ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Magyar Természettudományi Múzeum – Kékvándor

Magyar Természettudományi Múzeum – Kékvándor

2024. április 18-tól megnyílik a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában a Kékvándor c. kiállítás Burger Barna fotográfus képeiből a kiváló fotográfus és a jó barát emlékére, tiszteletére. A kiállítás rendezője a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

A kiállítás megvalósítója: Magyar Természettudományi Múzeum és a Capa Központ
A kiállítás ötletgazdája, kivitelezője, rendezője: Capa Központ
A kiállítás helyszíne: Magyar Természettudományi Múzeum, Kupolacsarnok
A kiállítás látogatható: 2024. április 18. és október 31. között
A kiállítás kurátora: Csizek Gabriella, kurátor, Capa Központ

A kiállítást változatos szakmai programok kísérik majd: filmvetítések, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések, megemlékezések, tárlatvezetések.

Fotó: Burger Barna

Az Országos Kéktúra végigjárása

A Burger Barna fotográfus – hajdani, gyermekkori álmát valóra váltva – éppen tíz éve végigjárta az Országos Kéktúra 1180 kilométerét.  A vándorláson készült fotóit, s a hozzájuk fűződő gondolatait könyvvé formálta és a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben megjelentette KÉKVÁNDOR címmel.

Egykoron sok magyar tévénézőnek volt élménye a Rockenbauer Pál rendezte híres sorozat: a „Másfélmillió lépés Magyarországon”. Ahogy a film készítői, úgy Burger Barna is keletről nyugatnak indult. Alkalmanként 20 és 40 km közötti távolságokat teljesítve, heti két- három napot rászánva, több mint egy évig, 2013 májusától 2014 novemberéig tartott az útja.

A fotográfus kamerája hol a természet szépségeit, hol a meglepő furcsaságait örökítette meg. Lenyűgöző tájak, ismerős-ismeretlen emberek, meglepetések vagy éppen apró, szép részletek bukkannak elő ennek a vándornaplónak a lapjairól, ami összességében egy spirituális értelemben is erős országképet mutat nekünk. Burger Barna különleges fotói révén a ráismerés szépségével láthatjuk Magyarország tájait.  Egy olyan Magyarországot, ami – a vele élő emberekkel együtt – egyszerre láttatja a táj szépségét, valamint az épített és természeti örökség együttélését. S ha mást nem teszünk, mint elcsodálkozunk, hogy mennyi rejtett szépség lakik a tájainkon, Burger Barna már akkor is elérte az egyik célját: megmutatta mindenkinek, milyen sokféle és milyen lenyűgöző ez az ország, amit a hazánknak hívunk.

Nem csak a Kékvándor c. album, hanem a vándorlás alatt készült mintegy 40 000 fotográfiának gondos válogatásából, Csizek Gabriella kurátor (Capa Központ) megrendezésében a kiállításon 100 kép látható.  Az Országos Kéktúra tizenkét tájegységén végigvezető fotográfiák és a különleges installációk nem csak a túra teljes útvonalát mutatják be, hanem fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők gyönyörű, megnyugtató és kiteljesítő világát megidézve vezetnek el a megismeréstől a felismerésig.

Az Országos Kéktúrát 2020-ban a National Geographic a világ 25 leginkább ajánlott utazási célpontja közé sorolta.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ együttműködése

A Capa Központ, mindig hálásan emlékezve arra az önzetlen szakmai és emberi segítségre, amit az alapításakor, 2013-ban Burger Barna fotográfustól kapott, régóta tervezett egy méltó kiállítást a kiváló fotográfus és a jó barát tiszteletére.

A választás Burger Barna Kékvándor könyvének fotó- és szöveganyagára esett.  Szakmai együttműködő partnerként, társfinanszírozóként, a méltó helyszínt biztosítva csatlakozott a kiállítás megvalósításának tervéhez az egyik leglátogatottabb magyarországi múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum.

A két intézmény együttműködésében kerül sor a kiállítás megrendezésére és bemutatására 2024-ben, éppen 10 évvel azután, hogy Burger Barna végigjárta az Országos Kéktúrát.

Fotó: Burger Barna

A kiállításról 

A mindennapos gyaloglás inkább józan mérsékletre és kitartásra tanít. A lassú élet bátorságára és szépségére. Gyalogolnod kell, hogy mindinkább megértsd: elindulni és úton lenni a cél, nem a megérkezés. A Kéktúrát nemcsak szeretni, de tisztelni is kell.” 

A Múzeum Kupolacsarnokában megrendezett kiállítás figyelembe veszi a különleges, nagyszabású tér adottságait.  A falakon körbefut a Kéktúra teljes útvonala.

A térben a Kékvándor által bejárt mind a 12 tájegység bemutatkozik.

ZEMPLÉNI-HEGYSÉG, A vadregényes táj
CSEREHÁT ÉS AZ AGGTELEKI-KARSZT, A szelídség ritmusai
BÜKK, Az ország teteje
MÁTRA, A legmagasabb pont
CSERHÁT, Zöld dombok vidéke
BÖRZSÖNY, Az otthonos erdő
PILIS, BUDAI- ÉS VISEGRÁDI-HEGYSÉG, Az emlékek nyomában
GERECSE, Nyugalommal utazni jó
VÉRTES, Romantikus séta a hátsó udvarban
BAKONY, A csaknem megfejtett titok
BALATON-FELVIDÉK, Az elágazó ösvények kertje
KŐSZEGI-HEGYSÉG ÉS KEMENESHÁT, Visszanézni

Az Országos Kéktúra tájegységein végigvezető fotográfiák és a különleges installációk nem csak a túra teljes útvonalát mutatják be, hanem fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők gyönyörű, megnyugtató és kiteljesítő világát megidézve vezetnek el a megismeréstől a felismerésig.

A fotográfiák egy része klasszikus módon, kiváló minőségű kiállítási kópiákon mutatkozik meg – felhasználva a Magyar Természettudományi Múzeum régi, használaton kívüli ún. lepkedobozait, tartófiókjait. Ezen kívül láthatóak textilre nyomtatott képek a térbe belógatva, az erdőt stilizálva, valamint plexire nyomtatott, térhatású fotográfiák. A kupola alatti részben egy magasles várja a látogatókat, amelyről távcsővel nézhetőek a kiállítás képei. Hatalmas világítókockákon tűnnek át sejtelmesen a képek. A világítókockák egy- kétméteres magaságukkal és az átvilágított fotográfiákkal kiemelten látványos elemei lesznek a kiállításnak. Az oszlopokra a Kéktúra motívumai kerülnek, jelzőtáblák, pecsételőhelyek. A flóra és fauna átlényegülve jelenik meg a kiállításon: hanghatások, fényhatások segítik a látogatók „erdő-mező” élményét. A kiállítás képei közül néhány „megmozdul” az AR segítségével. Ezen kívül interaktív bekapcsolódásra is lesz lehetőség: érintőképernyőn bebarangolható a Kéktúra és további, tájegységenkét legalább 30-40 fotográfiát lehet megnézni.

A kiállítás külön fotókon bemutatja a kékvándorok felszerelését is. Burger Barna özvegye, Feszthammer Fanni a kiállítás rendelkezésére bocsátotta a fotográfus néhány, a túrázás során használt tárgyát, illetve nem csak a fizikai tárgyak, de a túrázás előkészületének a dokumentumai is rendelkezésre állnak.

A kiállítás fontos részét képezik a szövegek, amelyeket Burger Barna sok évtizedes barátjával, a Kéktúrán több tájegységen át vele gyalogló alkotótársával, Kőrösi Zoltánnal írt. Az író és a fotográfus a természetről, a tájról, a megtett útról közösen írta érzékeny szövegeit.

Fotó: Burger Barna

A Magyar Természettudományi Múzeum

A 222 éves Magyar Természettudományi Múzeum 12 millió műtárgyával az egyik legnagyobb közgyűjtemény a Kárpát-medencében és az egyik leglátogatottabb múzeum. Amellett, hogy falai között nemzetközi szempontból is komoly tudományos tevékenység zajlik, a gyermekek, a családok kedvenc múzeuma.

Kiállításainak a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttese ad otthont. További épületekben találhatók az állattári és a növénytári gyűjtemények. Két tagintézménye van: az MTM Mátra Múzeuma Gyöngyösön és az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma Zircen.

Kiállításain és közönségprogramjain bemutatja a biológiai sokféleség, a földtani örökség és a történeti embertan tárgyi örökségét, valamint az itt zajló feldolgozó, kutató, értékteremtő munkát.  A tárlatokon megismerhető a Kárpát-medence sokszínű, gazdag és védendő élővilága, földtörténeti múltja, valamint a világhírű magyarországi dinoszaurusz-leletek és azok rekonstrukciója. Időszaki kiállításain hazánk természeti kincseivel, köztük a magyar erdőkkel, az erdőjárás szabályaival, a beporzó élőlények jelentőségével ismerkedhet meg a látogató, valamint rendszeresen találkozhat kiemelkedő hazai és nemzetközi művészek, fotográfusok természet-inspirálta tárlataival.

A Magyar Természettudományi Múzeum 2020-ban és 2022-ben is elnyerte a Családbarát Múzeum kitüntető címet. 2023-ban több mint 270 000 látogatót köszöntött falai között, látogatóinak döntő többségét kisgyermekes családok teszik ki. Kiemelt küldetése, hogy a Múzeumba látogató gyermekek megismerjék és megszeressék a természeti értékeket, hogy felnőttként maguk is tevékenyen hozzájáruljanak majd azok megőrzéséhez.

A családokért és a természet megismeréséért, szeretetéért, védelméért való elkötelezett tudásközvetítő tevékenység, magas színvonalú múzeumpedagógiai tevékenység mellett a múzeum szakemberei a hazai és nemzetközi tudományos közélet aktív szereplői, akik gyűjteményekhez kötődő alapkutatásokat és a kor kihívásaira válaszokat kereső, innovatív alkalmazott kutatásokat folytatnak. A múzeum együttműködő partnerei (nemzeti parkok, civil szervezetek, egyetemek) segítségével komoly erőfeszítéseket tesz hazánk biodiverzitásának védelméért, a természeti kincsek megőrzéséért. A külső kutatók számára a múzeum a tárgyain és digitalizált gyűjteményein, adatbázisain, könyvtárán és génbankján keresztül nyújt segítséget.

2024-ben Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Központ főigazgatója március 15-e alkalmából átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kreatív vezetői gondolkozása, szakmai tudása, a világ természettudományos megközelítése iránti erős elkötelezettsége, valamint a természettudományok tapasztalatainak a legfiatalabb nemzedékeknek való sikeres kommunikálása miatt.

A Capa Központ köszönetet mond az együttműködésért, a szakmai segítségért, amit a kezdetektől a projekt sikerét szem előtt tartva nyújtott a Múzeum a kiállítás megrendezéséhez.