ENGLISH
Kezdőlap/ WORKSHOPOK

WORKSHOPOK

Csatlakozz ingyenes workshopjainkhoz a Fotóutca Fesztiválon! Válaszd ki a számodra érdekes eseményeket és jelentkezz, akár több workshopra is. A workshopok ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket érkezési sorrendben rögzítjük, a férőhelyek száma minden esetben limitált. (Egy fő maximum 6 workshopra adhat le jelentkezést.)

BAKONYI ZSUZSA – STREETFOTÓ (max. 15-15 fő) 

Bakonyi Zsuzsa fotográfus, tanár és képzőművész. Évek óta oktat fotózást kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Tanulj meg fotózni egy jó hangulatú budapesti felfedező sétán! Játszva, könnyedén, technikai sallangok nélkül. Körbenézünk a zsidó negyed utcáin, közösen felfedezzük a lehetséges fotótémákat, az előnyös kompozíciókat és a fény adta lehetőségeket. Az egyórás séta után végignézzük az elkészült képeket – így kicsit bebarangoljuk egymás fejét is, hiszen mindenki másként látja meg ugyanazt. (1 óra séta és 45 perc képnézegetés-beszélgetés)

április 21. péntek 15:00 – 17:00 Streetfotó mobiltelefon-fényképezőgéppel – BETELT

április 23. vasárnap 15:00 – 17:00 Streetfotó fényképezőgéppel – BETELT

 

CINTHYA DICTATOR – INSTAGRAMFOTÓ (max. 8-15 fő)

Cinthya Dictator a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fotográfus, alkotásainak központi témája saját maga, és a személyiségét alkotó apró mozaikok darabok tettenérése, megjelenítése.

A portré a kapszulában őrzött idő, érzés, egyéniség képpé manifesztálódása. A lelki mélység az emberi tartalom és a tudat összessége. A képet a tekintet és a gondolat hatalma uralja. Sokkal specifikusabb mint bármelyik fotózasi műfaj és személyreszabottabb. Egy olyan műtárgy ami egy egész emberi életet végigkísér. Átveszi a portréfestészet helyét és értékét. Az elkészült portré egy korlenyomat ami kommunikál a jövővel.

Az instagram kommunikációs felület. Önmagunkat prezentáljuk. A valós én vagy ideális én? Hol a határ, mi a cél? Az instagram esélyt ad egy esztétikai élményre az életünk szeleteinek bemutatására vagy akár látásmódunk átadására.

április 22. szombat 11:00 – 13:00 – Instagramfotó – BETELT

április 22. szombat 13:00 – 15:00 – Portréfotó – BETELT

 

MÁTÉ PÉTER – MOBILFOTÓ (max. 12 fő) JELENTKEZÉS

Máté Péter fotóriporter, az mno.hu képszerkesztője

Nyerj betekintést a mobilfényképezés rejtelmeibe. A workshop egy rövid történeti áttekintéssel kezdődik, kiemelve a fontosabb mobillal fényképező fotográfusokat, majd megismerkedhetünk a fontosabb képszerkesztő alkalmazások használatával is.

április 21. péntek 11:00 – 13:00 Mobilfotózás – BETELT

 

 

RÓZSAKUNYHÓ – GASZTROFOTÓ (max. 10 fő)

A Rózsakunyhó Alkotóműhely két alapítója, Halmos Monika és Vass András food-stylinggal, ételfotózással foglalkoznak, szakácskönyveket készítenek.

Miért kattintanál harmincszor a pörköltre, amikor elég egyszer is ‒ de az tényleg jó legyen! Készíts olyan ételfotót, amelynek láttán mindenki szájában összefut a nyál! Segítünk, hogy olyan apró titkoknak kerülj a birtokába, amelyekkel otthon, a saját konyhádban, a saját egyszerű eszközeiddel a lehető legjobbat tudod kihozni egy ételből – vagy még annál is többet! Nálunk nincs gipsz, borotvahab, hajlakk – de hozz lelkesedést, fényképezőgépet vagy okostelefont!

április 22. szombat 12:00 – 14:00 Gasztrofotó a Rózsakunyhóval – BETELT

 

BEREI ZOLTÁN – Mémgyár – workshop mobilokkal 13-18 éveseknek (max. 15 fő) JELENTKEZÉS

Berei Zoltán dadaista alkotó, multiplikákat készít, zine-eket gyárt, médiát tanít.  

Készíts animgifeket, loopokat, montázsokat a Fotóutca Fesztiválon. Gyárts mémet telefonos alkalmazásokkal filmtörténeti klasszikusokból. Használd fel Cary Grant, Vincent Gallo és Harrison Ford gesztusait.

Alakítsd át a Nagymező utca légterét Hitchcock és George Lucas drónperformanszává.

április 23. vasárnap 11:00 – 13:00 Mémgyár – mobilfotó workshop fiataloknak

 

 

TÖRCSI ANDRÁS – ÉJSZAKAI FOTÓ (max. 20-20 fő) JELENTKEZÉS

Törcsi András a MOME Fotográfia mesterszakán végzett fotográfus, a horror-műfaj rajongója.

Miért érdekes az éjszakai fényképezés? Milyen lehetőségeket nyújt a fény hiánya egy fotó elkészítésekor, és milyen technikai alternatívákat rejt magában a sötétben való fotózás?

Ezekre a kérdésekre adunk választ a workshop keretén belül. Az oktatás gyakorlati része a fényfestést mint fotótechnikát, és ennek lehetséges használatait mutatja be a résztvevőknek.

április 21. péntek 20:00 – 22:00 – Éjszakai fotózás – BETELT

április 22. szombat 20:00 – 22:00 – Éjszakai fotózás

 

 

REGŐS BENEDEK- TÁRGYFOTÓ (max. 15 fő)

Regős Benedek, fotográfus, alkotásaiban a pontos, letisztult képi megfogalmazásra törekszik.

Mi a jó tárgyfotó titka? Egyáltalán van-e titka, és ha igen, mit értünk “jó” tárgyfotón? A workshopon különböző világítástípusok és ezek vizuális és érzelmi hatásait fogjuk végigpróbálni, hogy kiderüljön, milyen folyamat árán készül el (épül fel) egy professzionális tárgyfotó. A foglalkozás során megnézzük, hogy mire lehet alkalmas a professzionális analóg felvételezés és hogy ehhez képest milyen eredményt lehet kihozni a zsebünkből bármikor elővehető okostelefon kamerájából.

április 22. szombat 15:00 – 17:00 – Tárgyfotózás – BETELT

 

 

BALKÁNYI LÁSZLÓ – GASZTROFOTÓ (max. 8 fő)

Balkányi László szabadúszó étel-, belsőépítészeti és tárgyfotós.

Mi az, ami egy profi ételfotó elkészítéséhez szükséges? A workshop során hasznos tudást szerezhetünk a fények használatáról és a kompozíció fontosságáról. Lehetőség nyílik több ételfogás befotózására egy szabadtéri és egy zárt helyszínen, bemutatva a természetes- és a műfény, illetve a fényformálók használata. Szó lesz a digitális utómunkáról, annak fontosságáról és lehetőségeiről. A résztvevők hozzanak magukkal digitális fényképező gépet (lehetőség szerint DSLR gépet, egy nagyobb zoom objektívvel – 70-200,- de akár egy telefon is megteszi), hogy mindenkinek legyen nyersanyaga a workshopon elsajátított, utómunkával kapcsolatos dolgok gyakorlására.

április 23. vasárnap 11:00 – 12:30 Gasztrofotó – BETELT

április 23. vasárnap 13:00 – 14:30 Gasztrofotó – BETELT

 

 

FODOR DÁNIEL JÁNOS – POLAROID (max. 12-12 fő)

Fodor Dániel János intermédia művész, munkáiban gyakran használ fotográfiai eszközöket.

A workshopon háromféle kamerával készítünk felvételeket polaroid elven működő fuji nyersanyagra. Az expozíciókhoz egy “harmonikás” műszaki kamera, egy igazolványkép készítő fényképezőgép, valamint egy lyukkamera áll majd rendelkezésünkre. A workshop keretében megismerkedhettek a rögtönkép eljárás technikai hátterével, valamint mindhárom képrögzítő eszköz működésével. A lyukkamerák mellett egy műszaki fényképezőgép is rendelkezésünkre áll majd, amellyel szintén polaroid nyersanyagra dolgozhatunk. A felvételeket kültéren készítjük, természetes fény kihasználásával.

április 21. péntek 13:00 – 15:00 – Polaroid – BETELT

április 23. vasárnap 13:00 – 15:00 – Polaroid – BETELT

 

 

GYULAI BENCE (FOTÓBETYÁR) – PORTRÉFOTÓ (max. 10 fő)

Gyulai Bence meggyőződéses fotográfus és fényképész tanár, a fotobetyar.hu alapítója és vezetője, a hazai fotóoktatás szerelmese valamint élharcos betyárja.

A Portréfotós szellemi és gyakorlati pezsgés menüjében a résztvevők ízelítőt kapnak az portréfotózáshoz szükséges világítási ismeretekből előétel gyanánt, levesként testtartás, póz ismeretekkel tápláljuk magunkat szellemileg. Főételként pedig Portréfotós gyakorlatot szolgálunk fel, FotóBetyár módra. Desszertként képvisszanézést, beszélgetést tálalunk.

április 23. vasárnap 17:00 – 19:00 – Portréfotó – BETELT

 

 

 

 

VÉKONY DOROTTYA – KÖZÖSSÉGI PORTRÉ (max. 12 fő)

Vékony Dorottya 2014-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán szerzett mester diplomát. Munkái folyamatosan szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon, illetve a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkáraként is aktív tagja a magyar művészeti közegnek.

A workshop interaktív közösségi kísérlet a portréfotográfián keresztül. Nem a klasszikus értelemben vett eszközökön keresztül közelítünk a portréhoz, inkább közösségformáló ereje felől. Fiktív csoportosulást hozunk létre, így próbáljuk majd együtt kiszabadítani a bent szorult kliséket, gondolkodást, megoldásokat.

április 22. szombat 17:00 – 19:00 – Közösségi portréfotó – BETELT

 

 

MAMA photobooks – photobook workshop (max. 5-5 fő)

A workshop célja, hogy a résztvevő alkotók a Nagymező utcát / a Magyar Fotográfia Utcájának eszenciáját megörökítsék, a streetfotó műfaján keresztül; mindezt egy közös photobook formájába foglalva. A workshop egy-egy napján egy két részből álló photobook fejezeteit fogjuk megalkotni. A foglalkozás első felében különböző instrukciók és inspirációként szolgáló anyagok alapján lehet fotózni, majd ezután együtt összeválogatjuk a képeket. Sorozatot, oldalpárokat hozunk létre, mely a könyv első fele lesz. A második nap során ennek megismétlésével jön létre a photobook második fejezete.

április 21. péntek 15:00 – 18:00 – Photobook – BETELT

április 22. szombat 15:00 – 18:00 – Photobook – BETELT

 

WOOD FX – köztéri VJ állomás a Meet Labbel

Mit is csinál egy VJ? Hogy működnek az effektusok amiket a videóklippekben látunk? A fényművészet és a kortárs látványkultúra közötti átmenetként, milyen világokat rejthet az élőben létrehozott kép? Forma és mozgástanulmányok két kézzel építve, avagy bepillantás a valósidejűen manipulált mozgóképek világába.

április 22. szombat 10:00-13:00 és 14:00-17:00 VJ és performatív mozgókép workshop – forma és mozgástanulmányok létrehozása egyszerű eszközökkel (10-30 perces turnusokban, előzetes regisztráció nem szükséges)