ENGLISH
Kezdőlap/ Fotóriporteri Életműdíj 2023 – Németh György

Fotóriporteri Életműdíj 2023 – Németh György

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – 2018-ban Fotóriporteri Életműdíjat alapított. A díjat 2023-ban Németh György kapta.

 

Fotó: Capa Központ

Németh György az MTI fotóriportereként több évtizeden keresztül tudósított képeivel a Csongrád-megyei eseményekről. Ott volt mindenhol, ahol történt valami, jött ment, meg sem állt. A napi- és hetilapok kérésére külön munkákat is elvégzett, és ezt tette mindig magas színvonalon, az adott médium igényei szerint, kilépve a hírügynökségi sémákból.

Rengeteg tanulás és megfigyelés van a jelentős életmű mögött. A fotóriporteri tevékenységén kívül Németh György nevéhez szorosan hozzátartozik elmélyült, jelentős fotódokumentarista munkássága is. Egyszerűen, a természetes fényeket és a természetes mozdulatokat, a „valóságot” fotózta. Olyan fotográfiákat készített, amelyek segítenek tovább gondolni a történeteket, vagy ahogy ő fogalmazott, olyan képeket készített, amelyek tovább mozognak. A lét és az elmúlás pillanatai érdeklik: ami éppen van. Számára a fotózás a világ megismerését és a világon való elgondolkodást jelenti. Németh György így fogalmaz: „Ha felemelsz egy gépet, gyakorlatilag bekeretezed a világ egy részét egy bizonyos pillanatában. Szó szerint ellopod, kiválasztod, márpedig, ha választ az ember, akkor gondolkodik.”

Keleti Éva fotográfus mondta Németh György képeiről: „Képek a végtelenről, emberekről, akik a semmi világában élnek, az útról, amit mindenkinek végig kell járni, a magányról és társtalanságról. Békéről és megnyugvásról. Emberekről, akik még tudnak mosolyogni, vidámak és komorak, fiatalok és öregek, mindnyájunk útjairól. Keresztekről és keresztjeinkről, rólunk, emberekről… Mert Egy az Isten. A hitről, tájainkról, miénkről, távoli országokról, mindez a látó ember szemével.”

A kuratórium tagjai, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya tisztelettel gratulálnak Németh Györgynek!

Életrajz
Németh György Szegeden élő fotográfus, grafikus, karikaturista és tanár. De volt asztalos, autószerelő, lakodalmi fényképész is. Fiatalon a Szegedi Fotóklub KONTAKT alkotócsoport tagja volt. Amatőrként mindig profi szeretett volna lenni, és az is lett: 1990-2010 között dolgozott az MTI Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportereként. A Sajtófotó Pályázaton – a sport kivételével – minden kategóriában díjazott volt. Két alkalommal szerepelt a Word Press Photo kiállításon.  Dolgozott Iránban, Kubában, Burmában, Vietnámban, Örményországban. Két önálló albuma jelent meg. Grafikusként, karikaturistaként több mint száz könyvben szerepelt. Számos hazai és nemzetközi kiállítást rendeztek munkáiból.  Dokumentálta a Szegeden még ma is dolgozó kisiparosok műhelyeit, portrésorozatot készített az itt élő képzőművészekről és több évtizede fotózza a homokháti tanyavilágban élőket.

Jelenleg nyugdíjas, szabadúszó, aki a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanít képi kommunikációt.

Tagja a Szebeni-műhely alkotócsoportnak.

A A díjat első alkalommal 2018-ban Urbán Tamás, majd 2019-ben Szebeni András, 2020-ban Rédei Ferenc, 2021-ben Benkő Imre és 2022-ben Fejér Gábor kapta.

Bánkuti András MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke a Fotóriporteri Életműdíj kuratóriumába, eddigi delegáltjuk, a 2022. év végén elhunyt Móricz-Sabján Simon helyett Fejér Gábor fotográfust jelölte.  Azaz 2023-tól a Kuratórium tagjai: Bánkuti András, Fejér Gábor, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Szigeti Tamás