ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ A kiterjesztett mező, a Land Art és a fényképezés – Pfisztner Gábor előadása

A kiterjesztett mező, a Land Art és a fényképezés – Pfisztner Gábor előadása

A Capa Központ a Project Room termében rendezett kiállításaihoz Project Room+ címmel új előadás-sorozatot indított 2017-ben. A meghívott előadókat arra kérjük, hogy az aktuális kiállítások témáihoz, teoretikus felvetéseihez lazábban-szorosabban kapcsolódva, a saját kutatásaikról, diszciplínájukról tartsanak egy-egy, a fotográfusok számára is inspiráló és a praxisukba építhető előadást.


Fotó: Capa Központ

Project Room+

A kiterjesztett mező, a Land Art és a fényképezés
Pfisztner Gábor előadása

Rosalind Krauss 1979-ben használta az expanded field kifejezést azért, hogy az azt megelőző évtized „plasztikai” munkáit a szobrászat műfajával valamiképp összefüggésbe hozza és rendszerezze. Ez az az időszak, amikor a „plasztikai” tevékenység olyan léptéket és olyan pozíciókat céloz, ami túlmutat minden addig ismerten — ha eltekintünk attól, hogy egy épület, egy emlékmű vagy egy szakrális építmény mennyiben avatkozik be, és formálja át a „tájat” maga körül.

Az ilyen típusú munkák bemutatására sok esetben már csak a fotográfia eszközével nyílt lehetőség, kivált, ha egyrészt az efemer folyamatok ellenében hatott a felvétel, illetve olyasmit tett láthatóvá egy összefüggésben, amit az emberi szem nem érzékelt. A fotográfia használata során viszont az is láthatóvá vált, mennyiben alakítja át vagy tovább a fényképezés az eredeti elképzelést, mennyiben nyer új dimenziót egy munka.

Az előadás főként arra fókuszál, hogy a fényképezés hogyan válik aktív ágenssé, túllépve a dokumentáló szándékon, és egyes művészek ezt hogyan használják fel saját munkájuknál, továbbá utólag hogyan biztosít egy szélesebb értelmezési horizontot, ha nem hagyjuk figyelmen kívül az eszközt, amelynek alkalmazása eredendően csak a rögzítést, a megörökítést és a felmutatást célozta.

Helyszín: Capa Központ – Project Room
Időpont: 2018. január 17., 18 óra
A programon való részvétel ingyenes.

A kiállításról bővebb információ:
https://capacenter.hu/kiallitasok/koronczi-endre-paratusspiritus-manuatum-haztaji-lelekkeltetos-szeljegyzetek-ploubuter-parkbol/