ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Párizs szeme – Brassaï – Filmvetítés

Párizs szeme – Brassaï – Filmvetítés

A helyek a vetítésre megteltek!

2022. március 10-én, csütörtökön, 19 órától a Párizs szeme – Brassaï című dokumentumfilmet vetítjük a Capa Központban.

Erdélyi Lajos: Brassaï, 1973

Párizsban világhírű, Budapesten csak a szakma ismeri.

Brassaï, aki Halász Gyula néven született Brassóban 1899-ben, a XX. század egyik legnagyobb fotóművésze. Magyarként sikerült beilleszkednie a harmincas évek párizsi művészvilágba, ami akkor a világ elitjét jelentette (a társaságba tartozott Picasso, Miró, Dalí, Matisse, Le Corbusier). Nem véletlen, hogy még a hatvanas években is készült róla francia dokumentumfilm. Még akkor is érdekesnek gondolták látásmódját és művészetét. Sőt, egy 1990-ben, a kicsapongó párizsi művészvilágot bemutató Henry és June című amerikai filmben is megemlékeznek róla.

Egész estés magyar dokumentumfilm viszont még nem készült róla. Borsody István és Borsody Roland évekkel ezelőtt elhatározta: ez nem maradhat így. Két éven tartó tervezés és kutatás után jött a megvalósítás.  Két azóta elhunyt művész, Erdélyi Lajos fotós és a lengyel Atty zongoraművész még 2018-ban adott interjút, az utolsó forgatási napok pedig 2021 nyarán fejeződtek be. Hiánypótló film született, reméljük nagyobb figyelmet kapnak itthon Brassai képei.

Hossz: 50 perc

A vetítés után pogácsa mellett beszélgetés az alkotókkal.

Időpont: 2022. március 10., csütörtök, 19 óra
Helyszín: Capa Központ
A filmvetésen 1000 Ft-os belépőjeggyel és regisztrációval lehet részt venni.
Regisztrálni a biborka.szakacs@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet. A levél tárgyaként kérjük beírni: Brassai filmvetítés.
A Capa Központ teljes területén kötelező a maszk viselése. Javasoljuk a kézfertőtlenítő használatát, továbbá kérjük, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.

Operatőrök: Kiss Sándor, Kiss Soma, Jártas Viktor, Szabó-Biczók Szilárd, Vojtahovszky Miklós | Hang: Koch Simon | Vágó : Szentkirályi Vajk | Szerkesztő: Borsody István, Borsody Roland | Rendező: Borsody István | Producer: Janovics Zoltán | Gyártó OmegaKreatív