ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ MŰHELYTITKOK ◉ beavató tárlatvezetés az CAPAZINE LET’S ROLL! kiállításon az alkotókkal és a kurátorokkal

MŰHELYTITKOK ◉ beavató tárlatvezetés az CAPAZINE LET’S ROLL! kiállításon az alkotókkal és a kurátorokkal

2024. május 21-én, kedden, 17 órától a CAPAZINE LET’S ROLL! kiállításon a kiállító alkotók és a kurátorok tartanak beavató tárlatvezetést.

Fotó: SZÖVÉRFFI Adrienn & TOMPA Lukács Sámuel: RGB, 2024

Időpont: 2024. május 21., kedd, 17 óra
Helyszín: Capa Központ, I. emelet
Az eseményen a kiállításra váltott jeggyel lehet részt venni.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2023-ban hatodik alkalommal rendezte meg az évi rendszerességű CAPAZINE workshopot, amelynek központi témája ezúttal a fotográfia és a film határterülete, az állókép és a mozgókép kapcsolata. Egyfelől a sok közeli, freeze frame vagy éppen a konkrét fotók visszatérő megjelenése a mozivásznon állandó kapcsolatot feltételez a fotós és a filmes gyakorlatok között. Másfelől a megrendezett fotó nagyjai sokszor csak annyit mondanak saját munkáikról, hogy olyan filmeket készítenek, amelyek mindössze egy képkockából állnak. Hogy áll most ez több mint százharminc éves történet, amelyben a fényképezés és a mozi egymást inspirálva hatnak oda és vissza? A műhelymunka keretében a fenti kérdések vizsgálata és megvitatása mellett, a résztvevők azokkal a filmtörténeti és fotótörténeti kérdésekkel is foglalkoztak, hogy általában milyen változásokat hozott a fotográfiában a mozi érkezése anno. Hogyan befolyásolta a mozgókép az állóképhez való viszonyunkat és fordítva: létezik-e olyan, hogy filmes látásmód a fotográfiában?

A közel egyéves munkafolyamat során a fotográfus, filmes, média művész, pszichológus és szakszövegíró résztvevők (BIHARI Ágnes, FUSKA Nikol, GARA Ádám, HAJDU Levente Zsigmond, HARSÁNYI Gergely, JÓZAN Adrienn, KOCSI Olga, LICHTNER Dorina, NAGY Iza, PAMUKI Krisztián, RÁNKI Dániel, RUMANN Gábor, SCHÓR Ádám, SZÖVÉRFFI Adrienn, TOMPA Lukács Sámuel, TÓTH Hanga, ZSÉGER Olívia) kilenc alkotói csoportba rendeződve közös munka keretében hoztak létre hét új fotográfiai és média projekteket. Ehhez különféle CAPAZINE – LET’S ROLL! tematikus előadások nyújtottak kiegészítő információkat és inspirációkat, amelyek többek között a film és fotó kapcsolatát, a fotográfia a filmben betöltött szimbolikus szerepét, és filmes reprezentációjának lehetőségeit mutatták be. A résztvevők ezen kívül első kézből ismerhettek meg olyan alkotói gyakorlatokat, amelyek ezen a határterületen bontakoztak ki.

Workshopvezető-kurátorok: GELENCSÉR Gábor, filmesztéta, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense; MUCSI Emese, a Capa Központ kurátora