ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ ÁTLÁTÁS 4.0 EMESE TÓTHOVÁ: JÁTÉKIDŐ – Négy fal között

ÁTLÁTÁS 4.0 EMESE TÓTHOVÁ: JÁTÉKIDŐ – Négy fal között

Megnyitó: 2024. április 18. 18:00
A kiállítást megnyitja: Dr. Gellér Judit, a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának muzeológusa és a MOME Fotográfia MA szak adjunktusa
Megtekinthető: 2024. április 19. – június 2.
Kiállító alkotó: Emese TÓTHOVÁ
Kurátor: KERESZTY Anna
Együttműködő partner: Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS)
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.
Hétfő: zárva
Kedd–péntek: 13:00–18:00
Szombat–vasárnap: 10:00–18:00

Türelem- és bizalomjátékok, játék párban vagy egyedül. Játék az idővel.

A felelősségteljes és felnőtt élettel nehéz összeegyeztetni az olyan cselekvéseket, amelyeket csak önmagukért vagy önmagunkért végzünk. Sokunkban ismerősen cseng a belső hang: ha valaminek nincs haszna, akkor is megéri csinálni?

Emese Tóthová legújabb sorozata a felnőttkori játékosságot vizsgálja, és annak a helyzetnek a fontosságára hívja fel a figyelmet, amely megengedi, hogy tét nélkül játsszunk, kísérletezzünk, kizökkenve a hétköznapi cselekvésekből. A játék ugyanis egy mentális állapot, nem csak a célja és a kézzelfogható hasznossága a lényeg, hanem a ránk gyakorolt hatása is. A játékoknak saját belső rendjük van, meghatározott szabályok mentén működnek, amelyeknek egyszerűsége megnyugtató kontrasztként hathat az élet sokszor kiszámíthatatlan történéseivel szemben.

Emese Tóthová külföldre költözése után olyan gyakorlatokkal kezdett el kísérletezni, amelyekben saját életterének modularitását és ezen keresztül önmagát vizsgálja. Az új közegben való helytállás és beilleszkedés ugyanis nem mindig egyszerű. Az otthon tere biztonságot jelent, egy olyan menedéket, ahol az ember felszabadulhat, nem kell megfelelnie a szociális elvárásoknak és kulturális normáknak, sőt akár ki is forgathatja azokat. A hétköznapi életterek és a mindennapi tárgyak megannyi lehetőséget tartogatnak, azonban a négy fal között töltött idő – ha túl sok – sokszor klausztrofób szituációt is teremthet, amelyben az ember szinte börtönben érezheti magát a saját lakásában. Ezt mindannyian megtapasztalhattuk a Covid-járvány idején, de nem kell hozzá feltétlenül kijárási tilalom, hogy az ember élettere összeszűküljön. Erre az állapotra válaszol Emese Tóthová a játékkal: a JÁTÉKIDŐ – A négy fal között című sorozatában az antwerpeni szoba vagy a párizsi lakás olyan játszótérré válik, ahol a gyerekkori felszabadultság a felnőttkori egzisztenciális szorongással keveredik. Emese Tóthová a mindennapok kihívásait állítja párhuzamba az otthon terében végzett játékokkal, a távkioldóval készített képek pedig ezt a performatív helyzetet rögzítik.

A játékok tanítanak bennünket, azonban olykor kegyetlenek is tudnak lenni. Az önfeledt szórakozás és az intimitás mellett Emese Tóthová képei megidézik az olyan próbaszerű játékok világát is, ahol bizonyítani kell a rátermettséget, és amelyek sokszor részei a beavatási rítusoknak is, legyen szó egy óvoda udvaráról vagy egy gólyatáborról. A játékok tehát sokszor próbára hívnak bennünket vagy a türelmünket, kizökkentenek a megszokott rutinjainkból, de akár önismereti gyakorlatokként is értelmezhetők. A kiállítás egy olyan kontemplatív térbe invitálja a nézőket, amely megidézi a játékok felszabadító, varázslatos világát és ambivalens természetét.

/Kereszty Anna/

Emese Tóthová: How to play
Emese Tóthová: How to play
Emese Tóthová: How to play - Jelmez
Emese Tóthová: How to play - Jelmez
Emese Tóthová: How to play - Buborék
Emese Tóthová: How to play - Buborék

Emese Tóthová (1997) felvidéken született, jelenleg Párizsban, Antwerpenben és Budapesten él és alkot. 2022-ben szerezte meg alapfokú diplomáját a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán. 2020-ban és 2021-ben két szemesztert töltött a City University of Hong Kong School of Creative Media tanszékén. Jelenleg az antwerpeni Royal Academy of Fine Arts-on végzi mestertanulmányait. 2019-ben nyert felvételt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába, amelynek 2021 és 2023 között vezetőségi tagja volt.

Kereszty Anna (1997) fotográfus és kurátor, jelenleg Párizsban él, ahol az École nationale supérieure des Arts Décoratifs fotó, videó szakon végzi mestertanulmányait. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem design- és művészetelmélet illetve design- és művészetmenedzsment mesterszakán végzett (2023). Az elmúlt években több nemzetközi fotókiállítást szervezett Budapesten, többek között a Mai Manó Házban.