ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ JELENTÉS – Forgách András angol nyelvű tárlatvezetése

JELENTÉS – Forgách András angol nyelvű tárlatvezetése

November 29-én, vasárnap 17.30 órától Forgách András tart angol nyelvű tárlatvezetést a JELENTÉS című kiállításon. A program ingyenes.

A Forgács-Forgách fivérek 1996 óta több irodalmi és filmes projekten dolgoztak már közösen, a JELENETÉS kiállításon bemutatott Pápainé és fiai című installáció együttműködésük legújabb állomása. Forgács totális installációja Forgách könyvével kiegészülve egy tíz évet bemutató idővonal, amely a Pápai család privát archívumának újrarendezésével érzékelteti, hogy hogyan határozták meg a mindennapi életet a Kádár-korszakbeli hatalmi gyakorlatok.

„Nem lehet nem beszélni róla.”
Állítja Forgách András a JELENTÉS kiállítás részeként bemutatott legújabb könyvében.
De ennél többet is állít.
„Anyám a mozaiknő” – fakad ki az utolsó fejezetben, és ezzel egyúttal megfogalmazza a regény írói módszerét: a szétszedett, újra összerakott, megint szétszedett és megint összerakott, kíméletlenül szétszedett és makacsul összeillesztett szilánkok és töredékek technikáját.
A regény rejtett hőse („a fiú”) időtükörbe néz édesanyja portréját megalkotva – az újra felelevenítés (reenactment) módszerével rekonstruál rég történt eseményeket, és szembesíti őket a száraz és stílustalan, ridegen szófukar hivatali szövegekkel.
A Zehuzéban, ebben a huszonhét évet átfogó, 2007-ben megjelent monumentális levél- és családregényben már összeállni látszott az anyakép, egy paradox módon tragikus idill.
Szépnek tűnt még az elháríthatatlan és a hősnőt örvényként beszippantó tragédia is, az örök idegenség, amelyet a másokról való szüntelen gondoskodás tett hősiessé, mindez összefűzte, egybefogta a történet szálait.
Ez a kép most újra és talán végleg darabokra tört.
Testvérével Forgács Péterrel együtt 2014 márciusában szembesült azzal, ami édesanyja életében 1975 és 1985 között, titkos találkákon és külföldre tett utazásokon lezajlott.
Minél hihetetlenebb, annál hihetőbb.
Minél hihetőbb, annál hihetetlenebb.
Pápainé. Ez volt a fedőneve.

Forgách András: Élő kötet nem marad, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2015.

A könyv a tárlatvezetés napján megvásárolható a Capa Központban.