ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Capa Izraelben

Capa Izraelben

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ az Izrael Állam és hazánk közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 30 éves évfordulója alkalmából Robert Capa Izraelben készült képeit mutatja be egy különleges, lightbox technikájú kiállításon 2019. október 10. és 26. között, Tel Aviv Hangar 11 kiállítóhelyén.

A kiállítás megtekinthető:
2019. október 10. – 2019. október 26.
Külső helyszín: Hangar 11, Tel Aviv, Izrael
Kurátor: Csizek Gabriella

Robert Capa: Újonnan érkezett bevándorlók szállnak le a Herzl Tivadarról, Haifa mellett, Izrael, 1949-50 © Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

A fotográfia történetének emblematikus alakját, Friedmann Endrét, illetve ahogy mindenki ismeri, Robert Capát (1913–1954) a valaha élt legjobb háborús fotóriporterként emlegetik. 1948 és 1950 között három alkalommal is Izraelbe utazott, hogy az újonnan alapított zsidó állam mindennapjait fényképezze.

Capa az új zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől az átmeneti táborok mindennapjain keresztül egészen az otthontalálásig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt. Ezek, az Izrael állam születésének heroikus és egyedülálló időszakában készült felvételek hű képet festenek arról a fájdalommal, bizonytalansággal teli, de mégis optimista, naiv és idealista életérzésről, amely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait.

A kiválasztott fotográfiák nemcsak jelentésteli leírásai a történteknek és tanúbizonyságai Robert Capa kompozíciós virtuozitásának, az alapos részletekbe menő megfigyelésekből felépített képi megoldásainak, hanem megmutatják egyedülálló képességét az arcokban, tekintetekben megjelenő sorsok megörökítésében is. Robert Capa Izraelben készített fotográfiái lenyűgöző képi kiemelések abból a történetből, ami az utazástól a megérkezésen át a nem kevésbé hősies mindennapok világába vezetnek. Életműve szerves és fontos részének tekinthető ez a háromszori ottlét alkalmával készült fotósorozat, amelyet ugyanúgy, mint mindig a résztvevő megfigyelő pozíciójából készített, határtalan empátiával.

Mindannyian ismerjük Capa világhírű szavait: Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. Robert Capa Izraelben is „közel volt”, együtt volt a lefényképezettekkel, és így születtek meg ezek a nagyszerű képei is. (Csizek Gabriella kurátor)

 

A magyar kultúra éve Izraelben 2019