ENGLISH
Kezdőlap/ Képvetítések, filmvetítések

Képvetítések, filmvetítések

A Fotóutca Fesztivál ideje alatt folyamatos és díjmentes kép- és filmvetítésekkel várunk minden érdeklődőt a Capa Központban.

BUDAPEST POZITÍV – FŐVÁROSUNK KIVÁLÓ FOTÓRIPORTEREINK SZEMÉVEL

Budapest egy sokarcú, szerethető metropolisz, amelyet tíz jeles fotográfus szemszögéből, a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj díjazottjainak képein keresztül jelenít meg a vetítés. Térképezd fel a főváros társadalmának sokoldalúságát, kulturális és szociális gazdagságát fotográfiai alapú munkákon keresztül.
A Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2000-ben alapította meg a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, Korniss Péter fotográfus és Schiffer János országgyűlési képviselő kezdeményezésére. A díj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó elkészítse sorozatát a magyar fővárosról a koncepcióként beadott tematikáját követve. A vetítés az ösztöndíj első tíz évét, tíz nyertesének anyagát vonultatja fel.

Az alkotók és sorozatcímeik:
Benkő Imre: Budapest Blues (2000), Vancsó Zoltán: Budapesti utcán (2002), Gárdi Balázs: Betondzsungel (2003), Dezső Tamás: Józsefváros (2004), Kudász Gábor Arion: Zöld terület (2005) és egyéb sorozatok, Stalter György: Város a városban (2006), Simon Márk: Fürdőváros (2007), Kovalovszky Dániel: Emlékgyár (2008), Sopronyi Gyula: Lakóparkok (2010) Hartyányi Norbert: Margitsziget (2011)

benko_hirkep
Fotó: Benkő Imre: Budapest Blues (2000)

 

@EVERYDAYBUDAPEST – AZ “IGAZI” BUDAPEST MOBILFOTÓKON

Az Afrikából indult és lassan az egész világot átívelő The Everyday Projects kampányhoz csatlakozik a Capa Központ a Fotóutca Fesztivál idejére, hogy megmutassuk a főváros mindennapi, “igazi” arcát. A Fotóutca Fesztivál alatt naponta 4-4, azaz összesen 12 fotográfus készít majd mobilfotókat Budapesten, amelyeket az @everydaybudapest Instagram oldalára és a Capa Központ Facebook galériájába töltenek fel folyamatosan. A fotográfusokra bízott, készülő képfolyamot így az interneten is folyamatosan lehet követni, de a nap végén szerkesztett vetítésben mutatjuk be a főváros rejtett, vagy éppen nyílt, de semmiképp nem közhelyes arcát a Capa Központban. Reméljük a kezdeményezéshez minél nagyobb számban csatlakoznak a Budapestet fotózó fotográfusok és a projekt majd tovább él a fesztivál vége után is…

A projektben részt vevő fotográfusok:
Ajpek Orsi, Stiller Ákos, Csudai Sándor, Hirling Bálint, Mudra László, Kummer János, Bódis Krisztián, Hlinka Zsolt, Szabó Balázs, Máté Péter, Hernádi Levente és Nándorfi Máté

Instagram feed: http://instagram.com/everydaybudapest
Facebook oldal

kummerjanos_hirkep
Fotó: Kummer János

 

FFS – FIATALOK FOTÓMŰVÉSZETI STÚDIÓJA

A Fiatal Fotóművészek Stúdiójának 15 perces zenés bemutatkozó vetítése
A slideshow szerkesztője: Pályi Zsófia.

Az FFS Magyarországon a fiatal fotóművészek legmeghatározóbb szervezete. 1977-ben alakult, a Magyar Fotóművészek Szövetsége (MFSZ) ifjúsági tagozataként. Akkori feladata a főiskolai képzés hiányában a művészképzés volt. Jelenleg olyan fiatal és tehetséges fotóművészek számára biztosít szakmai lehetőségeket, akik az alkotói pályájuk kezdetén állnak – elsősorban kiállítási lehetőségeket, workshopokat, elméleti képzéseket, hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatokat. Egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szervezet arra, hogy a nemzetközi művészeti életbe is intenzíven bekapcsolódjon.

ffs_hirkep
Fotó: FFS

 

KORTÁRS VETÍTETT KÉPEK

A vetítés a Capa Központ nyitó kiállításához pályázati úton beérkezett anyagokat mutatja be, amelyről Telek Balázs, a kiállítás kurátora a következőket írja:

„Pontosan 1001 alkotás érkezett be arra a pályázatra, amelyet az újonnan megnyíló Capa Központ írt ki első kiállítási anyaga összeválogatásához 2013 végén. A számmisztika felől közelítve mesés ez az egybeesés. Ha a művészettel kapcsolatban mitologikus időben gondolkodunk, akkor a misztikának kiemelt helye van ezen a kiállításon, ahol az alkotások nem a hagyományos papír alapú formátumban láthatóak, hanem különböző vetítési eljárásokkal jelenítődnek meg. A kiállítás kurátoraként azonban azt remélem, hogy mindez a megnyitó után már csak jól hangzó emlékfoszlány, átlényegülő részlet marad, és sokkal inkább a kiállítási anyagban fellelhető alkotások üzenete és fénye ragyog tovább a befogadók emlékezetében.

Igazán különleges lehetőség kizárólag olyan képekkel foglalkozni, amelyek „anyagtalanul”, nem megfogható, tárgyiasult formában jelennek meg, hanem valamilyen felületről reflektálódnak […] Az válik ily módon érzékelhetővé, hogy a képek részben vagy teljes mértékben felszabadíthatók tárgyiasult kötöttségeiktől. Láthatjuk őket megfoghatatlanságuk szabadságában tündökölni, röpke vagy hosszabb folyamatban kiteljesedő vizualizációk, álomképek, emlékképek, fantáziák – és időnként az emberi próbatételek, drámák, borzalmak kitörölhetetlen fénylenyomataiként. A vetített képek magukban hordozzák a vizualitásnak azt az eredendő ősállapot jellegét, amely mindenféle high-tech, virtuálisan valós, 3D és egyéb hatások nélkül is lebilincselik és foglalkoztatják a mindenkori emberi elmét. A sötét térben megjelenő álló- vagy mozgóképek, minden egyéb mondandójuk mellett vagy ellenére, egy keletkezéstörténetet, ősállapotot, zéró pontot idéznek meg, ami által akarva vagy akaratlanul az óriás kettősség közé szorult apró időtlenség, az örök jelen, a fény által megtermékenyülő és legyőzött sötétség jelképeivé válnak.”

Alkotók:
Asztalos Tamás, Balogh László, Birkás Mona, Clifton Stewart, Cserepes Tünde, Csontó Lajos, Drégely Imre, Erdős Gábor, Gáti György, Hajdú D. András, Hegedűs 2 László, Hirling Bálint, Illés Barna, Illés Katalin, Károly Sándor Áron, Kende Tamás, Kratochwill Ferenc, Kurucz Árpád, Lakatos Benedek, Liina Siib, Lisztes Edina, Lucy Harris, Magócsi Márton, Matos Gergő, Mátrai Péter, Mudra László, Nagy Barbara, Nemcsik Dávid, Pályi Zsófia, Rácmolnár Milán, Rajcsányi Artúr, Ryan Spencer, Sam Jury, Schild Tamás, Sopronyi Gyula, Sopsits Árpád, Szabó Balázs, Száraz Kata, Szekeres Szilvia, Szilágyi Lenke, Szőnyi István, Tajti Krisztián, Tuba Zoltán, Walton Eszter, Zagyvai Sári

illeskata_hirkep
Fotó: Illés Katalin, “Édes jó Zebukám!”, 2011

 

MAGNUM ÖSZTÖNDÍJASOK – CAPA KÖZPONT

A Robert Capa Kortárs Fotográfia Központ és a Magnum Photos fotóügynökség első alkalommal szervezett Magyarországon Magnum Workshopot profi fotográfusoknak 2014. május 28. – június 1. között. A Magnum Workshophoz kapcsolódóan a magyar fotográfia lehetőségeinek fejlesztése mellett elkötelezett Capa Központ egy egyedülálló ösztöndíjprogramot is útjára indított, melynek keretében 5 fotográfus a Capa Központ támogatásával részvételt nyert a workshopon.

A vetítés a kiválasztott fotográfusok – Hajdú D. András, Hirling Bálint, Kállai Márton, Pályi Zsófia, Urbán Ádám – workshop alatt készített munkáinak válogatását mutatja be.

urbana_hirkep
Fotó: Urbán Ádám, Folk Stadium

 

MERT EZ NEM MAGA A VALÓSÁG

A képeken kell látnunk valamit vagy a kép révén? A képiség sok évtizedes dilemmája, hogy vannak-e olyan fotográfiai stílusok, képi megközelítésmódok, melyek alkalmasak,– vagy alkalmasabbak –, hogy az általuk láttatott tartalmat a szemlélő valóságként könyvelje el. Ha műfajilag gondoljuk el, hagyományosan a sajtófotót tekintjük leginkább valamennyi fotográfiai műfaj közül “az igazság letéteményesének”, művelőit pedig olyan érzékenyen reagáló alkotóknak, akik a híreket és társadalmi jelenségeket vizualizálják számunkra. Vajon a média kontextusán kívül megjelenő képek más jelentést kaphatnak egy művészeti közegben? Mennyire gondolkodik másként egy fotóriporter, amikor riportot készít és amikor autonóm munkát? A közel egy órás vetítés a hazai fiatal fotóriporter generáció tagjait vonultatja fel, több sorozatukon keresztül megmutatva egyrészt saját vállalásaik különbözőségét, másrészt a szakmájukon belül elkülönülő, nagyon változatos attitűdöket.

Alkotók: Hajdú D. András, Pályi Zsófi, Kurucz Árpád
Kurátor: Oltai Kata

hajdud_hirkep
Fotó: Hajdú D. András

 

NAGYVÁROSI IKONOK. PÁRIZS vs. NEW YORK
VÁLOGATÁS A MAGYAR NEMZETI MÚZEUM TÖRTÉNETI FÉNYKÉPTÁRÁBÓL

A Történeti Fényképtár nemzetközi gyűjteményének anyagából összeállított, egyedülálló időszaki kiállítást a húszas-harmincas évek metropoliszairól 2011-ben a Múzeumok Éjszakáján láthatta a közönség Budapesten. Ahogy a tárlaton, úgy a hozzá készült különleges atmoszférájú képes hangmontázsban is minden párizsi fotóra egy New York-i felel.

Készítő: Harangi István
Idő: 6:49 perc

A szervezet: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Magyarország legnagyobb történeti fényképgyűjteménye a teljesség igényével gyűjti, rendszerezi, dolgozza fel az elsősorban a magyar történelemre vonatkozó felvételeket, de fotótörténeti és fotótechnika-történeti fényképanyaga is jelentős. Ma mintegy 1 millió felvételt őriz, ebből 350 ezer darabot egyedileg nyilvántartva, a többit időrendben, tematikus rendszerezésben.

mng_tk_hirkep
Josephine Baker köszönti a Tour de France versenyzőit, többek közt a belga Romain Maest-t (Fotó: Párizs, 1936, AP fotó, press print, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye)

 

PICTORIAL COLLECTIVE

A Pictorial Collective Fotóutca Fesztiválon vetítendő anyaga hat sorozatot illetve egy multimédiás anyagot tartalmaz. Bácsi Róbert László Manézs című képanyaga a Fővárosi Nagycirkuszról készült, míg Stadionok címmel az 1950-es évek elején épült Puskás Ferenc Stadion és a környezetében elhelyezkedő többi létesítmény jelenlegi helyzetét mutatja be. Darnay Katalin a tavaly bezárt Vidámpark végnapjait fényképezte, Ferenczy Dávid pedig Várakozás című anyagából mutat részletet. Ezen portrék az angyalföldi madridi utcában található Hajléktalanszállón élő emberekről készültek. Mohai Balázs más helyszínek mellett Budapest környékén is a highline nevű új extrémsportról, míg Móricz-Sabján Simon a jelenleg már Széll Kálmánnak hívott térről készített fotográfiákat. A budapesti romkocsmákról pedig szintén Móricz-Sabján Simon rakott össze egy multimédiás, hangos képriportot.

A Pictorial Collective magyar fotóriporterek csoportja. Létrejöttét az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. A Pictorial tagjai hisznek benne, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal.  Hárman indították el a kollektívát, melynek jelenleg 10 tagja van. Mindannyian saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben.

pictorial_hirkep
Fotó: Móricz-Sabján Simon

 

RANDOM GALÉRIA

A bemutatkozó slideshowban a Random Galéria munkáinak keresztmetszetén keresztül ismerheti meg a néző szervezetük sokszínűségét, a kortárs magyar fotográfia egy szegmensét.

Az alkotók:
Ádám Anna, Biró Eszter, Borsay Márti, Darab Zsuzsa, Dezső T. Tamás, Erdős Gábor, Fiala de Gábor, Kaulics Viola, Kiss Adrienn, Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Tomas Opitz, Rapi Mariann, Sprenc Balázs, Sárközi Péter, Urbán Ádám, Szami, Száraz Kata, Vedres Ági

A RANDOM – kortárs fotográfusokból álló művészeti szervezet, tagjai számára párbeszédet, bemutatkozást és aktivitást biztosít itthon és külföldön egyaránt. A fotográfia változatosságát támogató gondolattal nyitották meg galériájukat, csatlakozva a Bartók Béla úti művésznegyedhez, ahol a kiállítások mellett szakmai programokkal, workshopokkal, nyitott műhellyel várják a látogatókat.

random_hirkep
Fotó: Random Galéria

 

TÚL AZ INTIMITÁSON

A fotográfia a 19. században, felfedezésekor mérte az első csapást az intimitás határaira: a magánélet “leleplezhetővé”, reprodukálhatóvá és közkinccsé vált és elindult egy olyan folyamat, ami fokozatosan elmosta a privát szféra körvonalait. A technika demokratizálása óta exponenciálisan nőtt a létrehozott – profi kamerával vagy mobiltelefonnal készített – képek száma, a közösségi oldalak pedig egyértelműen rutinszerűvé tették az egy mozdulattal megosztható intimszférát.
Az exhibicionizmus, a “muszáj elmondanom egy sztorit” közléskényszere, a voyeurizmus, a leleplezés és feltárás okozta élvezet a jelenkor legfontosabb társadalmi stratégiái között szerepelnek. A közel egyórás vetítés 10 fiatal fotográfus attitűdjén keresztül mutatja be az egyén és a tér, az individuális kapcsolatok közötti határmódosulásokat, a párbeszédet az elveszett illúzióval. Az új vizualitás morális kérdéseit tematizálja; a ’közelség’ változó fogalmát kommentálja vagy a szabadság felelősségére kérdez rá.

Alkotók: Barakonyi Szabolcs, Barnie, Gáldi Vinkó Andrea, Fátyol Viola, Koleszár Adél, Móró Máté, Szombat Éva, Talabér Géza, Zana Krisztián
Kurátor: Oltai Kata

fatyol_hirkep
Fotó: Fátyol Viola, In Between (sorozat), 2013

 

2013 LEGEMLÉKEZETESEBB PILLANATAI
A 32. MAGYAR SAJTÓFOTÓ PÁLYÁZAT KÉPEI

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya harminckettedik alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 310 fotográfus 9583 képpel pályázott. A pályázatnak köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a magyar fotóriporterek lenyűgöző és izgalmas világába, illetve a képek segítségével felidézheti a 2013-as év legemlékezetesebb pillanatait is.

Alkotók:
Ancsin Gábor, Apai Márton, Bácsi Róbert László, Bakos Béla Márk, Balázs Attila, Balogh László, Balogh Zoltán, Béli Balázs, Beliczay László, Béres Attila, Berkecz Zoltán, Bielik István, Bíró Lajos, Bócsi Krisztián, Bonyhádi Zoltán, Bődey János, Bruzák Noémi, Czeglédi Zsolt, Czimbal Gyula, Csudai Sándor, Daróczi Csaba, Derencsényi István, Dévényi Veronika, Éberling András, Eöri Szabó Zsolt, Erdélyi Gábor, Fazekas István, Fehér Bertalan, Fejér Gábor, Fülöp Máté, Garai Antal, Gergely József, Glódi Balázs, Hajdú D. András, Hegedűs Róbert, Horváth Veronika, Huszti István, Illyés Tibor, Iván Szabolcs, Kállai Márton, Kálló Péter, Katona László, Kecskeméti Dávid, Kelemen Gábor, Kertész László, Kiefer Béla, Kleb Attila, Komka Péter, Koszticsák Szilárd, Kovács Attila János, Kovács Imre, Kovács Zita, Kőhalmi Péter, Kövesdi Andrea, Kristó Róbert, Krizsán Csaba, Kummer János, Kurucz Árpád, Lazányi István, Lóki Csaba, Lukács Gábor, M. Schmidt János, Marjai János, Máté Bence, Mészáros Mátyás, Mohai Balázs, Molnár János, Móricz Simon, Mudra László, Neményi Márton, Németh András Péter, Rácz Péter, Rácz Tünde, Ravasz Balázs, Répásy Zsolt, Réti Zsolt, Reviczky Zsolt, Ritzel Zoltán, Sánta István Csaba, Schild Tamás, Schmidt Andrea, Schumy Csaba, Sebestyén László, Sióréti Gábor, Somay Márk, Soós Bertalan, Soós Dániel, Soós Lajos, Stiller Ákos, Sulyok László, Szabó Gábor László, Szabó Márta, Szabó Sándor, Szalmás Péter, Szaniszló Róbert, Szatmári Zoltán, Szigetváry Zsolt, Tóth Ridovics Máté, Tökölyi Csaba, Urbán Ádám, Üveges Zsolt, Vanik Zoltán, Varga György, Varga Tamás, Végh László, Veres Viktor, Vincze Bálint, Vincze Róbert, Vogt Gergely

bielik_hirkep
Fotó: Bielik István, A véget nem érő pokol

 

2013-2014 CAPA KÖZPONT
A képvetítések és filmvetítések során felidézzük a Capa Központ közel egy éves fennállásának legemlékezetesebb pillanatait és fontos szakmai eseményeit.

ianchris_hirkep
Fotó: Capa Központ

A Fotóutca Fesztivál támogatói:

emmi_logo_hirkep

bplogo_hirkep

cafe_logo_hun_JO