ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Szellemjárta mozi

Szellemjárta mozi

Audiovizuális performansz az INCONSOLABLE GHOST előadásában május 19-én, hétfőn 19.30 órától a Capa Központban.

Az INCONSOLABLE GHOST különös riportokat közvetít a hozzád közel eső szellemjárta mozi túlsó oldaláról.

Az INCONSOLABLE GHOST egy új, okkult audiovizuális csoport, amelyet a legendás The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble és a The Mount Fuji Doomjazz Corporation korábbi tagjai – Hilary Jeffery és Gideon Kiers – hoztak létre, s amely a túlvilágról elfogott jeleket közvetíti a kísértetjárta mozikban.
A projektben számos olyan, jól ismert zenész és művész működik, akik úgy gondolják, hogy ők az „Inconsolable Ghost”-ként (nyughatatlan kísértetként) ismert szellem közvetítői.
A spiritizmus és az okkult tudomány huszonegyedik századi vízióját idézik meg; torz telefonjelekben felfedezett, egy másik dimenzióból közvetített titkos üzeneteket, aura fotográfiákat, régi analóg tévéképernyők homályos képeit, archaikus számítógépeken megjelenő rejtélyes szkripteket és parancsállományokat, önmagukat törlő hieroglifikus emaileket, gyorsan változó képeket régen elfeledett honlapokról…

Az INCONSOLABLE GHOST felállása Budapesten:
Hilary Jeffery (Nagy-Britannia – Németország) – harsona
Gideon Kiers (Hollandia – Horvátország) – elektronika
Zsolt Sőrés (Ahad) (Magyarország) – öthúros mélyhegedű, elektronika, tárgyak
Makino Takashi (Japán) – film, élőben létrehozott kép és hang

Az audiovizuális performanszra a belépés ingyenes.
Az előadás sikerességének érdekében kérjük, pontosan érkezzenek.

***
Gideon Kiers (1975, Amsterdam, NL) holland művész, aki hang- és vizuális műveket alkot. 2001 óta Telcosystems álnéven alkot díjnyertes komputerművészetet, experimentális filmeket, audiovizuális installációkat és lép fel élőben.
Zeneszerzőként, producerként, dobosként és sokoldalú elektronikai varázslóként is aktív; a The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble és a The Mount Fuji Doomjazz Corporation, valamint ezek legújabb megtestesülésének, az Inconsolable Ghostnak az alapító tagja. Lemezeit a Planet-Mu, az Ad Noiseam, a Denovali Records és a Roadburn Records kiadók jelentetik meg. 2000-től a kétévente az amszterdami Paradisóban megrendezett Sonic Acts Festival kurátori csoportjának a tagja, legutóbb pedig a széleskörű elismerést kiérdemlő 35mm-es Vertikális Mozi kinemaszkóp film projekt kezdeményezője volt.

Hilary Jeffery (1971, London, GB) harsonaművész, zeneszerző, képzőművész és író. Harsonásként Hilary arról ismert, hogy képes a különböző zenei stílusok és területek közötti átjárásra: így a kortárs avantgárd (Zinc & Copper Works, Zeitkratzer, The Barton Workshop), a rock, a techno és az elektronika (Germ, Sand, Inconsolable Ghost), a dzsessz, a funky és a pop (Franz Hautzinger’s Third Eye, High Birds, Jimi Tenor), valamint az improvizatív zene és a free dzsessz (EARR Ensemble, Paul Dunmall Octet, Splitter Orchester és számtalan ad hoc együttes) között. 2006-ban alapította meg a kiterjesztett hangzásnak és a belső tér felfedezésének szentelt „minimalista pszichedelikus” együttest, a Lysnt. Zenei együttműködései Lemezeit az Aquarellist, a Col Legno, a FMR, a Dilemma Records, az Important Records, a New World Records, a Soul Jazz Records, a Sub Rosa, és a Denovali Records kiadók jelentetik meg.

Zsolt Sőrés (Ahad) (1969, Budapest, H) improvizatív, elektroakusztikus és zörejzenész, valamint hangművész. Zenéjére jellemző a különböző stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek, a folyamatos hangrétegek és egyedi elektronikus eszközök használata. Az elmúlt húsz évben számtalan improvizatív-, free dzsessz és experimentális zeneszerzővel lépett fel fesztiválokon, eseményeken, intermédia rendezvényken és klubkoncerteken Európában és az Amerikai Egyesült Államokban. Jelenlegi projektjei: trió/kvartett Franz Hautzingerrel, Isabelle Duthoit-val és/vagy Julo Fujakkal, duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (a Faust nevű, legendás krautrock együttesből), ZSB (trió Milana Zarić-csal és Richard Barrett-tel), Ahad & ChrS (duó Christian Skjødttel), I Belong to the Band (Adam Bohmannal, Oli Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), Noise Flowers (Oli Mayne-nel és Wahorn Andrással), duó Christian Kobival, együttműködés a Theme nevű angol-lengyel experimentális rockzenekarral (Stuart Carterrel, Richard Johnsonnal és másokkal), valamint multimédia projektek (Lektrónia; DoN’t Eat Group).

Makino Takashi (1978, Tokyo, J) 1997-ben kezdett filmeket készíteni. 2001-ben, miután elvégezte a Nihon Művészeti Egyetem Film tanszakát, Londonba ment, ahol a Quay Brothers tanítványa lett. Főleg filmzenét és világítást tanult. Makino Japánba visszatérve folytatta a film készítést ill. 2004 óta rendszeresen rendez vetítéseket a saját munkáiból. 2005-ben találkozott Jim O’Rourke-kal, amelynek hatására felgyorsult a filmkészítési aktivitása. No is E című filmje elnyerte a Terayama Shuji Díjat a 2007-es Image Forum Fesztiválon. Makino jól szerepelt a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon 2008-ban, ahol Elements of Nothing című filmje elnyerte a Tigris Díjat. Azóta, mint Japán vezető experimentális filmművésze, több mint 30 nemzetközi film- és videóművészeti fesztiválra kapott meghívást. His installation using 35mm film and HD was exhibited at the Tokyo Metropolitan Museum of Photography. 2009-ben a Still in Cosmos elnyerte a 25FPS Nemzetközi Experimentális Film- És Videófesztivál Nagydíját. Első, The World című közepes hosszúságú filmjét, amely az experimentális film új hajnalát jelzi, a Kichijoji Baus Színházban mutatták be Tokyóban.

***
Az INCONSOLABLE GHOST élő bemutatkozását az amszterdami Alchemistic Undercurrent („auxxx”) szervezte meg 2014. január 30-án, az első szeánsz felvételei már elérhetőek az interneten is

A projektben résztvevő művészek listája:
Charlotte Cegarra (Franciaország) – ének
Alfredo Genovesi (Hollandia – Olaszország) – gitár
Steve Heather (Ausztrália) – dob
Nina Hitz (Hollandia) – cselló
Hilary Jeffery (Nagy-Britannia – Németország) – harsona
Gideon Kiers (Hollandia – Horvátország) – elektronika
Ralf Meinz (Németország) – élő hang
Eiríkur Orri Ólafsson (Izland) – trombita
Sőrés Zsolt (Ahad) (Magyarország) – öthúros mélyhegedű, electronika, tárgyak
Makino Takashi (Japán) – film, élőben létrehozott kép és hang
Raphael Vanoli (Németország) – basszusgitár, gitár