ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Csudai Sándor: Különös Budapest

Csudai Sándor: Különös Budapest

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2020. október 15. – november 14.
Hétfő–szombat: 9–19 óra
Vasárnap és ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – 8F Galéria
Kurátor: Szarka Klára

Emberek nélküli Hősök tere a tavaszi napsütésben, maszkos, álarcos járókelők, bevásárlók, érettségizők és a posta előtt hosszú sorban ritkásan álldogálók. 2020 már biztosan történelmi év lesz, hiszen olyan furcsa, világméretű, közös élményt adott minden embernek, amilyenre még nem volt példa soha.

Csudai Sándor mint vérbeli riporter szisztematikusan járta az utcákat, helyszíneket a különös Budapesten. Objektív, de nem érzéketlen lenyomatot igyekezett készíteni közös tereinken a pandémia hatásairól. Egyszerre nyugtalanító, mégis elbűvölő város képe rajzolódik ki a fotóin. Ismerős, ám egészen új világ születik a szemünk előtt. Olyan, amelyet tudatos fotográfusi gesztussal feltétlenül meg kell őrizni képi lenyomatként.

Csudai fényképei biztosan eltérő érzéseket keltenek a nézőkben ma. És biztosan egészen másként látják, magyarázzák, értelmezik majd a holnap meg a holnapután nézői. Ha valamire, hát, erre (is) való a képi örökség, a fényképezés.

Szarka Klára kurátor

Csudai Sándor: Boráros tér, 2020. március © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Boráros tér, 2020. március © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Gazdagrét, 2020. március © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Gazdagrét, 2020. március © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Wesselényi utca, 2020. május © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Wesselényi utca, 2020. május © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Margit híd, 2020. május © Csudai Sándor
Csudai Sándor: Margit híd, 2020. május © Csudai Sándor

Csudai Sándor fotográfus, a Hemző Károly-díj 2019-es nyertese

A fotózással egészen fiatalon ismerkedett meg. Hamarosan hobbivá, majd szenvedéllyé és hivatássá vált számára. A Práter fényképészképző elvégzése után 2008-ban gyakornokként a Magyar Hírlaphoz került, majd 2010-től belső munkatársa volt a lapnak. 2016-tól a Lokál napilap, majd 2017-től az Origo munkatársa.

Fontosnak tartja, hogy a mindennapok bemutatása mellett olyan irracionálisnak tűnő pillanatokban is keresse az emberséget és az élet alapkérdéseit, amelyek túlmutatnak a megszokotton. Így láthatóvá válik az is, amivel a mindennapi élet folyamán nem nagyon lehet találkozni. Úgy érzi, hogy ezeknek a bemutatása, tudósítása és átélése teszi lehetővé, hogy a fényképezést mint eszközt használva jelen lehessen, értelmezhesse a történéseket.

Fontosabb díjai: Pictures of the Year-en Award of Excellence díj (2015), a Magyar Sajtófotó Pályázat díjai, Brassaï sajtófotó pályázat díja (2016), Junior Prima díj (2015), Hemző Károly-díj (2019).