ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Robert Capa: A tetten ért halál – könyvbemutató

Robert Capa: A tetten ért halál – könyvbemutató

2021. június 2-án, szerdán, 18 órától a Capa Központ és a Park Kiadó bemutatja Robert Capa A tetten ért halál című könyvét.

Fotó: Gerda Taro: Robert Capa. Segoviai front, Spanyolország, 1937. május vége – június eleje

 

A kötetet bemutatják: Korniss Péter fotográfus és Rochlitz András, a Park Könyvkiadó alapítója
Moderátor: Gyárfás Dorka

Időpont: 2021. június 2., szerda, 18 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes, de védettségi igazolvány vagy EESZT alkalmazás bemutatásához kötött.

 

A könyv

Death in the Making címmel 1938-ban jelent meg André Kertész szerkesztésében egy, a spanyol polgárháborút bemutató monográfia Robert Capa és Gerda Taro képeivel. A bemutatón ennek a kötetnek az új reprint kiadás alapján készült magyar változatával ismerkedhetnek meg, amely a Park Kiadó gondozásában, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai támogatásával jött létre.

A tetten ért halál fényképeken keresztül követi nyomon a spanyol polgárháború első évének eseményeit. A fotók és az azokat kísérő szövegek egy rendkívüli időszakban ragadják meg a diadalmas pillanatokat, és rajzolják meg a háborús borzalmak krónikáját: a demokratikusan megválasztott spanyol kormány védelmében a köztársasági erők összefognak, hogy leverjék a Francisco Franco tábornok vezette nacionalista felkelést. Képi rekviem ez, megrendítő tisztelgés, amely emléket állít a kezükben fegyverrel elesett harcolók ezreiről, a civil nők és férfiak áldozatvállalásáról, és tanúsítja az akkor még csupán 25 éves Capa – valamint fotográfus társai – szenvedélyes hitét és elköteleződését a demokrácia egyik legnemesebb ügye mellett.

A tetten ért halál új kiadásához a szerkesztők az eredeti papírképek és negatívok alapján készített új másolatokat használtak fel, jelentősen javítva ezzel az első kiadás képminőségén, de meghagyva André Kertész képszerkesztői megoldásait. Fotótörténeti szempontból fontos felfedezés, hogy a fotók szerzősége kapcsán kiderült, Gerda Taro és Robert Capa mellett néhány felvétel barátjuknak és alkotótársuknak, a szintén fotográfus David „Chim” Seymournak a munkája. A kötet szöveges tartalma, Robert Capa eredeti képaláírásai, Jay Allen író előszava mellett, kiegészült az International Center of Photography által gondozott Capa-archívum vezetőjének, Cynthia Youngnak történeti igényű esszéjével is.

 

A fotográfusok

Robert Capa (Budapest, 1913. október 22. – Thai Binh, 1954. május 25.) a 20. század egyik leghíresebb fotóriportere. Friedmann Endre Ernő néven zsidó családba született. Berlinben tanult, majd 1933-ban Párizsba menekült. A spanyol polgárháborúban készült képei tették híressé a nevét. A második világháborúban haditudósítóként dolgozott, ott volt a normandiai partraszállásnál is. 1947-ben többekkel, köztük David „Chim” Seymourral és Henri Cartier-Bressonnal, megalapította a Magnum fotóügynökséget. 1954-ben Indokínában egy aknára lépve vesztette életét.

Gerda Taro (Stuttgart, 1910. augusztus 2. – Brunete, 1937. július 26.) egyike az első női fotóriportereknek, egyben az első nő, aki haditudósítói munkája közben halt meg. Gerda Pohorylle néven, középosztálybeli zsidó családba született. Lipcsében nőtt fel, majd 1933-ban Párizsba menekült. A spanyol polgárháború első évében felváltva hol Párizsban, hol Spanyolországban tartózkodott. Épp a brunetei csatáról tudósított, amikor egy ellenséges tank halálra zúzta.

David „Chim” Seymour (Varsó, 1911. november 20. – Szuez, 1956. november 10.) Dawid Szymin néven született, apja jiddis művek ismert kiadója volt. 1932-ben érkezett Párizsba, hogy a Sorbonne-on tanuljon. Néhány évvel később a rangos Regards folyóirat már rendszeresen közölte a francia Népfrontról tudósító fotóit. Végig fényképezte a spanyol polgárháborút, 1939-ben New Yorkba költözött. 1947-ben tért vissza Európába. David Seymour néven alapozta meg tudósítói hírnevét. 1956-ban halálos lövés érte, miközben a szuezi válságról tudósított.

 

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján az eseményen a koronavírus ellen védett személyek, valamint a felügyeletük alatt lévő tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek vehetnek részt.  A koronavírus ellen védett személy az, aki ezt védettségi igazolvány bemutatásával igazolja. A védettség igazolása során az érintettől a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása kérhető. Bár a védett személyek mentesülnek a maszkviselés alól, de továbbra is javasoljuk a kézfertőtlenítő használatát és a maszk viselését a Capa Központ teljes területén, továbbá kérjük, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.

A változtatás jogát fenntartjuk a járványügyi helyzettel kapcsolatos szabályok módosulása esetén!

 

A kötet ára 8950 Ft, de a bemutató napján, a helyszínen 20% kedvezménnyel vásárolható meg.