ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Capa Központ az Art Market Budapesten – kiállítások

Capa Központ az Art Market Budapesten – kiállítások

A Capa Központ kiállításai ingyenesen megtekinthetőek:
2021. október 7.: 11:00–19:00
A Capa Központ kiállításai belépő ellenében megtekinthetőek:
2021. október 8.: 11:00–21:00, október 9., 10.: 11:00–19:00
Külső helyszín: Art Market Budapest, Bálna Budapest (1093 Budapest, Fővám tér 11–12.)

TISZTASZOBA
Csoportos kiállítás a FUTURES Európai Fotográfiai Platform idei magyar résztvevőinek munkáiból

Kurátor: Mucsi Emese
Kiállító alkotók: Bede Kincső, Hodosy Enikő, Mónus Márton, Sivák Zsófia, Zoltai András
Stand: AP207

A TISZTASZOBA kiállításon a FUTURES Európai Fotográfiai Platform idei magyar résztvevőinek munkái láthatók. A 19. században és a 20. század első felében a nagyobb léptékű magyar falusi parasztházak kiemelt része volt a tisztaszoba, amely egyfajta reprezentatív helyiségként szolgált: lakói nagy becsben tartották, mindig rendezett és tiszta volt, és ezt díszítették a tulajdonukat képező iparművészeti és képzőművészeti alkotások, személyes ízlésüket és gazdasági helyzetüket is tükröző gyűjteményük. A kiállításon bemutatkozó alkotókkal ezt a jelenséget értelmezzük újra egy 21. századi vásárhelyzetben, miközben arról beszélgetünk, hogy az ő munkájukban mi lehet az a jellemző, ami miatt valaki közel szeretné tudni magához, birtokolni akarná vagy büszke lenne rá. (Mucsi Emese kurátor)

A 2017-ben elstartolt Futures platform célja, hogy felhívja a figyelmet Európa tehetséges, feltörekvő fotográfusaira. Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásában megvalósuló projekt alkotási és megjelenési lehetőséget, valamint mobilitást biztosít az évről évre, Európa vezető művészeti intézményei által kiválasztott több száz alkotó számára.

Kapcsolódó program: 2021. október. 10., vasárnap, 15 óra: Mucsi Emese és a kiállító művészek tárlatvezetése

 

Robert Capa: A tetten ért halál

Kurátor: Csizek Gabriella
Stand: AP201

A képen szereplő fotó: Robert Capa: Köztársasági katonák, Santa Eulalia, aragóniai front, Spanyolország, 1936. augusztus © Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

„Egész Spanyolország felett felhőtlen az égbolt” (A spanyol rádióban 1936. július 17-én elhangzó kódolt közlemény, amely után megindult Franco tábornok lázadása)

A spanyol polgárháború Robert Capa személyes és szakmai életében is fordulópontot jelentett. A milicista halála című, 1936-ban készült képe a háború szimbólumává vált, és világhírt hozott számára. Itt és ekkor vált „a világ leghíresebb háborús fotósává” és lett véglegesen Friedmann Endréből Robert Capa. Ezt a legendák övezte alakot még 1936 tavaszán teremtették meg kedvesével és alkotótársával Gerta Pohoryllevel, aki a Gerda Taro nevet vette fel.  Mindketten megbízott tudósítóként vettek részt a spanyol háborús események megörökítésében és szenvedélyesen hittek képeik erejében. A sajtó folyamatosan közölte képriportjaikat, gyakran életveszélyes helyzetekben készített anyagaikat. Mialatt 1937 júliusában Capa Párizsban volt, Gerdát Brunete mellett halálra gázolta egy köztársasági harckocsi. Capát felfoghatatlan, a további életét meghatározó veszteség érte társa halálával.

A következő év elején megjelenő kötet megrendítő tiszteletadás „Gerda Tarónak, aki egy évet töltött a spanyol fronton, és nem jött onnan vissza”. És emléket állít a spanyol polgárháború többi – fegyveres és civil – áldozatának is, de egyúttal tanúságtétel és mély elköteleződés is a demokrácia mellett. A fotók és az azokat kísérő szövegek a háború borzalmait mutatják meg, azt, amikor a demokratikusan megválasztott spanyol kormány védelmében a köztársasági erők összefognak, hogy leverjék a Francisco Franco tábornok vezette nacionalista felkelést. Ezt az Európában szokatlan brutalitással járó és rengeteg civil áldozatot követelő konfliktust a sajtómegjelenésekben ezek a képek is emberközelbe hozták.

A könyv és az installáció egységekbe rendezett fotói történetet-történelmet mesélnek, amelynek részesei a harcoló katonák, az otthonukat vesztett családok, az egyedül maradt nők, a romok között játszó gyermekek csakúgy, mint a Barcelonába menekített szentek szobrai… Mindannyian. (Csizek Gabriella kurátor)

Az installáció Robert Capa azon képeiből készült, amelyek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban található Mestergyűjtemény III részét alkotják és az 1938-ban megjelent Death in the Making (A tetten ért halál) című, André Kertész szerkesztésében megjelent és Gerda Tarónak ajánlott kötetben is szerepelnek.

Robert Capa: A légiriadót jelző sziréna hangjára siető járókelők, Spanyolország, Bilbao, 1937. május © Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

A Death in the Making című könyv

2021-ben, nyolcvanhárom évvel az első kiadás után először jelent meg magyar nyelven, reprint kiadásként, a Park Kiadó jóvoltából a Robert Capa Központ együttműködésével a Death in the Making kötet A tetten ért halál címmel. A kötet a fotótörténeti kutatásoknak köszönhetően pontosította minden fotó szerzőjét, Robert Capa és Gerda Taro mellett barátjuk és kollegájuk David „Chim” Seymour képeit is beazonosították. A kötet szöveges tartalma, Robert Capa eredeti képaláírásai, Jay Allen író előszava mellett kiegészült az International Center of Photography által gondozott Capa-archívum vezetőjének, Cynthia Youngnak történeti igényű esszéjével is.

A magyarországi Robert Capa-képek gyűjteményéről

A 2008-ban megvásárolt fotográfiák révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. A Robert Capa életútját bemutató ún. Master’s Set III (Mestergyűjtemény III) sorozat kilencszázharminchét, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz.  Ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse), illetve Richard Whelan fotótörténész (Robert Capa monográfusa) válogatták ki 1990 és 1992 között a Capa által hátrahagyott közel hetvenezer negatív közül. Döntésük értelmében ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag ez a három széria nagyítás volt és lesz készíthető. A képek a Capa aláírását utánzó szárazbélyegzőről ismerhetőek fel, amely a nagyítások alatt jobb oldalon látható. A sorozat – Cornell Capa és Richard Whelan szándéka szerint – az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza; az 1932 és 1954 közötti időszak Capa teljes munkásságát felöleli, szinte az első felvételektől az utolsóig.

 

A Capa Központ programjai a 2021-es Art Market Budapesten

Capa Központ az Art Marketen – programok

 

Art Market Budapest

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait, olyan friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából. Az Art Market Budapest iránti jelentős nemzetközi érdeklődés, az eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkezett kiállítók és az évente növekvő, 30.000 körüli látogatót számláló nemzetközi közönség egyértelművé tette, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges művészeti platformra, amely friss impulzusokkal szolgál mind az európai, mind a globális művészeti színtér számára.

Jegyek az Art Market Budapesten