ENGLISH
Kezdőlap/ Események/ Transzfer – tárlatvezetés a kiállításban Uhl Gabriellával és Hajdú Józseffel

Transzfer – tárlatvezetés a kiállításban Uhl Gabriellával és Hajdú Józseffel

2024. március 13-án, szerdán, 17 órától a Transzfer című kiállításban tart tárlatvezetést Uhl Gabriella művészettörténész a kiállító Hajdú József fotográfussal.

Fotó: Capa Központ

múzeumi gyűjtemények titkokkal teli világok. Ezek közül láthatunk és ismerhetünk meg egyet Hajdú József Transzfer című kiállításán.

Az itt kiállított anyag Hajdú szakmai tevékenységének fontos részéhez, a Múzeumi történetekcímmel jelölhető fejezethez tartozik, amely egyúttal szorosan kapcsolódik előző munkájához, az Erdélyi Mór egy napja a Temesvári Postaigazgatóságon című sorozathoz. Utóbbi esetében egy1914-ben készült album öt eredeti fényképén látható óraszámlapok időpontjai adták számára a vizsgálódáshoz szükséges kiindulópontot. Kíváncsi és jó kutatóként alaposan megfigyelte a részleteket, következtetéseket vont le Erdélyi Mór munkamódszerére és végül elhelyezte a szériát a jelenben, a kortárs művészeti közegben, ami már az alkotó, a művész gesztusa volt.

A most bemutatott tárlat története akkor kezdődött, amikor a Postamúzeum 2013-ban új helyreköltözött és ez óhatatlanul a gyűjtemény minden egyes darabjának a kézbevételét és szállításra való előkészítését jelentette. Így derült ki, hogy az addig ismert több példányos albumok között léteznek olyanok, amelyeket talán elkészítésük óta nem látott senki egészen addig a pillanatig, amíg Hajdú József a kezébe nem vette és ki nem nyitotta azokat.

Csizek Gabriella
a kiállítás kurátora

Időpont: 2024. március 13., szerda, 17 óraHelyszín: Capa Központ – 8F Galéria
Az eseményen a részvétel ingyenes.