ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Pár-beszéd

Pár-beszéd

Egy zongora, két ember, négy kéz, egy élet.

A Pár-beszéd est következő vendége Várnagy Andrea és Farkas Zsolt zongoraművész házaspár lesz 2016. december 14-én 18 órakor a Capa Központban. Gergely Éva és Doncsev András beszélgetőtársai, Andrea és Zsolt sorsa huszonhét éve fonódott eggyé, azóta három gyermekük született. Ritka lehetősége az életnek, ami nekik adatott: azon kevés szerencsés pár közé tartoznak, akiknek az élete és a hivatása is közös.

Tanulmányaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatának elvégzése után Münchenben és Dortmundban folytatták, ahol mindketten zongoraművészi diplomát szereztek. Először szólóban, majd 2002-től négykezes párosként lépnek fel itthon és a világ számos koncertszínpadán.

Hamar rájöttek, hogy a klasszikus zenét közvetlenséggel lehet közelebb vinni az emberekhez: meg kell szólítani őket, ki kell lépni a klasszikus zene elefántcsonttornyából. Koncertjeiken a zeneművek között verseket vagy a darabhoz fűződő személyes történeteket osztanak meg.

Fotó: Csillag Pál
Fotó: Csillag Pál

Négykezes klasszikus zongorakoncertjeiket a világ minden táján nagy sikerrel adják elő pompás koncerttermekben, zeneértő közönségnek. Kijevben, Kárpátalján, Kanadában, New Yorkban az emberek állva tapsolnak nekik, s legalább ennyire büszkék arra is, hogy hordozható hangszerükkel tíz éve járják a hátrányos helyzetű településeket, játszanak vidéki iskolák tornatermében, ahol közel 700.000 gyermek hallotta már őket zongorázni.

Budapest Főváros Közgyűlése 2014-ben a Budapest Márka elismerő címmel ismerte el évtizedes pedagógiai, zongoraművészi, a gyerekek körében végzett, komolyzenét népszerűsítő munkájukat.

Idén, Eger városában rendezték meg először a ZeneKÉPzelet – Négykezes Zongoraverseny határok nélkül című rendezvényt, és ez az egyedülálló kezdeményezés 2017-ben is folytatódik.

Jövőre jelenik meg hatodik lemezük „Van egy világ” címmel, melyen különböző stílusú, ismert négykezes zongoradarabok kapnak helyet.

14469639_1775072146096677_1397082264205571349_n

A Capa Központ PÁR-BESZÉD című beszélgető-sorozatának célja, hogy a kulturális élet legkülönbözőbb helyszíneiről érkező vendégeket szólaltasson meg. A műsor különlegessége, hogy a műsorvezető pár házaspár, és időnként a meghívottak is.

Célunk nem az, hogy olyan információkat tudjunk meg az élő beszélgetés során, melyek mindannyiunk számára könnyen elérhetőek az internet világában, sokkal inkább benyomásokat, őszinte hitvallásokat szeretnénk a vendégektől megtudni. Természetesen fontosnak tartjuk, hogy a fotóművészet helyet kapjon ezeken az alkalmakon, ezért minden egyes meghívottól várunk egy kedvenc fényképet, melyről ő beszámol, mesél róla, elmondja, hogy számára ez miért fontos. Ugyanakkor mi is választunk számára egy szerintünk rá jellemző képet.

A műsor állandó része a játék, melybe igyekszünk bevonni a nézőket is, természetesen nem tolakodó módon. Ezeknek az alkalmaknak elengedhetetlen része, hogy a spontaneitás és a természetesség legyen az elsődleges. Az aktuálpolitikát ugyan szeretnénk távol tartani, de közéleti kérdésektől nem zárkózhatunk el, hiszen több éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a politikának köszönhetően már a kulturális élet szereplői sem találják egymással a hangot, megosztott lett ez a része is az országnak. A politikai senki földjén egyre többen gyülekeznek, akik szeretnének egymáshoz közeledni, mi pedig hisszük, hogy ezek az alkalmak hasznosak lehetnek arra is, hogy újra összetalálkozzanak ezek a szereplők, és elkezdjenek egymással újra párbeszédet folytatni. (Gergely Éva és Doncsev András)

Helyszín: Capa Központ
Az esemény időpontja: 2016. december 14., 18 óra

A belépés díjtalan.