ENGLISH
Kezdőlap/ III. Fotóutca Fesztivál – Színház, performanszok, koncertek

III. Fotóutca Fesztivál – Színház, performanszok, koncertek

Színház, performanszok

TÁP Harmincperces Varieté és Egyperces Színház

Fotó: Hajmási Péter

A TÁP Színház társulata a kilencvenes évek kultikus szórakozóhelyén, a Tilos az Á-ban hozta létre első színházi akcióját 1992-ben – innen ered neve is, amely a Tilos az Á Performance rövidítése. Formai kísérletező színházként indult; az előadásokon olyan darabokat és úttörő rendezői megoldásokat láthatott a közönség, amelyek kőszínházban nem kaphattak volna nyilvánosságot. A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy a Vajdai Vilmos alapította és vezette társulat azóta sem bírja abbahagyni a színházcsinálást. Története és repertoárja a klasszikus drámák feldolgozásától a kortárs darabok színrevitelén keresztül az ad hoc előadásokig a műfajok és formai megoldások széles skáláját íveli át.

A Minden rossz varieté a TÁP Színház havi rendszerességgel visszatérő műsora, amely minden egyes alkalommal más mottóval, más alcímmel, illetve más aktuális témát feldolgozva kerül előadásra. S mivel minden varieté egyedi, vissza nem térő, ezért az alábbiaknál konkrétabban nehéz is lenne pontosabban összefoglalni:

“Nem másokon gúnyolódnak. Önmagukat teszik (virtuózan) nevetségessé. Vállalják komolykodásuk, előadói fontoskodásuk kínosságát. Megmutatják, mennyi alanyi nekifohászkodást igényel a rossz színház. Milyen mélyről fakad a tehetségtelenség és az alkalmatlanok szerepvállalása. Bölcseleti alapon hülyülnek. Elvből tiszteletlenek. Rendes, fölkészült anarchisták.”

Szereplők: a TÁP Színház társulata
Rendező: Vajdai Vilmos

időpont: április 21. 18:00
helyszín:
Nagymező utca – Konténertér – Pódium & Capa Book+Shop

 

Fotó-asszociációk a tánc nyelvén, közreműködik a DART Theater 

A kortárs fotográfia alkotásaira és hangulatára reflektáló, történetek nélküli asszociatív játékok a tánc nyelvén a Capa Központ kiállítóterében a Fotóutca Fesztivál ideje alatt.
időpontok: április 21. 20:00, április 22. 20:00, április 23. 18:00
helyszín:
Capa Központ kiállítótér

 

Koncertek

Petruska koncert
Petruska igazi kuriózumnak számít a hazai könnyűzenei életben. A hagyományos rockzenei felállást következetesen mellőző, minimalista formációja meglepő erővel tölti be a színpadokat. A dalszerző-énekes fél évtizede tartó munkásságának két nagylemez, több száz klub- és fesztiválkoncert, valamint számos szakmai elismerés az eredménye olyan médiamegjelenésekkel, mint a 2016-os Dal című tévéműsor, vagy az idei Nagy-Szín-Pad. Intelligens humorral fűszerezett, őszinte előadásmódja, igényes zenei játékossága közkedvelt a mai húszas-harmincas generáció körében. Gondolatokban gazdag, szókimondó szerzeményei a fiatal zenésznemzedék meghatározó alakjává teszik.

időpont: április 21. 20:30
helyszín: Nagymező utca – Konténertér – Pódium

 

DJ/VJ party 

FOTÓPARTY – SILENT DISCO – Oltai Kata itunes okj & DJ Suhaid, feat. Csiszár Mátyás.
A
 Pécsi József Fotográfiai Ösztöndíj fotósainak sorozatai különleges vizuális élményként elevenednek meg, s állóképek helyett mozgalmas animációként jelennek meg a vásznon igényesen válogatott ritmusok kíséretében. (Nagymező utca – Konténertér)

időpont: április 22. 21:00
helyszín: 
Nagymező utca – Konténertér

 

Makám gyerekkoncert

A Makám együttes a hazai népzene és világzene egyik legrégibb formációja, 1984-ben alakult. Eddig húsz szerzői lemeze jelent meg, s közel kétezer koncertet adott itthon és szerte a világban Párizstól Delhiig, Varsótól Dubrovnikig. Az együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán, ezt jelzi a Szindbád, az Ákom bákom és a Csillagváró c. CD-ik rendkívüli népszerűsége.

A BOGÁRBÁL c. interaktív gyerek-családi műsor játékos formában igyekszik közel hozni a mai városi gyermekekhez a természetet s a benne élő állatokat. A dalok nem csak a gyerekeket szólítják meg, kicsit,  nagyot, öreget egyaránt hív, kik játékos kedvüket megőrizték. Hallunk az ebihalak születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmáról, egy álmedve téli settenkedéseiről, a bogarak tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki szamócát termeszt a kertjében és még a “ma született” aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. Akinek ez sem elég, azzal kimegyünk az Állatkertbe és a Barlangszínházban meghallgatjuk az ott élő állatok hangversenyét.

Vekerdy Tamás írja ajánló szövegében: “A lélek, az idő miféle mélységeiből, a tájak miféle messzeségeiből zeng fel ez a zene, szól ez a dal? Mit rejt a népek lelke,mit rejtenek a népek lelkei? Utoljára talán gyerekkorunkban volt meg ez az átjárás idők, népek és távolok közt, mert bennünk, magunkban fedeztük fel mindezt…”

időpont:  április 23. 11:00
helyszín: 
Nagymező utca – Konténertér – Pódium

 

Lóci játszik Akusztik koncert

Fotó: Nagy Márton

A Lóci Játszik zenekar lendületben van és meg sem áll. Aki egyszer elmegy egy Lóci koncertre az szinte egyből rajongóvá válik. A zenekar dalainak műfaji besorolását kár is lenne boncolgatni, hiszen ők maguk sem próbálják behatárolni zeneiségüket. Az egyszerű vidám, jó dallamokban hisznek, amit Csorba Lóci érzelmesen ironikus, de leginkább tartalmas szövegei tesznek még izgalmasabbá. Az élő fellépéseken egyértelművé válik, hogy Lóci olyan frontember, aki a leghátsó sorban, félszegen álló “elsőbálozó” jókedvéért is megküzd, és miközben a szövegeit, konfjait hallgatjuk az az érzésünk, hogy ezzel a sráccal osztottuk meg lelki vívódásainkat, kalandjainkat, hogy ő az a barátunk akivel a múlt pénteken is együtt söröztünk valahol.

2017 első albumát mondhatja magáénak a zenekar, hiszen a szilveszteri pezsgődurranással egyidőben jelent meg a zenekar második lemeze, melynek a KROKODIL címet adták, teljesen indokolatlanul.

A teltházas A38 és dupla GMK koncertek mellett tavaly elsöprő fölénnyel ők lettek a Veszprémi Utcazene Fesztivál közönségdíjasai és már szinte elhalványul a Ki Mit Tube, a VAN című mozi zenéje, a Cseh Tamás Program sikere, vagy a Margaret Islanddel közös turné, hiszen reklámokban és televíziós műsorokban is egyre gyakrabban feltűnik Lóci, vagy a zenekar dalai. Elmondhatják magukról, hogy Hajós András, vagy épp a Magna Cum Laude énekesének, Mező Misinek a kedvenc zenekara és szakmai körökben is egyre komolyabb elismerést vívnak ki maguknak. Erre legjobb bizonyíték, hogy a közelmúltban megnyerték a Fonogram “Év Felfedezettje” címet és bekerültek a 8 NagySzínPados zenekar közé, így idén már minden jelentős fesztiválon és egyre több helyen találkozhatunk a kibontott csokornyakkendős csapattal, ahol személyesen is átélheti a közönség, hogy milyen az, amikor a Lóci Játszik.

időpont: április 23. 18:00
helyszín: Nagymező utca – Konténertér – Pódium

 

Séta

Dinamó Budapest Kísérleti Séta 

Mindenki tapasztalta már, hogy egy célirányos városnézés után még sokáig a
hatása alatt marad, és a hivatalosan “nem érdekes” dolgokat is fokozott
figyelemmel nézi, akár jól ismert helyein is olyan dolgokat vesz észre, amiket
addig soha. Az ilyen, “nem érdekes” dolgok felfedezése talán nagyobb öröm is,
mint maga a látnivaló, a történelmi műemlék vagy romos épületegyüttes
megtekintése.

A Kísérleti Sétáról bővebben: https://flaneurbudapest.tumblr.com

A Fotóutca Fesztiválra tervezett séta folyamán a résztvevők megismerkednek a nézés különböző módozataival, típusaival és lehetőségeivel, így közvetlen kapcsolatba és megértő viszonyba kerülnek az őket körülvevő, egyébként a megszokás szürkeségébe burkolózó városi környezettel. A nézéseket nem lehet eleget gyakorolni, de csupán a Klauzál térig lesz rá lehetőség, ahol különleges figurák, utcai modellek készülődnek a fotózáshoz. A hétköznapi életet a fényképezőgép (opcionálisan képzeletbeli vagy valóságos) lencséjén keresztül nézve új szempontokra figyelhetünk fel – ezen keresztül olyan élmények érik a résztvevőket, amelyeket egyedül sétálva eddig sosem tudtak megtapasztalni – azonban az egyszeri élmény nem vész el, hanem ezután az alkalom után örökké folytatódik, bármikor előhívható.

időpont: április 23. 11:00, 15:00 és 17:00 (turnusonként 15 fő, regisztráció itt)
indulás a Mai Manó Háztól

 

Előadás

 

Vírus » Capa Központ: A képekről
A Program a Capa Központtal együttműködésben, a Fotóutca Fesztivál (2017) keretében kerül megrendezésre.

// A KÉPEKRŐL //

A képek mindenhol jelen vannak az életünkben, soha nem lehet hát elégszer gorcső alá venni hozzájuk fűződő viszonyunkat. Erre teszünk kísérletet következő alkalmunkon is, a Capa Központtal együtműködésben, a Fotóutca Fesztivál keretében megrendezésre kerülő Vírus Estünkön.

Mik is pontosan a tudattalan álomképek, hogyan vannak jelen az életünkben, hogyan tudjuk használni őket, vagy éppen hogyan használják őket mások? Forgács Attila gasztropszichológus előadásából kiderül. Buzogány Anna művészetfilozófus a fotó megragadó erejébe avat be bennünket, ami sokszor olyan dolgokat is látni enged, amit nem biztos, hogy mi is szerettünk volna. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológust a testképzavarokról, a női és férfi zavarok összevetéséről, valamint a médiából felénk irányuló képek változásáról és testképünkre gyakorolt hatásáról hallhatjuk, míg Réz András mozibubustól megtudhatjuk, hogyan is nézünk filmet. Előzetes tudásunk, előfeltevéseink, előítéleteink hogyan befolyásolják mindazt, amit később a vásznon látunk?

1. Látod, amit én látok? – Hogyan nézünk filmeket
Réz András (mozibubus, esztéta)

2. Pillanatmegragadó fotográfia – avagy a valóság és annak leképezése
Buzogány Anna (művészetfilozófus)

3. Tudattalan álomképek és azok használata
dr. Forgács Attila (gasztropszichológus)

4. Képek és testképek – fókuszban a test
dr. Babusa Bernadett (klinikai szakpszichológus, kutató)

helyszín: Fotóutca Fesztivál / Nagymező utca – Konténertér – Pódium
időpont: április 22. szombat 19:00

A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a III. Budapesti Fotóutca Fesztivál részeként valósul meg.