ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Hans van der Meer: Apró rejtélyek – Tárlatvezetés, 2022. december 14-én, 17:30-kor

Hans van der Meer: Apró rejtélyek – Tárlatvezetés, 2022. december 14-én, 17:30-kor

2022. december 14-én, szerdán, 17:30-tól Claudia Küssel, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

Hans van der Meer: Stadhouderskade bejárat, Vondelpark, Amszterdam | Amsterdam, Stadhouderskade entrance Vondelpark, Amsterdam1994 © Hans van der Meer

Időpont: 2022. december 14., szerda, 17:30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.

Van der Meer erős történetmesélő képessége először állóképekben, majd szövegben és videóban mutatkozott meg. Nem véletlen, hogy a Budapestről készült fotói filmek állóképeire emlékeztetnek. A filmvígjátékok világának olyan fontos ikonjai inspirálták, mint Buster Keaton és Jacques Tati, de olyan kivételes filmrendezők is inspirálóan hatottak rá, mint Jiří Menzel és később Tarr Béla. Magyarországi tartózkodása alatt az irodalom területén felfedezte Bohumil Hrabalt és más közép-európai írókat, akiknek jellegzetes és hangulatos művei tökéletesen illenek Van der Meer ebben az időszakban készített fotóihoz.

Az Apró rejtélyek című kiállítás kiindulási pontját Van der Meer 1985–86-ban Budapesten készített utcai fotósorozata jelenti, melynek egy részét 1986-ban kiállították a Váci utcai Fotóművészeti Galéria, és Quirk of Fate (A sors fintora) címmel könyv formában is megjelentettek (1987). Az ezekből a művekből összeállított, túlnyomórészt új válogatás együtt mutatkozik be a későbbi projektek során készült fényképekkel, videókkal és szövegekkel, gazdag és összetett képet nyújtva Van der Meer napjainkig terjedő életművéről.

Claudia Küssel kurátor