ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ JELENTÉS – Tárlatvezetés és filmvetítés

JELENTÉS – Tárlatvezetés és filmvetítés

„A történelem legfényesebb lapjai örökítik meg a legmattabb képeket” - Február 22-én, hétfőn 18 órától Esterházy Marcell képzőművész és Rainer M. János történész tart tárlatvezetést a JELENTÉS című kiállításon.

Esterházy, Forgács és Gerhes legújabb munkáik bemutatásával olyan jelenségeket állítanak a figyelem fókuszpontjába, mint a hatalmi nyelvhasználat, a propaganda, a hazugság, a felülről diktált vagy befolyásolt művészeti kánon, vagy a felszín alatt működő állambiztonsági ügynökhálózat. A különböző történelmi időszakokból önkényesen emelnek ki témákat, hogy újraértelmezéseikkel segítsék megismerni saját korunk jelentésteremtő mechanizmusait.

Hogyan választ témát a művész a különböző történelmi időszakokból?

Választását hogyan értelmezi a történész?
Miért aktuális téma ma is az állambiztonsági ügynökhálózat, a Mindszenty-per vagy a Harmadik Birodalom kommunikációja?

Többek között ezekre a kérdésekre ad majd választ Esterházy Marcell  és Rainer M. János  a február 22-i tárlatvezetésen.

 

JELENTES_kiallitas
Esterházy Marcell: Tourner la page, 2015, giclée print, 115 x 115 cm

A Jelentés kiállítás történészi megközelítését a program második felében (19.45-től) zajló kapcsolódó filmvetítés egészíti ki:

Ítéletlenül
színes, magyar dokumentumfilm, 76 perc, 1991

A film szereplői olyan nők, akiket az ötvenes években, ítélet nélkül, hosszú időre internálótáborba zártak. Megalázták, elszakították őket családjuktól, kettétörték életüket. Bűnük az volt, hogy feleségek, anyák, családtagok voltak. Csak keresztnévvel szerepelnek a filmben, de többük is felismerhető, köztük Esterházy Mónika grófnő.
Az Ítéletlenül közel 40 év múltán szembesíti az egykori internáltakat volt börtönfelügyelőjükkel, Piroskával. A szereplők egy része külföldről utazott haza, hogy találkozhasson volt fogolytársaival, s szembenézzen egykori fogvatartójával.

Rendező: Almási Tamás
Operatőr: Jancsó Nyika, Mertz Lóránt

(Fotó:Felvégi Andrea)
(Fotó:Felvégi Andrea)

Időpont: 2016. 02. 22. 18.00 – 20.00
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

https://capacenter.hu/kiallitasok/jelentes/

A program ingyenes.