ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Klenyánszki Csilla: Pillars of Home – anyák napi fotókönyv-bemutató

Klenyánszki Csilla: Pillars of Home – anyák napi fotókönyv-bemutató

A Pillars of Home fotókönyv az azonos című sorozat képeit mutatja be. A kilencvennyolc „egyensúly-szobrot” ábrázoló fénykép Klenyánszki Csilla fotográfus saját otthonában készült, azokban a harmincperces idősávokban, amelyekben a kisfia éppen aludt. A bébi bioritmusa által megszabott munkafázisokban rövid időre a nappali, a konyha, a hálószoba, sőt még a lépcső is műteremmé vált. Ezekben a szobákban épültek a fotókon látható ideiglenes, folyton billegő installációk, amelyek azt szimbolizálják, hogyan tud egy anya egyensúlyozni a legfontosabb teendői között. A Pillars of Home című könyv anyák napi bemutatóján többek között erről beszélgetünk az alkotóval, valamint Fabricius Anna fotográfussal és a kötet tervezőjével, Bogyó Virággal a Capa Központban. Moderátor: Mucsi Emese, a Capa Központ kurátora.

Időpont: 2019. május 5., vasárnap, 13.00 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

A Pillars of Home című fotókönyv az esemény után a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

© Klenyánszki Csilla

A könyvbemutató alatt gyerekfoglalkozást tartunk, amely során a kicsik a Pillars of Home ihletésében készíthetnek mini „egyensúly-szobrokat”, így a szüleik nyugodtan hallgathatják a beszélgetést és lapozgathatják a kiadványt. A foglalkozást Somogyi-Rohonczy Zsófia művészettörténész, művészetközvetítő szakember tartja. Ajánlott korosztály: 1–12 éves.

© Klenyánszki Csilla

„Amikor a kisfiam megszületett, végig én voltam vele. Az első másfél évben az egyedüli időszak, amikor dolgozni tudtam, akkor volt, amikor ő aludt. Úgy éreztem, hogy muszáj csinálnom ezt is, máskülönben kikerülök a körforgásból. Amíg aludt, én építettem az installációkat. Kilencvennyolc kép készült a sorozat keretében, bár eleinte százat terveztem. Adott volt ez a harminc perces idősáv. Az egész egy in situ projekt, volt olyan persze, amikor már előre megvolt a fejemben, hogy miket fogok kitenni az adott helyre, de még akkor is sok minden közbe jöhetett. Átrendeztem a nappalit stúdióvá, eltoltam az asztalokat és a székeket, kialakult egy tér. Összehordtam az olyan dolgokat, amiket otthon találtam, például a kertünkben kivágott sövények lehulló részeit. Az alapkoncepció az volt, hogy a földtől a plafonig tornyokat, pilárokat építek, de ötven kép után kicsit meguntam, és módosítottam ezen. Bejöttek más elemek is, elkezdtem saját magamat is használni, mert egy idő után elfogyott a tér és a tárgyak is ismétlődtek. Ez egy játékos versenyfutás volt az idővel. Kihívást jelentett, mert tényleg ugyanabban a házban aludt a kisfiam, tehát végig csöndben kellett lenni, mert ha valami összetörik, akkor esetleg felébred, és vége van a »stúdióban« töltött időnek. Néha egyébként elő is fordult ez. Izgalmas volt az egész, adrenalint adott. A legfontosabb az volt, hogy megoldjam a feladatot, hogy az én harminc percemben időről időre meg tudjam ezeket a képeket csinálni. Heti négy kép volt betervezve, így lett meg három hónap alatt a kilencvennyolc.” (Mucsi Emese: „Hogy hol van a határ ember és tárgy között, ezzel játszok, ezt feszegetem” – Interjú Klenyánszki Csillával, Artmagazin Online, 2018.05.04.)

Klenyánszki Csilla: Nr. 35, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 35, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 40, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 40, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 42, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 42, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 63, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 63, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 64, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 64, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 76, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla
Klenyánszki Csilla: Nr. 76, Pillars of Home, 2016-17 © Klenyánszki Csilla

Klenyánszki Csilla fotográfus 1986-ban született Budapesten. A Károli Gáspár Református Egyetem néderlandisztika képzését követően Rotterdamban folytatta tanulmányait, ahol a Willem de Kooning Academy frissen indult fotó szakán végzett 2012-ben. Munkáiban ismerős, egyszerű tárgyakat látunk, amelyeket saját környezetéből emel ki, hogy a kamera előtt építsen belőlük tornyot, szökőkutat, csapdát, csendéletet. Egy két és fél éves kisfiú anyukájaként tavaly tető alá hozott egy három hónapos rezidencia programot hozzá hasonló helyzetben lévő, nemrég szülővé vált művészek számára Mothers in Arts címmel. A szintén az anyaságot fókuszba helyező Pillars of Home című sorozatával 2018-ban a franciaországi Hyères-ben, a 33. Festival International de Mode & de Photographie-n Prix de la nature morte díjat nyert. Jelenleg Amszterdamban él és dolgozik, és egyre többet jár haza is, általában a Capa Központ és a Trapéz Galéria meghívására.