ENGLISH
Kezdőlap/ Képalá – az írók szövegei

Képalá – az írók szövegei

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Margó Irodalmi Fesztivál idén első alkalommal hirdette meg közös irodalmi pályázatát a 36. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz kapcsolódóan KÉPALÁ címmel.

A kiírók felkértek tíz szerzőt, hogy írjanak rövid prózát az exponáláskor lezárt történetekből. A felkért írók: Darvasi László, Grecsó Krisztián, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szöllősi Mátyás, Térey János, Tóth Krisztina és Totth Benedek.

Darvasi László Kazári lányok címmel írt szöveget Bődey János Nyugdíjas Ki-Mit-Tud 2017 című sorozatához.

„Idő! Amit megfog, elviszi magával, és hová. Amit meg nem tud markolni, marad minekünk és velünk, tüll, batiszt, gázsmér, lángszín selyem. Térdig remeg rajtunk a pántlika. Főkötőnk meg mintha ékszer lenne. Szebbek vagyunk, mint a férfiurak, és az öregség se az, hogy riglizzük a kaput, s nem megyünk csak piacra, boltba, városi egészségházba.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Grecsó Krisztián Vasárnapi ebéd címmel írt szöveget Ajpek Orsolya Otthon, édes otthon című sorozatához.

„…a fiúk évekig találgatták, hogy készülhet, aztán amikor a mama megmutatta, mindenki nagyon csalódott volt, mert annyi az egész, hogy a lekvározott piskótát fel kell tekerni, semmi varázslat nincs a csigakészítésben, ahogy az összes fiú képzelte…”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Nagy Gabriella A kilencedik címmel írt szöveget Móricz-Sabján Simon Borsosék című sorozatához.

„– Szólni kéne apukának, hogy jöjjön fel enni – jegyezte meg a nő, mikor asztalhoz ültek és nagy sokára elcsendesedtek a gyerekek. A furnérból vágott, csupasz lapon csülök gőzölgött zománcos tepsiben. Edényalátéten két kiló zacskós szeletelt kenyér. Mellette tálban hasábkrumpli, kecsap. Ünnep volt, hozta a pénzt a postás.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Németh Gábor Maszek, avagy a Jóisten running backje címmel írt szöveget Végh László Maszek című képéhez

„Terjedelem hiányában csak kinyilatkoztatjuk, hogy a Maszek szót az ún. rendszerváltozás után semmiképp sem varrathatta épeszű ember magára. Azelőtt viszont a tetkók imbecillis ákombákomok voltak. Ezért a Mikulás hátán alkalmazott extra bold groteszk csodálatos perfekcionalizmusa nyilvánvalóvá teszi, hogy a feliratot maga a Jóisten égette rá sablonjával egy emlékezetes december hatodikán, amikor kedvenc running backje bedarálta a Sátán strong side linebackerét.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Szabó T. Anna Aranykor címmel írt szöveget Bánhegyesy Antal Ceauşescu című sorozatához.

„Cirádás bútorok. Faborítású folyosók. Lakkszag, festékszag, bronzszobrok, szőnyeg nyeli el a lopódzók lépteit, bőségtál, dús gyümölcsök, fél asztalt beborító virágköltemény. A rokokó szék kényelmetlen, de hát a nép érdekében tűrni, reprezentálni kell.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Szécsi Noémi Élet a cirkuszban címmel írt szöveget Urbán Ádám Idős magyar artisták című sorozatához.

„– A mostani irodai munkámat amúgy is utálom és még csak huszonhat éves vagyok. Mondjuk betanulok egy olyan hulahoppszámot, hogy közben palacsintát sütök és tüzet nyelek. Ilyen manapság nőnek lenni, nem? – kérdeztem erőltetett mosollyal.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Szöllösi Mátyás Egy krumpliszállító furgonban vittem őket az első meccsre címmel írt szöveget Hajdú D. András Egy krumpliszállító furgonban vittem őket az első meccsre című sorozatához.

„Csak annyit mondtam, hogy akkor lője Áron, majd a kölyökre néztem, aki gyulladt tekintettel nézett, de nem szólt semmit. Az alatt a másfél perc alatt, amíg megtörtént a labdaállítás, körbeálltak a srácaim és az ellenfél játékosai, majd Áron nekifutott és a bal felső sarokba vágta a labdát, csurom vizes lettem. De nem az esőtől.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Térey János Keleti nyitás címmel írt szöveget Rakó Alex Jelenés című képéhez.

„Említettük már, Budapest számára nem elsőrendű szempont, hogy jó benyomást keltsen. Fontosabb, hogy ő maga jól legyen; természetesen azt is tudja, hogy jó benyomást csakis az a város kelthet, amelyik legalább saját magával jóban van. Egyenes város: azokon a napokon sem titkolja magát, amikor nincs sem jól, sem jóban saját magával, így aztán nem is kelt jó benyomást. Annyi tartaléka van.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

Tóth Krisztina Borjú címmel írt szöveget Kerekes M. István Pihenő című képéhez.

„Hét óra körül érnek fel a hegyoldalba. A gyerekek nem ismerik az órát, de tudják, hogy mennyi idő lehet. A fű még nedves, a tehenek szétszélednek, várják a jó időt. Dina rosszul van, előredőlve émelyeg. Előveszi a kenyeret, amit Dragu adott, de alig bír párat harapni belőle. Az öccse megeszi helyette, nem bánja.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.

 

 Totth Benedek Fájt címmel írt szöveget Balázs Imola Fájdalom című képéhez.

„Húsz másodperc. Ennyit időt adok. Húsz másodperced van, hogy összeszedd magad. Vagy eltűnhetsz a tatamiról, és nyafoghatsz tovább az öltözőben. Úgy számolok fejben, hogy hozzám lehet igazítani az atomórát. Nem tűnsz nyápicnak, nagyon fájhat, kemény rúgás volt, de ez most senkit se érdekel. Engem biztosan nem.”

A teljes szöveg a képre kattintva olvasható.