumát, az ATLASt létrehozta. Egy művész mindig le tudja vonni magának az ilyesféle tanulságokat, a kívülállók azonban viszonylag ritkán kerülnek olyan helyzetbe, hogy egy mű keletkezéstörténetét az ötlettől a különböző változatokon át a megvalósításig, és a kiállítását követő fogadtatásáig nyomon követhessék. Pedig az alkotás genezisének megismerése az értelmezési rétegek felfejtésében és a mű mediációjában is meghatározó tényező lehet. Az ATLAShoz kapcsolódó kísérőanyagoknak – a munka előzményeit, körülményeit, folyamatát és az alkotói szándékot bemutató videóinterjúnak, illetve elsősorban e szöveggyűjteménynek – köszönhetően ezúttal fennáll ez a kivételes állapot. A kötet szerzői közel egy évig kísérték figyelemmel az ATLAS könyv alakulását a nyomdába adásig, majd a Kiscelli Múzeum Templomterében történő installatív bemutatásáig. A különböző verziók, előzmények közül elsőként az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléra 2018-ban beadott pályázati anyagot kapták meg. Szövegeikbe a 2018 és 2022 között keletkezett változatok és közvetetten Gerhes gondolatmenetének ismerete is beépült – az inspirációktól a kísérletezésen át a végső döntésekig.” (Mucsi Emese)