ENGLISH
Kezdőlap/ Karafiáth Orsolya megnyitóbeszéde

Karafiáth Orsolya megnyitóbeszéde

Minden, amit a csókról tudni kell

Mottó:
Vavyan Fable: „A szerelmes csók stresszhatást vált ki a szervezetből. Felgyorsul a pulzus, nő a légzésszám, emelkedik a vérnyomás. Egy csók három perccel rövidíti meg az életet.”

Mottó:
Egy tudományos kísérlet eredményének levezetéséből: „A csók elsősorban stresszcsökkentő hatással rendelkezik. A kontroll vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a csókolózás gyakoriságának növelése a házas és együtt élő pároknál egyaránt érezhető stresszcsökkenést, az együttélési elégedettség növekedését és koleszterinszint-csökkenést okozott, azaz csupa pozitív élettani hatással járt.”

Az életem legelső csókjára két teljes évet vártam. Tizenhárom és háromnegyed éves voltam, mikor megláttam őt, Sebastiant, és azonnal szerelemre gyúltam. Csak annyit tudtam róla, hogy két évvel idősebb nálam, hogy német állampolgár, és hogy gyakran jár Magyarországra, azon belül is Felső-Gödre, ahol a mi nyaralónk is volt, hogy a nagymamáját meglátogassa. Mikor beleszeretettem, még azt sem tudtam, hogy mi az a csók.

Az persze világos volt, hogy a csók az ajkak érintkezése, a francia változatnál pedig a nyelv is belejátszik. De azt például ki sejtené, hogy sportnak sem utolsó, hiszen egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe? Az egyik legjobban megmozgatott izom a száj körüli izom (musculus orbicularis oris), mely a száj gyűrődéséről gondoskodik. Egy kiadós csókolózás alatt mondjuk csak három kalóriát égetünk, de az arcunkat frissen tartja. Ráadásul érdemes minél többször űzni! Szomorú tény, de az angliai felmérés szerint öt házaspárból egy kevesebb, mint egyszer csókolózik hetente, és a résztvevők 40%-ánál csupán öt másodperces egy csók. Egy másik kutatásban kétezer főt vizsgáltak, és az eredmény szerint a magukat boldognak tartó párok napi öt csókot váltanak. Tehát heti minimum 35 csók a kulcsa a kiegyensúlyozott párkapcsolatnak. Eszerint soha ne mondjuk, hogy „Egy csók és más semmi, a vágyam csak ennyi”, heti harmincötnél ne adjuk alább!

De vissza az én privát első csókomhoz! Két évig álmodoztam, olvastam a romantikus történeteket, és írtam a sajátjaimat. Első regényem címe ez lett: Mondd, hogy szeretsz, és utána csókolj meg! Nem hittem volna, hogy be is következik, amiről irkálok. De megtörtént. Csodaszép volt, romantikus. Motorral mentünk ki a Homok-szigetre, és egész délután, sötétedésig csókolóztunk. Nem is tudom, hány kalóriát égettem el. Az első csókom egy igazi csókmaraton lett, és még nem csengtek a fülemben a késői cinikus és keserű idézetek, olyanok, mint például Chandleré, miszerint: „Az alkohol olyan, mint a szerelem. Az első csók varázslatos, a második meghitt, a harmadik megszokás.”

Nem féltem attól, milyen lesz az első alkalom, valahogy azt láttam a filmekben, hogy ez az, amit nem kell tanulni, jön majd magától. Akkoriban persze nem volt internet, nem tudták a lányok halálra paráztatni magukat. Most felmentem a Gyakori kérdések oldalára, és igazán megdöbbentem, mennyi buktató nem jutott még az eszembe sem. „Ha a csaj éppen pörköltet evett,akkor én is érezni fogom a pörkölt ízét?” – kérdezi aggódva X, és ebből azt gyanítom, nem kedveli a pörköltet. Nem siettek a megnyugtatásával, valaki halál komolyan írta, hogy még tegnapi bifsztek is át fog ütni a csókon.
„Szerintetek ciki ha egy 13 éves lány még nem csókolózott? A többi barátnő már igen!! Ez gáz?” – elképzelem a kislányt, ahogy a tizenhárom évével otthon szorong! De gondolom, az ilyen válaszok megnyugtatták: „Szerintem nem ciki, de azért igyekezz megejteni, és ha nagyon tanácstalan vagy, írd be a youtube on, hogy: How to kiss? és csak találsz valami segédet, akivel kipróbálhatod…” Csóksegéd – na ez érdekes lehet…. „Segítsetek! Milyen lesz az első csók?” – kérdezi egy másik aranyos fiatal. Nos, nem tudom, én hogy ugrottam volna neki, ha az én agyamat is hasonló képpel bombázzák meg: „Hunyd be a szemed, és ne gondolkozz. Olyan lesz, mintha egy parton vergődő hal lenne a szádban.”

Aztán persze elmúlt a nyár, Sebastian hazautazott, ősszel meg már azzal pattintott, hogy van nője németbe’ (ő mondta így), Jutta Mayer, és hogy viszlát. És aztán megcsókolt búcsúzóul. „ És bús íze vala a csóknak / És átkozott volt az a csók, És te nem tudtad, hogy ki csókol, És én nem tudtam, hogy ki csókol, És én nem ismertem még akkor A csóknál nagyobb valót.” Ez persze Ady, és nem is értettem pontosan se akkor, se ma, mindenesetre még évekig kitartóan sirattam Sebastiant. Ez a minta, mármint sokáig várni a kiszemeltre, aztán pofára esni, majd évekig szenvedni – az egész szerelmi életemet meghatározza azóta is.

És most nézzük a legjobb barátnőm első csókját! Ő mindössze kilenc volt, mikor összegabalyodott a szomszéd Dezsőkével. Csőröztünk – vetette oda lazán, én meg néztem rá irigykedve. Valahogy azt képzeltem, akkor ő és Dezsi immár egy pár lesznek, én leszek a koszorúslány az esküvőjükön. Ám egy hét múlva mit látok? Összegabalyodva smárol Robikával. Ez a románc sem tartott soká. Aztán vidáman és könnyelműen röpült virágról virágra. Nagy K – mondták róla a többiek a háta mögött, néha én is. Ám azért irigyeltem, nem is kicsit. Elképzeltem, hogy mindenféle betegségekkel gazdagodik, amiket a csók vált ki. A herpeszt enyhe büntetésnek éreztem… Persze azért a csókbetegséget nem kívántam! Csókbetegség romantikus elnevezése egy sokszor gyötrelmes tünetekkel járó vírusfertőzésnek, latin neve mononucleosis infectiosa. Olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban fordul elő. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges. Másik neve Pfeiffer-féle mirigyláznak, és fő terjesztője a csók. A betegség elhúzódó magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Nemrég, 2013-ban a csókbetegség szövődményeibe halt bele egy 17 éves tamási középiskolás!

S hogy milyen csókok vannak még? Ott a múzsa csókja, Júdás csókja, a mesebeli királyfi csókja, a megcsókolt béka, aki királyfivá változik, kézcsók, habcsók, négercsók, a halál csókja.
Csókold meg a seggem – mondjuk, ha valami nem igazán tetszik. Dalok tömkelege szól a szókról, csók nélkül egyszerűen képtelenség élni, Csókszor csók ez a végzetem, szerelem a négyzeten, az a csók a legszebb csók, mit el nem csókolunk…

Az álombeli csókoknak is jelentése van! (Forrás: Álmoskönyv) „Sima csók a boldogság, a harmónia jele. Ha undort érzünk közbe, megcsalásra, hamis barátra figyelmeztet! A baráttal váltott csók nem párkapcsolatot, hanem bizalmat, intimitást jelez, míg az ellenség esetében békülési vágyról, a harag eloszlásáról beszélhetünk. Az álmodban elutasított csók betegséget, rossz élményt jövendöl. Ha mások csókjának vagy a szemtanúja, az jelezheti azt is, hogy túlságosan beleártod magadat mások magánéletébe, tapintatlan vagy. A másnak adott kézcsók tiszteletet, elismerést mutat, a régi álmoskönyvek szerint azonban egy idősebb nő kezét szájjal érinteni gondot jelez. Gyermeket megcsókolni nehéz sikert jelent, míg az állatokkal való közeledés reménytelen és elemésztő vágyat mutat. A népi babonák szerint menyaszonyt csókolni betegséget, anyóst veszekedést, koldust kellemetlenséget, idegent pedig utazást jövendöl. A halott emberekkel való ölelkezés, puszilkodás súlyos betegség előjele lehet. A barna hajú személyek csókja csalfaságot, a szőkéké diadalt jelez. Ha álmodban esőben csókolózol az egy régi szerelem újraéledését, egy halottnak hit kapcsolat újrakezdését mutatja.”

Végül pedig hadd meséljek a világ egyik legdrágább, 1260 dolláros csókjáról! 1977-ben Ruth van Herpen az angliai Oxfordi Művészeti Múzeumba látogatott, ahol megcsókolt egy Jo Baer festette műalkotást. Ruth a szája kontúrjának rúzsfoltját a képen hagyta, aminek következtében a törvény által arra kötelezte, hogy kifizesse a helyreállítás költségeinek díját, mintegy 1260 dollárt. Az asszony azzal próbálta menteni magát, hogy azért csókolta meg a 18 ezer dolláros, „hideg” művészeti alkotást, hogy felvidítsa. Mások ezt nem így látták, s az aktust művészeti vandalizmusnak tudták be.

A csók világnapja július 6-án van. Ne felejtsük el megünnepelni.