ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Pictorial Collective: Decade – könyvbemutató

Pictorial Collective: Decade – könyvbemutató

2021. december 22-én, szerdán, 17.30 órától a Pictorial Collective tagjai – Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám, Végh László –, Csizek Gabriella, a kötet szerkesztője, Mohai-Nagy Orsolya, a kötet grafikai tervezője, illetve Kopin Katalin mutatja be a Pictorial Collective: Decade című fotókönyvet.

Tíz év, egy könyv. Lezárásként és a folytatás első lépéseként, helyzetbe hozva magukat és az eddig megszületett képeiket. A most aktív nyolc tagtól kiválasztott egyéni sorozat, a nyolc tematikus válogatás mindegyikük munkáiból, és a három közösen feldolgozott téma váltogatja egymást a kötetben, bemutatva a közösséget és annak tagjait is.

Az új formanyelvvel készült hosszú távú autonóm képsorozatok, fotóesszék, a privát és közéleti történésekkel kapcsolatos személyes érintettséget is felvállaló szériák, a szociális témák iránti érzékeny, humanista szemléletű fotósorozatok és a kutatás alapú projektek képei együttesen alkotják a Pictorial Collective Virtuális Fotóarchívumát, amelyből a könyv képeit válogattuk.

Az egyéni sorozatok akár ismerősek is lehetnek, a többek által megörökített eseményekről készült fotográfiák is felidézhetőek talán, de a tematikusan összeállított sorozatok képei így még sosem mutatkoztak meg. A válogatás és a szerkesztés nyomán kilépve  komfortzónájukból, sorozatbéli helyükről, más képekkel egy oldalra kerülve kölcsönhatásba lépnek egymással, hogy eddig nem ismert összefüggéseikben is megmutatkozhassanak és a könyv nézőit a jelentések gazdag világába kalauzolják.

216 oldal, keménytáblás, vászonborítású | Nyelv: angol | Kiadó: Pictorial Collective | © Pictorial Collective

 

A beszélgetés résztvevői:

 • A Pictorial Collective tagjai: Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám, Végh László
 • Csizek Gabriella, a kötet szerkesztője
 • Mohai-Nagy Orsolya, a kötet grafikai tervezője

 • Moderátor: Kopin Katalin

 

Időpont: 2021. december 22, szerda, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.
A Capa Központ teljes területén kötelező a maszk viselése. Javasoljuk a kézfertőtlenítő használatát, továbbá kérjük, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.

 

Pictorial Collective

A Pictorial Collective-t Bácsi Róbert László, Móricz-Sabján Simon és Szabó Bernadett alapította 2011-ben azzal a céllal, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, amelynek tagjait a fotográfiai képalkotás fontosságába vetett hit, az igazság iránti kíváncsiság és a hitelesség fontossága köti össze. Közösséget, amelyben maradéktalanul képviselhetik egyéni látásmódjukat, belső iránytűjüket konzekvensen követhetik és a szakmai párbeszéd folyamatos lehetőségével ajándékozzák meg egymást. Hasonlítottak, különböztek, és mindegyikük képi világában felfedezhetőek voltak már akkor a 90-es évek közepén kezdődő fotóriporteri vizuális nyelvhasználatban bekövetkező változások: a felvállalt szubjektivitás, a személyesség, az absztrakciót is magában foglaló képi megoldások, az olykor festményszerű képalkotás és a hitelesség fogalmának képi újragondolása.

 Névválasztásuk eredetének a Picture Of The Year amerikai fotópályázat Pictorial nevet viselő kategóriáját tekintették. Ide tematikai megkötés nélkül lehetett pályázni olyan képpel, amelyben nem a dokumentarista jelleg, nem a hírérték volt elsődleges, hanem a világ szubjektív és jelentésekben gazdag megragadása egy képben.

A tíz év során a közép generációhoz tartozó tizenhárom fotográfus – Bácsi Róbert László, Darnay Katalin, Ferenczy Dávid, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Szabó Bernadett, Urbán Ádám, Végh László – dolgozott aktív tagként, most nyolcan vannak.