ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Csáki László: Letörölt rajzok

Csáki László: Letörölt rajzok

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2017. május 10. – 2017. június 12.
mindennap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit

A fekete táblára húzott fehér vonalak mozdulatsora mentén aláhullik a finom por. A rajzok csak rövid ideig láthatók, később törölni kell őket, hogy új jeleneteknek, eseményeknek adják át a helyet. Skiccek. Fázisok. Jegyzetek. A főművek készítése közti szünetek. Az élet ezekből az apró, mégsem jelentéktelen részletekből tevődik össze.

Csáki László Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező, képzőművész elsődleges médiuma a mozgókép. A 2015-2017 közötti időszakban készült Letörölt rajzok című fotósorozat olyan analóg, fekete-fehér nagyításokból áll, melyeken az animációs munkák szüneteiben készült krétarajzokat dokumentálta. A rajzok, már-már a fotográfiai snapshotokkal, a privátfotók témáival, a mindennapokból kiragadott élmények mintáival mutatnak hasonlóságot: hétvégék, a kerti munka eszközei, a mindig javítgatásra váró víkendházban összegyűjtött, mindenki számára ismerős „jó lesz még valamire” tárgyak, a szalámi rúd a sarki kisboltból. De a táblára kerülnek a tévéből, rádióból látható és hallható közéleti események és a kis színes hírek is; az ismert zenészek gyerekkori, fabrikált eszközökből készített első hangszerei; no és a foci, amely bárhol játszódik is, sosem választható el a sörtől és a szotyitól.

A Letörölt rajzok csak fotó formájában létező munkák, melyek a hétköznapi eseményekből építkezve mutatnak meg egy életszemléletet és fogalmaznak meg egyfajta társadalomkritikát. A témák bár tűnhetnek jelentéktelen, mellékes eseményeknek, azonban a jelenetek ismerőssége okán mind magunkra, mind a posztszocialista valóságunkra egyaránt ráismerhetünk. A képek címei hozzásegítenek az értelmezéshez, melyek közül kiemelhetjük azt, hogy mindezek „eseménytelen, de művészileg fontos” pillanatok. (Gellér Judit)

Csáki László: A sör és a foci titkos kapcsolata – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: A sör és a foci titkos kapcsolata – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Chalk Disco – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Chalk Disco – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Lovasi András első gitárja – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Lovasi András első gitárja – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Tudok egy rövidebb utat – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Tudok egy rövidebb utat – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Vajna Timi konszern – Letörölt rajzok, 2015-2017.
Csáki László: Vajna Timi konszern – Letörölt rajzok, 2015-2017.

Csáki László Balázs Béla-díjas dokumentum- és animációs filmrendező, képzőművész. 1977-ben született Mosonmagyaróváron. Mesterdiplomáját 2002-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, média design szakán szerezte, jelenleg ugyanitt folytat DLA tanulmányokat. 2003-óta vesz részt a művészeti oktatásban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Krea Művészeti Iskolában és a Budapesti Metropolitan Egyetemen. Tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek. Munkáit több díjjal (11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíja és a filmkritikusok díja; 41. Magyar Filmszemle, Dokumentumfilm kategória, Ember Judit-díj, megosztott fődíj; 51. Oberhauseni Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, a Hamburgi Rövidfilm Ügynökség díja; 2008 Fiatal Képzőművészek Stúdiója Díj; A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) filmkritikusi díj a legjobb rövidfilm rendezőjének) és ösztöndíjjal (Derkovits Gyula Képzőművészeti ösztöndíj, Nemzeti Kulturális Alap – alkotói támogatás) is elismerték. 2001 óta állít ki rendszeresen egyéni és csoportos, magyar és nemzetközi kiállításokon. Művei magán és közgyűjteményekben egyaránt megtalálhatók.

 

A Letörölt rajzok című fotósorozat olyan analóg, fekete-fehér nagyításokból áll, melyeken az alkotó az animációs munkák szüneteiben készült krétarajzokat dokumentálta. A csak fotó formájában létező munkák a hétköznapi eseményekből építkezve mutatnak meg egy életszemléletet és fogalmaznak meg egyfajta társadalomkritikát. A megnyitón, majd a kiállításon először lesz látható az alkotó legújabb, Néhány szó című animációs rövidfilmje.