ENGLISH
Kezdőlap/ Fotóriporteri Életműdíj 2020 – Rédei Ferenc

Fotóriporteri Életműdíj 2020 – Rédei Ferenc

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – 2018-ban Fotóriporteri Életműdíjat alapított. A díjat 2020-ban Rédei Ferenc kapta.

Rédei Ferenc – nyugodtan mondhatjuk – egy élő legenda, aki nélkül ma nem lenne ugyanaz a fotóriporteri szakma. Sokunknak már a „fotóriporter” szóról is ő jut az eszébe. Két kiváló generációt nevelt fel, a most aktív fotóriporterek közül nagyon sokat ő állított a pályára, és ők a mai napig számíthatnak rá. Az általa vezetett fotórovatok – Népszabadság, Népszava – meghatározóak voltak a szakmában. Kevesen tudják és értik nála jobban, hogy mit is jelent fotóriporternek lenni. Művelőjeként a klasszikus fotóriporteri vonalat képviselte. Rendkívüli közösségteremtő képessége és értékteremtő munkája emelte a mai szintre a magyar fotóriporteri munkát. Ahogy az egyik kurátor fogalmazott, Rédei Ferenc a hazai fotóriporteri szakma egyik betonpillére.

A kuratórium tagjai, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálynak nevében tisztelettel gratulálunk Rédei Ferencnek!

Rédei Ferenc © Fejér Gábor

Rédei Ferenc 1944. február 28-án született Budapesten. Vasesztergályosnak tanult Csepelen, majd egy ajándékba kapott Rolleiflex géppel fotózni kezdett. Fotóriporteri pályafutását a MÁVAUT üzemi lapjánál kezdte, majd a Magyar Rendőr munkatársa lett. 1971-től a Népszava fotóriportere, 1975-től 1985-ig rovatvezetője volt, majd a Népszabadság fotórovatának vezetője lett. 2006-tól, nyugdíjasként a Népszabadság fotóarchívumának 1963 és 1990 között készült anyagait digitalizálja, archiválja.

 

A Fotóriporteri Életműdíj grafikáját Palotai Gábor tervezte

„A megformálás eltér a szokványos, általában A4-es oklevelektől. A gondolat az volt, hogy önmagában is képi alkotások legyenek a díjak, és a nyertes, otthon, a falára bekeretezve szívesen föltegye. A díjak képillusztrációi a fotográfia klasszikus alapproblémáival foglalkoznak egyfajta holisztikus értelemben, mint a mélységélesség, fókusz, a fény és az árnyék. Ezekkel a kérdésekkel, jelenségekkel, mindenki, aki fényképpel foglakozik, művészeti irányultságtól és stílustól függetlenül, találkozott már. Egy általános és egyetemes közelítés a kérdéshez: mi a fotográfia? Ilyen formában, hiszem, hogy a díj méltó módon ünnepli meg az adott életművet.” (Palotai Gábor)

 

Válogatás Rédei Ferenc fényképeiből

Válogatás Rédei Ferenc, a 2020-as Fotóriporteri Életműdíjas képeiből

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével. A díjat 2018-ban Urbán Tamás, 2019-ben Szebeni András kapta.

A kuratórium tagjai: Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás.

Fotóriporteri Életműdíj