ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Pár-beszéd – Pataki Andrással

Pár-beszéd – Pataki Andrással

A Pár-beszéd est novemberi vendége Pataki András balettművész, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója lesz. Mitől kortárs a kortárs balett? Milyen lehetőség adódik egy táncosnak az aktív pálya végeztével? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Gergely Éva-Doncsev András beszélgető pár.

andras-0775_web
Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Pataki András táncművészeti tanulmányait 1979-ben kezdi az Állami Balettintézet néptánctagozatán. 1983-ban diplomázik, és megkapja a Magyar Táncszövetség Nívó-díját. Leszerződik a Magyar Néphadsereg Művészegyütteséhez, ahol 3 éven keresztül részt vesz Novák Ferenc izgalmas táncszínházi kísérleteiben. Ez idő alatt több táncfilm szereplője. Ezek közül a legjelentősebb Bornemissza-Rossa-Novák: Magyar Elektrájában Égisztusz szerepe.

1986-ban Markó Iván meghívására a Győri Baletthez csatlakozik. 1988-ban érdeklődése az újonnan megalakult Szegedi Balett felé fordul, és a társulathoz szerződik. Nyitottságuk és fogékonyságuk a modern tánc- és színházi irányzatok nagy hatással van rá. Az évek során az együttes egyik vezető táncosa. Egyik kezdeményezője a Stúdióbalett megalakításának.

1993-ban felkérik a Philip Morris Balettdíj kuratóriumi tagságára, valamint a Szegedi Kortárs Balett igazgatója lesz.
1996-ban Harangozó-díjjal tüntették ki.
1997-ben befejezi táncos pályafutását, és azóta kizárólag a társulat vezetésével foglakozik.

14469639_1775072146096677_1397082264205571349_n

A Capa Központ PÁR-BESZÉD című beszélgető-sorozatának célja, hogy a kulturális élet legkülönbözőbb helyszíneiről érkező vendégeket szólaltasson meg. A műsor különlegessége, hogy a műsorvezető pár házaspár, és időnként a meghívottak is.

Célunk nem az, hogy olyan információkat tudjunk meg az élő beszélgetés során, melyek mindannyiunk számára könnyen elérhetőek az internet világában, sokkal inkább benyomásokat, őszinte hitvallásokat szeretnénk a vendégektől megtudni. Természetesen fontosnak tartjuk, hogy a fotóművészet helyet kapjon ezeken az alkalmakon, ezért minden egyes meghívottól várunk egy kedvenc fényképet, melyről ő beszámol, mesél róla, elmondja, hogy számára ez miért fontos. Ugyanakkor mi is választunk számára egy szerintünk rá jellemző képet.

A műsor állandó része a játék, melybe igyekszünk bevonni a nézőket is, természetesen nem tolakodó módon. Ezeknek az alkalmaknak elengedhetetlen része, hogy a spontaneitás és a természetesség legyen az elsődleges. Az aktuálpolitikát ugyan szeretnénk távol tartani, de közéleti kérdésektől nem zárkózhatunk el, hiszen több éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a politikának köszönhetően már a kulturális élet szereplői sem találják egymással a hangot, megosztott lett ez a része is az országnak. A politikai senki földjén egyre többen gyülekeznek, akik szeretnének egymáshoz közeledni, mi pedig hisszük, hogy ezek az alkalmak hasznosak lehetnek arra is, hogy újra összetalálkozzanak ezek a szereplők, és elkezdjenek egymással újra párbeszédet folytatni. (Gergely Éva és Doncsev András)

Helyszín: a Capa Központ
Az esemény időpontja: 2016. november 09., 18 óra

A belépés díjtalan.