ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Hipotézis: Levél minden – tárlatvezetés Dezső Tamással és Virágvölgyi István kurátorral

Hipotézis: Levél minden – tárlatvezetés Dezső Tamással és Virágvölgyi István kurátorral

2023. február 28-án, kedden, 17 órától a Hipotézis: Levél minden című kiállításban tart tárlatvezetést Dezső Tamás, az alkotó, valamint Virágvölgyi István kurátor.

Dezső Tamás: Pinus Radiata (Monterey-fenyő), 2021, archív pigment nyomat
Dezső Tamás: Pinus Radiata (Monterey-fenyő), 2021, archív pigment nyomat

Dezső Tamás az összes élő – köztük az ember – önazonosságát vizsgálja legújabb munkájában. Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? Fizikailag állandó változásban vagyunk: a többi élőlényhez hasonlóan az ember testének szinte valamennyi molekulája folyamatosan újakra cserélődik. Intellektuálisan is állandó átalakulásban vagyunk: gondolkodásmódunk egész életünk során változik. Miben áll mégis az identitás? Hogyan nevezhetjük magunkat mindvégig egy és ugyanazon személynek mindezen változások ellenére? Tíz- és ötvenéves önmagunk közt több a különbség, mint a hasonlóság. Egy mag és az abból kinőtt, terebélyes fa között látszólag semmi közös nincs, mégis ugyanarról az élő szervezetről beszélünk.

Az ökológiai válság kapcsán elengedhetetlenné vált, hogy a növényeket jelentőségüknek megfelelően kezeljük, és a folyamatosan mélyülő megkésettség gyötrő érzése mellett komoly erőfeszítéseket tegyünk annak érdekében, hogy az emberi identitás mellett a törékeny növényi létezés kérdéseit is megértsük. És nem pusztán azért, mert tőlük függ és rajtuk múlik a saját létezésünk.

Virágvölgyi István
kurátor

Az eseményen kedvezményes, 1000 forintos jeggyel lehet részt venni.