ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet – Szűcs Péter tárlatvezetése

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet – Szűcs Péter tárlatvezetése

2022. augusztus 30-án, kedden, 17.30 órától Szűcs Péter író, újságíró, fotós és világutazó tart tárlatvezetést a Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet kiállításon.

Szűcs Péter © Dobos Tamás

„Vajon milyennek látja az őt körülvevő világot az a fotográfus, akinek azért kell országról országra utaznia, hogy az életét mentse? Mit tud és mit akar megörökíteni azokból az országokból, ahol azért fordul meg, hogy új, biztonságos és élhető otthont találjon magának a vészkorszakban?

Müller Miklós Orosházán született és Spanyolorzágban lett világhírű, már Nicolás Müller néven. Sikerét, váratlan népszerűségét talán annak is köszönhette, hogy akkor is szépnek látta a világot, amikor az valójában nem volt az. Nicolás Müllert Spanyolország emelte magasba egy nehéz korszak és egy hosszú vándorút után. Spanyolországi utazásról szóló könyvbe kértek tőle illusztrációt Madridban, a munkához rá jellemző művészi igénnyel látott hozzá.

Képeivel, látásmódjával szinte észrevétlenül elkezdett akkor valamit, amit ma úgy hívunk, hogy országimázs és ezzel évtizedekre, sőt, talán évszázadokra meghatározta azt, hogy mit gondol, mit érez a világ, ha meghallja azt a szót, hogy Spanyolország.

Spanyolország hálás a képekért és az életműért, mi pedig hálásak lehetünk azért, hogy Magyarország André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi, Besnyő Éva, Brassaï, Maár Mariann vagy Robert Capa mellett egy Nicolás Müller nevű fotográfust is adott a világnak. Mindegyikükre méltán lehetünk büszkék itthon is.

Nicolás Müller vagyis Müller Miklós utazásának, egy páratlan életműnek a felfedezésére hívom az érdeklődőket augusztus 30-án este fél hatkor a Capa Központba, hogy Orosházától Spanyolországig utazva megértsük és megismerjük annak az embernek a világát, akinek az otthonától távol kellett újraalkotnia önmagát.”

Szűcs Péter
író, újságíró, fotós és világutazó

Időpont: 2022. augusztus 30., kedd, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen 1000 Ft-os jeggyel lehet részt venni. 

A kiállítás egy egész életen át tartó utazás tájait jeleníti meg, országokat, ahol Nicolás Muller élt. A tárlatot százhuszonhat, többségében kiadatlan kép alkotja, amelyek az 1934 és 1967 közötti időszakban készültek, és amelyeket a Cervantes Intézet és a Spanyol Kulturális Minisztérium megbízásából kifejezetten erre az alkalomra készültek.

Nicolás Muller: Elkötelezett tekintet