ENGLISH
Kezdőlap/ Jelentéstulajdonítás

Jelentéstulajdonítás

„»[…] de teljes fölmentést természetesen nem kaptam, és nem is fogok kapni soha. De nem számít, talán csak azért csináltam az egészet, hogy egyszer majd bebizonyítsam neked, hogy tudok én nevetni. […]« – ez szíven ütött.”
(Forgács Péter idézi Franz Kafkát)

Forgács Péter munkamódszere korábbi alkotói gyakorlatához híven ismét a privátarchívum-feldolgozás, ezúttal azonban nemcsak mások múltjában kutat, hanem saját emlékeiből is válogat. Kiállítása két, térben is elkülönülő részből áll:
Az első egységben egy 1982-ben elkezdett és 2015-ben befejezett filmet mutat be. A munka alapját és szövegkönyvét egy Kafka-levél adja, melyet az író 1913. január 8-ról 9-re virradóra írt szerelmének, Felice Bauernek − ebből származik a cím: Tudok én is nevetni. A filmen végigvonul az eredendően nagyközönségnek szánt művészi képalkotáshoz, valamint az intim családi pillanatokat rögzítő felvétel nyilvánossá tételéhez kapcsolódó szándékok nyugtalanító kettőssége. Szereplői családtagok, anyák, gyermekek, barátok − fesztelenségük a kamerakezelő iránti bizalmukon alapul és vice versa.

A második egységben Forgács egy archívumot dolgoz fel, amelyből P.-né és fiai címmel családi történet bontakozik ki egy anyafigurával a középpontban. P.-né gyermekei elől titkolva III/I-es hírszerző munkatársként dolgozott az 1975 és 1985 közötti időszakban Magyarországon. Az egész termet betöltő installációban párhuzamosan követhetjük végig a művészfamília tagjainak életeseményeit a tartótisztek értékelésein, a P.-né által írt jelentéseken, valamint fia ugyanebben a periódusban írt naplóbejegyzésein, családjával és művészeti tevékenységével kapcsolatos közel négyszáz darabos fotóarchívumán és egyéb dokumentumain keresztül.

A kiállítás részét képezi Forgách András P.-né portréját megrajzoló új könyve is. Forgács totális installációja Forgách könyvével kiegészülve egy tíz évet bemutató idővonal, amely a P. család privát archívumának újrarendezésével érzékelteti, hogy hogyan határozták meg a mindennapi életet a Kádár-korszakbeli hatalmi gyakorlatok.

A Forgács-Forgách fivérek 1996 óta több irodalmi és filmes projekten dolgoztak már közösen, a P.-né és fiai együttműködésük legújabb állomása.

Kafka_010_resized
Kafka_010_resized
Kafka_014_resized
Kafka_014_resized
Kafka_032_resized
Kafka_032_resized
Forgacs_Peter_portre_resized
Forgacs_Peter_portre_resized