ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ ARTplacc – kiállításaink

ARTplacc – kiállításaink

A Capa Központ is részt vesz a tihanyi ARTplacc fesztiválon: július 16-20. között minden nap 21 órától Oltai Kata kurátor, művészettörténész két válogatását láthatják az érdeklődők szabadtéri vetítések formájában.

Túl az intimitáson
Barakonyi Szabolcs, Barnie, Gáldi Vinkó Andrea, Fátyol Viola, Koleszár Adél,
Móró Máté, Szombat Éva, Talabér Géza, Zana Krisztián
Kurátor: Oltai Kata

A fotográfia a 19. században, felfedezésekor mérte az első csapást az intimitás határaira: a magánélet “leleplezhetővé”, reprodukálhatóvá és közkinccsé vált és elindult egy olyan folyamat, ami fokozatosan elmosta a privát szféra körvonalait. A technika demokratizálása óta exponenciálisan nőtt a létrehozott – profi kamerával vagy mobiltelefonnal készített – képek száma, a közösségi oldalak pedig egyértelműen rutinszerűvé tették az egy mozdulattal megosztható intimszférát.
Az exhibicionizmus, a “muszáj elmondanom egy sztorit” közléskényszere, a voyeurizmus, a leleplezés és feltárás okozta élvezet a jelenkor legfontosabb társadalmi stratégiái között szerepelnek. A közel egyórás vetítés 10 fiatal fotográfus attitűdjén keresztül mutatja be az egyén és a tér, az individuális kapcsolatok közötti határmódosulásokat, a párbeszédet az elveszett illúzióval.
Az új vizualitás morális kérdéseit tematizálja; a ’közelség’ változó fogalmát kommentálja vagy a szabadság felelősségére kérdez rá.

FatyolViola_IMG_0536
FatyolViola_IMG_0536
_HDA6093
_HDA6093
mm
mm
koleszar
koleszar

Mert ez nem maga a valóság
Hajdú D. András, Pályi Zsófi, Kurucz Árpád
Kurátor: Oltai Kata

A képeken kell látnunk valamit vagy a kép révén? A képiség sok évtizedes dilemmája, hogy vannak-e olyan fotográfiai stílusok, képi megközelítésmódok, melyek alkalmasak,– vagy alkalmasabbak –, hogy az általuk láttatott tartalmat a szemlélő valóságként könyvelje el. Ha műfajilag gondoljuk el, hagyományosan a sajtófotót tekintjük leginkább valamennyi fotográfiai műfaj közül “az igazság letéteményesének”, művelőit pedig olyan érzékenyen reagáló alkotóknak, akik a híreket és társadalmi jelenségeket vizualizálják számunkra. Vajon a média kontextusán kívül megjelenő képek más jelentést kaphatnak egy művészeti közegben? Mennyire gondolkodik másként egy fotóriporter amikor riportot készít és amikor autonóm munkát? A közel egy órás vetítés a hazai fiatal fotóriporter generáció tagjait vonultatja fel, több sorozatukon keresztül megmutatva egyrészt saját vállalásaik különbözőségét, másrészt a szakmájukon belül elkülönülő, nagyon változatos attitűdöket.

Gyerekfoglalkozások
minden nap 14:00-17:00
A program részeként a fesztiválra látogató családok egy izgalmas összeállítás révén (Robert Capa társasjátékok, fotográfiai papírjátékok, feladatlapok, ismeretterjesztő anyagok stb.) ismerkedhetnek meg a fotográfiával, illetve az intézmény aktuális kiállításával.