ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája

Első alkalommal vesz részt a Capa Központ a Múzeumok Éjszakája rendezvényen. Június 21-én a legendás fotóügynökség, a Magnum Photos kontakt képeiből látható válogatás, melyhez kapcsolódóan tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket. Többször levetítjük Sopsits Árpád díjnyertes filmjét, amelyet Robert Capa képei ihlettek. A programokon a Múzeumok Éjszakájára váltott karszalaggal vagy a Capa Központban vásárolt belépőjeggyel lehet részt venni.

Szintén első alkalommal vesz részt a Capa Központ a Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából megrendezett OSA Archívum Csillagos házak megemlékezésben, saját fotós programmal. Ezen az eseményen díjmentesen vehetnek részt az érdeklődők.

A PROGRAM:

Csillagos házak – a Capa Központ külön kiállítóterében
(A programon való részvétel díjmentes.)

18:00 – Három véletlen találkozás
A Capa Központ a Nagymező utca 8. szám alatt található épületében működik. A ház egyike azon, még ma is álló 1600 fővárosi épületnek, amelyet a zsidókat megkülönböztető rendelet értelmében sárga csillag jelzéssel kellett ellátni 1944-ben. A Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából az OSA Archívum Csillagos házak elnevezésű megemlékezés-napjához csatlakozunk a Három véletlen találkozás címet viselő programmal:
1. találkozás: Töredékek
2. találkozás: Kis Pál, a Király utcai fotográfus
3. találkozás: Igaz embert keresünk. Raoul Wallenbergről ma a középiskolások szemével

Töredékek címen korabeli fényképekből szerkesztett, vetített képes összeállítással emlékezünk a Holokauszt borzalmaira. Kolta Magdolna, a 2005-ben fiatalon elhunyt fotómuzeológus befejezetlen gyűjtéséből munkatársa, Kincses Károly fotómuzeológus, a Capa Központ szakmai munkatársa mutatja be a töredékében maradt kutatómunka eredményét, mely most első alkalommal kerül a nyilvánosság elé.

fociK_23
fociK_23
fociCs_24
fociCs_24
KisPcsop39
KisPcsop39
KisPmuterem40
KisPmuterem40

Továbbá szó esik Kis Pál koszorús fényképészmesterről, akit Buchenwaldba hurcoltak 1945 januárjában. Bemutatjuk a naplószerű feljegyzéseket Kis Pál munkaszolgálatának néhány napjáról, amelyet a Fortepan bocsájtott rendelkezésünkre. Ezzel párhuzamosan megismerhetik Kincses Károly kutatásait a fényképész torzóban maradt életművéről.
A történetek találkozási pontja a Capa Központtól egy sarokra található – mind a mai napig fennmaradt – üvegműterem a Király utca 51. szám alatt. Az a ház, ahová sohasem térhetett vissza a haláltáborban elpusztított fényképész. Kis Pálról Kincses Károly fotómuzeológus mesél.

Igaz embert keresünk – Raoul Wallenberg nyomában. A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola tanulóinak dokumentumfilmje 2012-ben készült, a svéd diplomata születésének 100. évfordulójára. A film archív felvételek segítségével és a mai Budapest lakóival készített utcai interjúk révén szembesít bennünket számos, máig megoldatlan problémával. Vendégeink lesznek a film alkotói.

A Csillagos Házak megemlékezésről készült videót ide kattintva tekintheti meg.

Múzeumok Éjszakája
(A programokon a Múzeumok Éjszakájára váltott karszalaggal vagy a Capa Központban vásárolt belépőjeggyel lehet részt venni.)

19:00 és 22:00 órai kezdéssel tárlatvezetés a Magnum Photos – Kontaktok című kiállításon
A fotográfia utcájában, a Nagymező utcai Capa Központban és a Mai Manó Ház kiállítótermeiben a nemzetközi fotográfiai színtér egyik legfontosabb intézményének, a Magnum Photos fotóügynökségnek három anyaga látható. A Múzeumok Éjszakáján a tárlatvezetések időpontjai követik egymást a két intézményben, ami lehetővé teszi a teljes, összefüggő kiállítási anyag megtekintését.

21.00 és 23.00 órai kezdéssel filmvetítés Sopsits Árpád: Milicista újratöltve, Variációk és vázlatok Robert Capa A milicista halála című képére
A Capa Központ megnyitása előtt Capa Projekt – Kortárs vetített képek címen pályázatot hirdetett, amelynek nyertes és a pályázatra benyújtott, válogatott műveiből rendezte első kiállítását. Különdíjat kapott a Soart Theatre and Film Kft. fenti rövidfilm alkotása. Bemutatása kivételes alkalom, mivel december óta nem láthatta a közönség.