ENGLISH
Kezdőlap/ Fehér Renátó megnyitóbeszéde

Fehér Renátó megnyitóbeszéde

© Capa Központ

Total Eclipse of the Heart, avagy minden fogyatkozás

A maják csinálták. A maják és az aztékok. Maják, aztékok, inkák. A pirézek. Az al-Kaida és a CIA, közösen. A NASA, Louis Armstrong. Nem Louis, Lance. Hollywood csinálta. Nostredamus írta, Stanley Kubrick rendezte. A szabadkőművesek csinálták, persze. Az indigógyerekek. Mulder és Scully. A reptiliánok. A szökésben lévő Viszkis csinálta. Clemenceau magyar menye. A Borgiák a Vatikán pincéiben. A nácik Tibetben. A kommunisták a Kreml alatt. Izrael Ciszjordániában. David Attenborough csinálta. Greta Thunberg csinálta. Nem orosz hackerek csinálták. [Wink.] Tudod, ki csinálta? A Bonnie Tyler. Total Eclipse of the Heart.

Jézus és Petőfi persze látta. Majd pont ők nem. Jézus Jeruzsálemben, a Golgotán, Krisztus után 30–33 körül, Petőfi 1842-ben és Pápán, ez is aligha véletlen. Jézusról Máté, Márk és Lukács (János nem!), Petőfiről Orlai Petrich Soma meséli. Mindketten szabad szemmel nézték. Ez veszélyes! Hányadik típusú találkozás az ilyen? Találkozás vagy végítélet? Jelenés vagy kapcsolat? Mifelénk, abban az ezredfordulós csoda- és apokalipszisvárásban a Westel 900 a kapcsolat.

1999-ben a tízmillió szövetségi kapitány és a tízmillió költő országa mellett hetekre a tízmillió asztronómus országa is ez lett. Hazugság, ellopják, nem is kell. Mégis lesz, dicsőség, szívcsakra. Tízmillió asztrológus egyszerre jósolja, hogy. A totalitás sávjában erősödő sugárzás várható, itt kerülendő a nudizmus, ajánlott viszont ruha alatt is legalább ötven faktor. A Balatonban spontán örvényektől kell tartani, kiváltképp partközelben és a Coca-Cola Beach House-nál. Kontaktlencse viselése esetén nem kizárt a szaruhártya-irritáció, vagy a forrósodó csarnokvíz. Van ok remélni, hogy a tünemény Ópusztaszer fölött megáll, és nem jut belőle a románoknak. Esetleges titkos csapatmozgások iránti gyanút ébreszthet, hogy a folyó év tavaszán lezajlott NATO-csatlakozást megelőzően Magyarország területén másfél évszázadig nem volt érzékelhető teljes napfogyatkozás. Pakstól északra a Duna folyásiránya megfordulhat. A kétezer méter fölötti csúcsoknál országszerte fokozódhat az olvadás, megterhelve ezzel az alacsonyabban fekvő régiókat. Visszafelé ketyeghetnek a toronyórák. Kettő perc huszonkét másodpercnyi örökre behozhatatlan késés. Holnap is mai nap. Elveszhet Burkus, a jó kutya. Különös, különös nyár.

Óvintézkedésül pedig tíz falu építsen egy atombunkert, az asszonyok hajtogassanak alufóliasisakot. Tarts a szemed elé kormozott üveget, akár a régiek! A hegesztőszemüveg öltöztet, viselje Ön is! Tízből kilenc optikus ezt ajánlja. Légy kreatív, mi adjuk a sablont, vágd körbe, készítsd el magadnak, keresd a mellékletet az újságárusoknál! Hitelesített védelem: rendelje meg nálunk! A kínálat: Relax, Solar Lens, Sonix, Eclipse Shades, Eclipse 1999, Zeiss, Essilor. Az árrés csekély, a nyereség nyolcszoros. A nagy üdítő, a nagy krumpli és a Tarzan-figura mellé jár a védőfóliás képeslap a Happy Mealhez is. Rajta arany M, de még ez sem elég, hogy szerepeljen az OSSKI, az Országos „Frédéric Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet által bevizsgált és jóváhagyott termékek listáján. Vagy nézd az egészet inkább a tévében, kereskedelmi és közszolgálati szakértők és sarlatánok, napkoszorú, Baily-gyűrű, Hungaroring. Minden csatorna közvetít, mint augusztus huszadikán tűzijátékot, szilveszterkor Himnuszt. Vagy nézd tükörben! Nézd a tó vízén!

Végül meg nem is láttad. Persze a Nap számtalanszor elfogyott már és el is fogy még ugyanígy. Éjjel bezzeg nem süt ki soha. Az éjjel soha nem érhet véget. Minden legutóbbi szívdobbanásoddal az örökös sötétbe tartasz te is, ahogy mindannyian. Minden fogyatkozás. De azon az ezredvégi kora délutánon mégiscsak lemaradtál róla, ahogy ezt a borús tételt egyenesen a derült égre írták valakik. Kettő perc huszonkét másodperc. Átaludtad, véletlenül, mert éjszakai műszak, kajakóma vagy PepsiSziget-másnaposság. Szorulásod volt. Ültél a metrón. Műtöttek épp vakbéllel, kiszedték az orrmanduládat. Sminkeltél egy szálloda liftjében. Meghúztál valakit egy mélygarázsban. 2081-nek szóló időkapszulákat falaztál be a tihanyi apátság pincéjében. Szóval nem láttad. Mit nem? Elmulasztottad az egyetlen alkalmat, amikor nappal nem lehetett látni a Napot. Mi ilyenkor a napszak neve? Naphíján? Mások viszont látták nem látni. A pápa (79) állítólag egy helikopterről. A magyar miniszterelnök (36) Siófokon. Luciano Pavarotti (64) Bukarestben. Én (10) egy szombathelyi panel első emeleti konyhaablakából. Hiába az eltérő helyek és helyragok. Hiába, hogy maximum egy vicc kezdődhetne így: a pápa, a politikus, a tenor meg a prepubertás találkoznak az obszervatóriumban. Abban a 2:22-ben mindannyian az umbrában, a Hold teljes árnyékának zónájában, annak is a középvonalán kémleltük az eget. Három felnőtt férfi meg egy gyerek, papírszemüvegben. Mutattunk a magasba, amott a Merkúr.

*

„Anya, milyen volt élni 2000-ben?”, kérdezi talán egyszer majd tőled egy óvodás csillagász, leragasztott szemüveglencsével. Te kancsalnál kicsit válaszul és a napfogyatkozásról kezdenél beszélni, mire ő egy tudós ötéves minden magabiztosságával javítaná ki az évszámot. Kettőtök közül neki van még esélye, hogy lássa 2081-ben a következőt.

 

Elhangzott a Capa Központ Fekete fény című, az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából rendezett csoportos kiállításának megnyitóján 2019. augusztus 3-án a Budapest Parkban.