ENGLISH
Kezdőlap/ Golden Boundaries – Könyvajánló

Golden Boundaries – Könyvajánló

Golden Boundaries kiállítás tematikájához kapcsolódó könyvek, albumok.

 

Jon Savage: Teenage

A Teenage című könyvben Savage egy általunk ismertnek vélt jelenség titkos őstörténetét tárja fel. A tinédzser – ahogy ma definiáljuk őket – mint jelenség Savage szerint egészen az 1890-es évekig vezethető vissza. A film, zene, irodalom, divat, politika és művészet felől közelítve a könyv a modern élet egy meglepő aspektusú történetét adja.

Kiadó: Penguin Books
Kiadás éve: 2008
Nyelv: angol
Oldalszám: 576

Matthey Worley: No Future. Punk, Politics and British Youth Culture, 1976-1984

Az 1976 és 1984 közötti éveket a punk – mint divat és zenei irányzat, mint attitűd és esztétika – kialakulása és felemelkedése jellemezte. Matthew Worley könyve feltárja, hogy a társadalmi fragmentáció, az erőszak, a magas munkanélküliség és a társadalmi-gazdasági változások háttere ellenében a punk hogyan fiatalította meg és adott új lendületet a brit youth culture-nak.

Kiadó: Cambridge University Press
Kiadás éve: 2017
Nyelv: angol
Oldalszám: 414

Fryd Frydendahl: Nephews

Fryd Frydendahl Nephews című sorozata egy több mint tíz éves munka eredménye, amelynek során a fotográfus az elhunyt lánytestvére által hátrahagyott két fiúgyermekkel való kapcsolatát örökítette meg. Frydendahl azért kezdte el fényképezni a fiúkat, mert hiányzott neki a testvére, végül ez a folyamat egy családi történet dokumentuma lett a felnövésről és az együttlétről.

Kiadó: Konnotation Press
Kiadás éve: 2017
Nyelv: angol
Oldalszám: 184

Derek Ridgers: In the Eighties. Portraits from Another Time

Az 1980-as évek radikális társadalmi változások korszaka volt Angliában, amelyet sztrájkok, tüntetések, magas arányú munkanélküliség határozott meg – és fiatalok, akik a szubkultúrákon keresztül fejezték ki magukat. Ebben az évtizedben, nem úgy, mint ma, a szubkultúrák nem alkalmi játékszerek voltak – azoknak, akik részt vettek benne, ez egy életforma volt. Punk, New Romantic, Hip Hop, Techno, Rave – ezek és még sok más mind jelen voltak a ’80-as évek Londonjában. Derek Ridgers csodálatos portrékon keresztül örökítette meg ennek a különleges korszaknak az arcait.

Kiadó: Carpet Bombing Culture
Kiadás éve: 2017
Nyelv: angol
Oldalszám: 160

Derek Ridgers: The Dark Carnival. Portraits from the Endless Night

Egyeseknek nem az örök hajnal, hanem a végtelen éjszaka a mennyország – egy örökkévalóság vad órái alkonyat és napfelkelte között. Derek Ridgers portréi az estére felöltözött emberek dekadens ragyogását mutatják meg. A fotográfus az első képet 1976-ban, a legkésőbbit 2016-ban készítette – 40 év képei, öt évtizedet felölelve. „Amikor elkezdtem, alkalmanként én voltam az egyetlen ember fényképezőgéppel a klubban és néha az első ember valakinek az életében, aki a közvetlen családján kívül lefényképezte” – emlékezett vissza Ridgers a kezdetekre.

Kiadó: Carpet Bombing Culture
Kiadás éve: 2016
Nyelv: angol
Oldalszám: 216

Derek Ridgers: 1977 Punk London. The Roxy, The Vortex, King Road and Beyond

Az album Anglia egyik legizgalmasabb kulturális jelenségének születését mutatja meg több mint 130 képen keresztül. Ridgers a legelső hullámot fotózta, punkokat, akik saját maguknak csinálták meg a ruháikat, mert nem lehetett punk ruhákat venni, punkokat, akiket időnként megvertek, mert szándékosan célponttá tették magukat, punkokat, akik lázadtak, akkor, amikor még nem volt könnyű lázadni. „Egy hihetetlen év volt, valószínűleg az utolsó alkalom, amikor egy fiatal szubkultúra elkezdett ekkora, világméretű hatást gyakorolni. És mindez néhány sráccal kezdődött A Roxyban. Szerencsés voltam, hogy ott lehettem és megörökíthettem. De nem volt mindig könnyű” – mondta Ridgers.

Kiadó: Carpet Bombing Culture
Kiadás éve: 2016
Nyelv: angol
Oldalszám: 160

Derek Ridgers: Skinheads 1979–1984

A Skinheads 1979–1984 című album Derek Ridgers öt éves munkájának az eredménye, amelynek során a Thatcher-éra korai szakaszának egy ellentmondásos szubkultúráját örökítette meg. Ridgers képei korábban soha nem látott betekintést nyújtanak az akkori idők legszélsőségesebb attitűdjével és kinézetével rendelkező skinhead kultúráról. „Az öt év alatt jó néhány skinheadet jól megismertem és sokukat kedveltem” – mondta a fotográfus.

Kiadó: Omnibus Press
Kiadás éve: 2014
Nyelv: angol
Oldalszám: 160

Derek Ridgers: ROXY 100 Nights at the Roxy. Punk London 1976–77

Ridgers képei a punk robbanását mutatják meg a legendás londoni ROXY klubban, 1976–1977-ből. Minden kép egy-egy történetet mond el ebből az időből – több mint 90 fotó olyan együttesekről és emberekről, akik ott voltak a punk születésénél.

Kiadó: CARRCZEZ Publishing Ltd.
Kiadás éve: 2017
Nyelv: angol
Oldalszám: 96