ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Hipotézis: Levél minden – Beavató tárlatvezetés Simon Márton költővel, 2022. december 6-án, 17:30-kor

Hipotézis: Levél minden – Beavató tárlatvezetés Simon Márton költővel, 2022. december 6-án, 17:30-kor

2022. december 6-án, kedden 17:30 órától a Hipotézis: Levél minden című kiállításban tart tárlatvezetést Simon Márton költő.

Dezső Tamás: Pinus Radiata (Monterey-fenyő), 2021, archív pigment nyomat
Dezső Tamás: Pinus Radiata (Monterey-fenyő), 2021, archív pigment nyomat

Az identitás kérdését körüljárva Dezső Tamás az emberi létezés metaforáját a növényekben találja meg, amelyek ugyanabból az anyagból és hasonló struktúrákból épülnek fel, mint mi. Minden élőt – legyen az emberi vagy nem emberi – ugyanaz az anyag alkot, amely majdnem egyidős az univerzummal. Más szóval, egy végeláthatatlan metamorfózis átmeneti állomása minden, ami élő. A testünket alkotó elemek is részei voltak már más testeknek, más időben, más helyen, és csak ideiglenesen tartózkodnak bennünk: idegen anyagok közvetítő közegei vagyunk. Elkülönülő környezet tehát nem létezik, csak különféle létezők és élők, végtelen formákban.

Egy erdő folyamatosan változik, milliónyi átalakuláson megy keresztül – a levelek kicserélődnek, az erdőt alkotó egyes fák jellemzően csak pár száz évig élnek –, ennek ellenére akár évmilliókon át ugyanarról az erdőről beszélünk, miközben kizárólag a helyszín változatlan. Hogyan beszélhetnénk ugyanarról az erdőről, ha az évszázadok során az azt alkotó elemek az utolsó molekulákig már számtalanszor lecserélődtek?

Virágvölgyi István
kurátor

Időpont: 2022. december 6., kedd, 17:30 óraHelyszín: Capa Központ
Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.