ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Capa Izraelben

Capa Izraelben

A kiállítás megtekinthető:
2017. október 7. – november 26.
mindennap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ
Kurátor: Csizek Gabriella

Megnyitó: 2017. október 6., péntek, 17 óra
Köszöntőt mond: Káel Csaba, vezérigazgató, Müpa Budapest
Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója
A kiállítást megnyitja: Yossi Amrani, Izrael Állam nagykövete

 

A fotográfia történetének emblematikus alakját, Friedmann Endrét, illetve ahogy mindenki ismeri, Robert Capát (1913–1954) gyakran a valaha élt legjobb háborús fotóriporterként emlegetik. 1948 és 1950 között három alkalommal is Izraelbe utazott, hogy az újonnan alapított zsidó állam mindennapjait fotografálja.

Az Izrael állam születésének heroikus, ugyanakkor ellentmondásos időszakában készült felvételek hű képet festenek arról az optimista, naiv és idealista életérzésről, mely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait.

Capa Izraelben

A legendás életművet és sorsot magáénak tudó Robert Capa (1913–1954) nevét a XX. század történelmi eseményeinek egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet.

Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott, fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje.

Robert Capa bárhol is járt a világban, fényképezett és képei minden esetben a szenvedők, az elesettek melletti kiállás fotográfiái, amelyek a tragikus helyzeteket is a maguk komplexitásában képesek megmutatni és nemcsak a történelem összefüggéseit ismerhetjük meg általuk, hanem a résztvevő emberek egyéni történetét, sorsát is.

Izraelben 1948 és 1950 között több alkalommal fényképezett. Az újonnan alapított zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől a menekült táborok mindennapjain keresztül egészen az otthontalálásig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt. Ezek, az Izrael állam születésének heroikus, ugyanakkor ellentmondásos időszakában készült felvételek hű képet festenek arról, a fájdalommal, bizonytalansággal teli, de mégis optimista, naiv és idealista életérzésről, amely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait.

A kiválasztott fotográfiák nemcsak jelentésteli leírásai a történteknek és tanúbizonyságai Robert Capa kompozíciós virtuozitásának és az alapos részletekbe menő megfigyelésekből felépített képi megoldásainak, hanem megmutatják egyedülálló képességét az arcokban, tekintetekben megjelenő sorsok megörökítésében is.

Robert Capa Izraelben készített fotográfiái lenyűgöző képi kiemelések abból a történetből, ami az utazástól a megérkezésen át a nem kevésbé hősies mindennapok világába vezetnek. Életműve szerves és fontos részének tekinthető ez a háromszori ottlét alkalmával készült fotósorozat, amelyet ugyanúgy, mint mindig a résztvevő megfigyelő pozíciójából készített, határtalan empátiával.

Mindannyian ismerjük Capa világhírű szavait:  Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.  Robert Capa Izraelben is „közel volt”, együtt volt a lefényképezettekkel, és így születtek meg ezek a nagyszerű  képei is. (Csizek Gabriella)

A program CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál része. Együttműködő partner a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház.