ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Rendőrök a sajtófotókon

Rendőrök a sajtófotókon

Az Alkotmánybíróság 2014 szeptemberi döntése szerint nem kell kitakarni a közterületen intézkedő rendőrök arcát a sajtóban megjelenő fotókon – a döntésről, a korábbi és a várható jövőbeni gyakorlatról lesz szó a Capa Központ által szervezett kerekasztal-beszélgetésen 2015. január 12-én, hétfőn 16 órától.

A Kúria jogegységi határozata által megerősített korábbi bírói gyakorlatnak mondott ellen az Alkotmánybíróság a 2014 szeptemberi döntésében, amely kimondta, hogy a rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha az nem öncélúan történik. Az Index rendvédelmi szakszervezetek egy 2011-es tüntetéséről készült tudósítása miatt indult per eredményeként született határozat alapján járjuk körül, hogy milyen kérdéseket vet fel a rendőrök arcának publikálása. A korábbi gyakorlat indokoltságáról és az új helyzetről, a várható gyakorlatról is szó lesz 2015. január 12-én, hétfőn 16 órától a Capa Központban.

Fotó: Index/Barakonyi Szabolcs
Fotó: Index/Barakonyi Szabolcs

A beszélgetés résztvevői:
dr. Bodolai László, az Index jogtanácsosa
dr. Kiss Márta, a Budapest Környéki Törvényszék Polgári kollégiumvezetője

dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke
dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa, 2010–2013 között az új polgári törvénykönyv előkészítését koordináló miniszteri biztos
Virágvölgyi István, a Capa Központ szakmai igazgatója

a beszélgetés moderátora:
Sáling Gergő újságíró

A beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2015. január 11-ig az info@capacenter.hu címen jelezze (újságírók esetében az orgánum megjelölését is kérjük).