ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Kilőtték, de nem robbant fel

Kilőtték, de nem robbant fel

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2014. március 21. – 2014. március 23.
mindennap 11 és 19 óra között.
Capa Központ
Kurátor: Uhl Gabriella

Az 55. Velencei Képzőművészeti Biennálé (2013) magyar pavilonjában Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című installációja volt látható. Ennek a kiállításnak egy mutációja mutatkozik be a Capa Központban.

A projektről
kegyelem – rettegés – emlék /mű

A bombáknak történetük van. Alapvetően kétféle. Felrobbannak, és mint kifejezetten a pusztításra készített tárgyak, elvégezve dolgukat, bekerülnek a történelemkönyvek lapjaira, és a családok ajkán szövődő személyes történetekbe.

Asztalos Zsolt installációja azonban egy másik lehetséges történetet mutat be: amikor a technikai eszköz nem funkcionál, és köztünk, emberek között marad, konfliktusaink generálója, értelmezője és jelképe lesz. Milyen jelentésmezőkben értelmezhetőek a lappangó és állandó fenyegetettséget rejtő, a világkülönböző pontjain dúlt és dúló háborúkból visszamaradt pusztító tárgyak? – teszi fel a kérdést Asztalos a videóinstallációban, fel nem robbant bombák image-it vegyíti jelenkori hangokkal, zajokkal, korunk konfliktushelyzeteinek megidézésére. Asztalos Zsolt „talált tárgyai” többszörös leképezései a konfliktushelyzeteknek, egyszerre személyesen, lokálisan, regionálisan és globálisan értelmezhetőek. A fel nem robban bomba(ák) a kegyelmi állapot megnyilvánulásai. Működési zavaruk, „természetellenes” viselkedésük a konfliktusok időbeni kitágításáról, sőt időtlenségéről árulkodnak. Az ember elpusztítására létrehozott gép, kilépett funkciójának köréből, és önállóan írta (írhatja) tovább az emberiség történetét, személyes mitológiákat és narratívákat teremteve, amelyek segítségével a megmagyarázhatatlan / irracionális ha nem is értelmezhetővé, de legalább elmondhatóvá válik. A technicizált társadalom a maga zavaraival teremt lehetőséget a misztikum működésére, úgy hogy tagadja annak létezését. (Uhl Gabriella)

Fotó: Asztalos Zsolt
Fotó: Asztalos Zsolt
Fotó: Asztalos Zsolt
Fotó: Asztalos Zsolt
Fotó: Asztalos Zsolt
Fotó: Asztalos Zsolt