ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Meghívó – André Kertész szoboravatás

Meghívó – André Kertész szoboravatás

2022. szeptember 24-én, szombaton, 16 órakor André Kertész szobrot avatnak Szigetbecsén.

A világhírű magyar fotográfusok sorában elsőként André Kertész kap szobrot Szigetbecse községben. A szobrot  Szigetbecse Község Önkormányzata és a Szigetbecsei Német Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésre, több támogató anyagi segítségével  Zsin Judit szobrászművész készítette.

André Kertész gyerekként először a nagybátyjához utazott Szigetbecsére, ezt követően többször is megfordult a településen,  amelyre később így emlékezett vissza: „Becse sem a rokonok miatt lett fontos és meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen.”

A világ egyik első számú fotográfusának nagyon fontos volt ez a mindössze 1400 lakosú Csepel-szigeti község, halála előtt fél évvel egy 120 fotográfiából álló gyűjteményt adományozott a községnek, amit jelenleg a Capa Központ gondoz és állít ki.

Időpont: 2022. szeptember 24., 16 óra
Helyszín:  André Kertész Emlékház Park, Szigetbecse Makádi út 40.

Köszöntőt mond Sósné Michélisz Edina polgármester.

Ünnepi beszédet mond: Korniss Péter Kossuth–díjas és Pulitzer–emlékdíjas fotográfus és Pánczél Károly országgyűlési képviselő.