ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Bielik István: Képek a Majdanról

Bielik István: Képek a Majdanról

A Capa Központ szakmai együttműködésével nyílik meg november 7-én Bielik István Képek a Majdanról című tárlata a pozsonyi Galéria Artotékában, a pozsonyi Fotóhónap keretében.

Kijev

2013 novemberében tüntetések kezdődtek Kijev főterén, a Majdanon, az Euromaidan ellenzéki társulás szervezésében. A tüntetések kiváltó oka az volt, hogy az euroatlanti integrációból, konkrétan az EU társulási szerződéstől Viktor Janukovics miniszterelnök elállt, mikor egy kedvező ajánlatot kapott Vladimir Putyin orosz elnöktől.

A tüntetés kitartóan folyt tovább, míg 2014. február közepén a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti véres összecsapásokká nem eszkalálódott. 2014. február 18-án az harcoknak már húsz halálos áldozata volt, ez február 21 reggelére nyolcvanra nőtt.

Egy tüntető őrt áll a Dinamo stadionnál álló barikádon.2014.01.28
Egy tüntető őrt áll a Dinamo stadionnál álló barikádon.2014.01.28
Tüntető áll a Hrushevskoho utcában felállított barikádon.2014.02.02
Tüntető áll a Hrushevskoho utcában felállított barikádon.2014.02.02
Egy idő hölgy megölel egy tüntetőt a Hrushevskoho úti barikádon.2014.01.29.
Egy idő hölgy megölel egy tüntetőt a Hrushevskoho úti barikádon.2014.01.29.

Az erőszak nemzetközi visszhangot váltott ki és három EU-s külügyminiszter érkezett Kijevbe, hogy közvetítsenek az Euromaidan ellenzéki vezetői és Janukovics között. Ennek eredménye egy egyezmény lett, melyet február 21-én péntek délután írtak alá.

Janukovics Régiók Pártja nevű kormányon lévő pártjából egyre léptek ki a képviselők, miközben ő még az éjszaka során elhagyta az elnöki birtokot, és testőreivel ismeretlen helyre távozott. Másnap reggel február 22-én a parlament bizalmatlansági szavazás után felmentette Janukovicsot, majd elfogadott egy új törvényt, melynek értelmében kiengedték a börtönből Julija Timosenkót is.

Bielik István
„2007 nyarán a Népszavához kerültem, mint a Práter utcai fényképész iskola gyakornoka. Itt sajátítottam el a szakma fortélyait. 2008-tól a lap külső, 2010-től belső munkatársa vagyok. A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját a Szíriában készült sorozatommal nyertem el.”

A kiállítás kurátora:
Csizek Gabriella, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház művészeti munkatársa

A kiállítás helyszíne:
Galéria Artotéka
Kapucínska 1, 811 01 Pozsony

A kiállítás megtekinthető:
2014. november 7. és november 30. között

Együttműködő partner:

pictorial_hirkep2