ENGLISH
Kezdőlap/ Fotóriporteri Életműdíj 2021 – Benkő Imre

Fotóriporteri Életműdíj 2021 – Benkő Imre

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – 2018-ban Fotóriporteri Életműdíjat alapított. A díjat 2021-ben Benkő Imre kapta.

Benkő Imre így vall magáról: „hosszú távú sorozatokban, fotóesszékben gondolkodom, a fekete-fehér vizuális álomvilág foglalja egységbe szubjektív korlenyomataimat. Mindig csak szórt fényekben találok rá jelentéssel bíró arcaimra, sajátos hangulatokra. Alkotóként fontos számomra: a folyamatosan változó látványvilágból kiszakított képkonstrukcióim filmre készüljenek, amik egyben hiteles bizonyítványai a kézműves analóg nagyításaimnak”.

A kuratórium Benkő Imre képeit a hazai kortárs fotográfia egyik legfontosabb dokumentarista életművének tartja. Az általa készített fotográfiák a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el, megkerülhetetlenek és összetéveszthetetlenek. Emberközpontú, következetes, egyéni formanyelvvel rendelkező alkotó, akinek fotóesszéi immár sok évtizedet bemutató hiteles és mély kordokumentumok. A szakma egyik példaképévé emeli őt a fotográfia iránti alázata, rendkívüli kitartása, a témái iránti mély elkötelezettsége.

A kuratórium tagjai, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya tisztelettel gratulál Benkő Imrének!

Benkő Imre. Budapest, 2020 © Simonyi Balázs felvétele

Benkő Imre 1943-ban született Kispesten. 1968-tól tizennyolc éven át az MTI fotóriporter munkatársa. 1986–1990 között alapításától megszűnéséig a Képes 7, majd 1992-ben az Európa Magazin főmunkatársa. Szabadfoglalkozásúként a párizsi Wostok Press fotóügynökségnek, a Griff, a Vasárnap és a HVG lapoknak dolgozott. A való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekli. Évtizedek óta fényképezi a budapesti utcák emberét, a változó városi életformát. Számos egyéni és csoportos kiállítás, album és díj fűződik a nevéhez. 2016-ban Magyarország Kiváló Művésze és Prima Primissima díjat kapott.

 

A Fotóriporteri Életműdíj grafikáját Palotai Gábor tervezte

Palotai Gábor 2018 óta tervezi a Fotóriporteri Életműdíjat. Így nyilatkozik róla: „A megformálás eltér a szokványos, általában A4-es oklevelektől. A gondolat az volt, hogy önmagában is képi alkotások legyenek a díjak és a nyertes otthon szívesen feltegye a falára bekeretezve. A díjak képillusztrációi a fotográfia klasszikus alapproblémáival – mélységélesség, fókusz, fény és árnyék – holisztikus értelemben foglalkoznak. Ezekkel a kérdésekkel, jelenségekkel mindenki, aki fényképpel foglalkozik művészeti irányultságtól és stílustól függetlenül találkozott már. A díj általános és egyetemes közelítés a kérdéshez: mi a fotográfia? Ezért hiszem, hogy a díj grafikai megjelenése méltó módon ünnepli meg ezeket a fontos életműveket.”

 

Válogatás Benkő Imre képeiből

A 2021-es Fotóriporteri Életműdíjas: Benkő Imre

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével. A díjat 2018-ban Urbán Tamás, 2019-ben Szebeni András, 2020-ban Rédei Ferenc kapta.

A kuratórium tagjai: Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás.

Fotóriporteri Életműdíj