ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ KÉPALÁ 2020 – irodalmi est és díjátadó

KÉPALÁ 2020 – irodalmi est és díjátadó

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a Margó Irodalmi Fesztivállal és a Könyves Magazinnal KÉPALÁ címmel 2020-ban is megrendezi a sajtófotó és irodalom viszonyát kutató irodalmi estjét a 38. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz kapcsolódóan. A KÉPALÁ program szakmai partnere a Petőfi Irodalmi Múzeum.

Hányféle történet rejlik egy-egy fotóban? Elmesélhetők-e életek egy-egy kép alapján? Mit sűrít magába egy sajtófotó? Hogyan tehet széles körben láthatóvá egy-egy szimbolikus történetet egy sajtófotó és/vagy egy irodalmi alkotás? A KÉPALÁ című projekt a képekben rejlő történeteket kutatja.

A KÉPALÁ keretében felkértünk tíz Térey-ösztöndíjas szerzőt, hogy írjanak rövid prózát az exponáláskor lezárt történetekből.

A felkért írók: Falcsik Mari, Kollár Árpád, Lackfi János, László Noémi, Sajó László, Solymosi Bálint, Szilasi László, Terék Anna, Zalán Tibor és Vörös István.

Ugyanebben a témában nyílt pályázatot is indítottunk, amelyre a kiválasztott fotók inspirálta, 1500 karakteres kisprózai alkotásokat vártunk a résztvevőktől. A nyílt pályázatra 220 pályamű érkezett.

Az eseményen a nyílt pályázat nyertese mellett három felkért szerző, Falcsik Mari, Sajó László és Vörös István olvassa fel a kiválasztott sajtófotókhoz kapcsolódó alkotását. A meghívásos pályázaton résztvevő írók műveit az esemény napjától kezdve naponta publikáljuk a https://konyvesmagazin.hu/ oldalon.

A nyílt pályázatra beérkezett pályaműveket a fotók linkjére kattintva lehet olvasni:
HALMÁGYI Zsolt Loránd: Testőrök között https://konyvesmagazin.hu/testorok_kozott
GÖTZINGER Laura: Apa https://konyvesmagazin.hu/apa
MOHAI Balázs: Pár akkord és indul a pogó https://konyvesmagazin.hu/par_akkord_es_indul_a_pogo-

Időpont: 2020. október 15., csütörtök, 18.30 óra
Helyszín: Margó Fesztivál, Várkert Bazár
A járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva regisztrációt vezetünk be, a látogatószámot csökkentjük, a maszkviselés kötelező lesz az épületen belül, és a további intézkedésekről folyamatosan tájékoztatunk a felületeinken.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Az eseményre regisztrálni az alábbi linken lehet: https://forms.gle/y3hWbE5CaQA1tmfP7

38. Magyar Sajtófotó Kiállítás

„A sajtófotó kiállítás közel négy évtizede a legjobb alkalom a közös emlékezésre. A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, szomorú és vidám történéseit, az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat. Felidézhetjük a kiemelkedő sportversenyeket, eredményeket, visszaidézhetjük a legemlékezetesebb kulturális rendezvényeket és újra szembesülünk a sokszor elszomorító, megoldatlan társadalmi problémákkal, vagy éppen örülhetünk annak, ha a képek a helyzet javulásáról számolnak be.” (Szigeti Tamás kurátor)

38. Magyar Sajtófotó Kiállítás