ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Szemtestvér – Filmpremier és beszélgetés

Szemtestvér – Filmpremier és beszélgetés

2020. július 30-án, 18.30 órától a Capa Központban vetítjük először nyilvánosan a Szemtestvér című dokumentumfilmet, utána a főszereplő Dr. Hardi Richárd szemorvossal és Hajdú D. Andrással, a film operatőrével Virágvölgyi István kurátor beszélget.

Résztvevők: Dr. Hardi Richárd szemorvos, Hajdú D. András fotográfus, a dokumentumfilm operatőre
Moderátor: Virágvölgyi István kurátor

Időpont: 2020. július 30. csütörtök, 18.30
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes, de a limitált férőhely miatt regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az agnes.roth@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet (tárgy: Szemtestvér), pontos névvel és létszám megjelöléssel. A regisztrált helyeket a vetítés napján 18:15-ig lehet elfoglalni, ezután a szabadon maradt üléseket érkezési sorrendben töltjük fel.
A járványhelyzet miatt az előadáson javasoljuk, hogy lehetőleg viseljenek maszkot és vegyék igénybe a kihelyezett kézfertőtlenítőket.

Felemelő és elgondolkodtató történetek a világ elfelejtett zugából, a sötétség mélyéről, ahová egy magyar szemorvos visz fényt.

A kongói esőerdő szívében gyógyítja a szürkehályogtól megvakult betegeket immár 25 éve Dr. Hardi Richárd szemorvos. A tavaly forgatott 35 perces dokumentumfilm két hónapon át követi Hardi doktor nem mindennapi nehézségekkel teli hétköznapjait. Háromezer kilométer megtett út, számtalan megvizsgált beteg és több, mint száz műtét volt annak a hatvan napnak a mérlege, amíg a film forgott.

A dokumentumfilm lélegzetelállítóan gyönyörű helyszíneken játszódik, a középpontjában a misszionárius doktor áll, aki életét a kongói betegek megsegítésére tette fel, egy olyan országban, ami a háborúiról és a mindent beszövő korrupciójáról ismert. A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, ahol gyakorlatilag nem létezik szemészeti ellátás. Abban a megyében, ahol Hardi doktor dolgozik – Magyarország területének a kétszereséről van szó, nincsenek se szilárd burkolatú utak, se tömegközlekedés –, ő az egyetlen szakképzett szemorvos. A távolságok miatt a betegek jó része nem tud eljutni Richárd doktor rendelőjébe, így ő maga évente többször is, csillagtúraszerűen indul szemészeti missziókra, az őserdei régióba, a betegeihez. Richárd doktornak volt egy álma, nem kevesebb, mint hogy megteremtse és fenntarthatóvá tegye a szemészeti ellátást abban a régióban, ahol dolgozik. Ezért két éve nekikezdett egy európai színvonalú szemészeti centrum felépítésének, és bármilyen hihetetlennek hangzik, ez a kórház adományokból egy éven belül fel is fog épülni; emellett a helyi kongói fiatalok orvosegyetemi képzését is támogatja.

A film háttértörténetéről bővebb információt és háttéranyagot a www.szemtestver.hu oldalon található.