ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Interfész és illúzió – előadás

Interfész és illúzió – előadás

Február 18-án, szerdán 18 órától Szegedy-Maszák Zoltán képzőművész tart előadást a Kép és Képtelenség című kiállításhoz kapcsolódóan.

Interfész és illúzió az interaktív művészetben –
Szegedy-Maszák Zoltán előadása

Az előadás időpontja: 2015. február 18., szerda 18.00
Helyszíne: Capa Központ, Stúdió

A huszadik század második felétől kezdve természettudományos megfigyelések és kísérletek sorozata bizonyítja, hogy az érzékelést, különösen a látást nem az érzékszervek fiziológiája alapján érdemes vizsgálni. Mára általánosan elfogadott tény, hogy az érzékszervek által „begyűjtött” információk alapján az emberi agy olyan hipotetikus modelleket alkot, melybe az érzéki tapasztalatok, a „mért értékek” beilleszthetők – vagy legalábbis beilleszthetőnek látszanak, ezen alapul számos audiovizuális illúzió.

Már egy fényképet nézegetve is képzeletünkkel kibővítjük a látványt, modellezzük a kép készülésének körülményeit, stb. Látórendszerünk pedig már az érzékelés folyamata során is „kiegészíti” a gyűjtött, rendelkezésre álló információt. Az emberi látórendszer hihetetlen tehetséggel rendelkezik töredékes információk kiegészítésére, sőt, bizonyos esetekben predikciót alkalmaz a mozgáskövetés, térérzékelés „ergonómikus” megvalósítására is. A számítógépes illúzió e mechanizmus felismerésén alapul: egyfajta „gazdaságos információkezelést” valósít meg, a képzelet stimulálására éppen elégséges mennyiségű információt tesz hozzáférhetővé a befogadók számára – interaktív művek esetében speciális interfészek segítségével.

Az interfészek kutatása/fejlesztése az interaktív művészettel foglalkozó alkotók meghatározó tevékenysége. A „természetes” és a számítógéppel előállított virtuális világ közötti hidat jelentő szerkezetek gyakran a fizikai környezetet kiiktatva, természetes megjelenésükkel azt helyettesítve vonják be a nézőt a mű felfedezésébe.

Szegedy-Maszák Zoltán képzőművész, 1969-ben született Budapesten, ahol ma is él és dolgozik. Diplomáit a Képzőművészeti Egyetem Festő-, majd Intermédia Szakán szerezte, ahol 1992-óta oktatóként is dolgozik. Művészete ahhoz a tendenciához kapcsolódik, amelyet az új képfajtákkal (fotó, film, videó, digitális technológia) kísérletező, s „a kutatást, a tudományt és a művészetet egységben látó”, ill. láttató képzőművészek képviselnek Magyarországon. 1989 óta állít ki hazai és nemzetközi bemutatókon. Műveiben a technikai médiumok széles spektrumát alkalmazza az analóg fotokémiai eljárásoktól a digitális nyomatokon át a számítógépes interaktív installációkig. Nemzetközi elismertségét a 90-es évektől készített virtuális-, illetve kevert/kiterjesztett valóság alapú installációi hozták meg, melyek speciális interfészek, illetve a digitális technika kreatív használatán keresztül teszik megtapasztalhatóvá a számítógéppel előállítható illuzionisztikus környezeteket.

Az előadáson a kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

A belépődíjakról és a kedvezményekről ide kattintva tájékozódhatsz.

Az előadás napján a Capa Központ 20 óráig várja látogatóit.

szegedy
Fotó: morgueFile.com