ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Dezső Tamás: Hipotézis: Minden levél

Dezső Tamás: Hipotézis: Minden levél

A kiállítás megtekinthető:
2021. augusztus 27. – 2021. október 9.
Külső helyszín: UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor
Kurátor: Virágvölgyi István
A kiállítás az UGM (Maribor), a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (Budapest) és a Magyar Kulturális Intézet (Ljubljana) együttműködésében jött létre.

Dezső Tamás önazonosságunkat és annak folytonosságát vizsgálja legújabb munkájában. Mi az a titokzatos és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti személyiségünket egy életen át?

Fizikailag állandó változásban vagyunk: az emberi test minden egyes molekulája folyamatosan újakra cserélődik. Intellektuálisan is állandó változásban vagyunk: gondolkodásmódunk egész életünk során változik. Ha egymás mellé tudnánk tenni tíz- és ötvenéves önmagunkat, több különbség lenne a kettő között, mint hasonlóság. Miben áll mégis identitásunk, hogyan nevezhetjük magunkat mindvégig ugyanannak mindezen változások ellenére? Az emberiség számára elengedhetetlen, hogy választ találjon ezekre a kérdésekre, ha szuperintelligens mesterséges lényeket akar létrehozni belátható időn belül.

Dezső mindehhez az ember metaforáját a növényekben találja meg, amelyek ugyanolyan molekulákból és struktúrákból épülnek fel, mint mi. Ez az absztrakt párhuzam, valamint a feszesen komponált, kiváló minőségű és rendkívül részletes, heterogén képanyag, amely egyfajta wunderkammert alkot, segíti elő, hogy alkotói vizsgálódása kielégítő és alapos legyen.

Egy erdő folyamatosan változik, milliónyi átalakuláson megy keresztül – a levelek kicserélődnek, az erdőt alkotó fák csak 100-150 évig élnek –, ennek ellenére akár ezer éven át is ugyanarról az erdőről beszélünk, feltéve, hogy egyazon helyen álló fákról van szó. Hogyan beszélhetnénk ugyanarról az erdőről, ha minden molekulája és sejtje már számtalanszor lecserélődött?

A sorozat nagy távolságból indít és egészen a mikroszkopikus közelségig vezet bennünket. A mikroszkopikus fadarabok a legkisebb struktúrákban mutatják be az erdő változását – még mindig hordozva a teljes fa jellegzetességeit. Minden növénynek megvan a maga identitása, és egy növényfaj akár egy-egy apró része alapján is azonosítható. Mégsem létezik két egyforma példány, még akkor sem, ha ugyanahhoz a fajhoz tartoznak.

A klímaválság kapcsán elengedhetetlenné vált, hogy a növényeket jelentőségüknek megfelelően kezeljük, és komoly erőfeszítéseket tegyünk annak érdekében, hogy az emberi identitás mellett a törékeny növényi lét kérdéseit is megértsük.

Virágvölgyi István
kurátor

Dezső Tamás: Sövény, 2017 © Dezső Tamás 

Dezső Tamás 1978-ban született, Budapesten él. Munkáit világszerte kiállították, és többek között a TIME, a The New York Times, a National Geographic, a Harper’s, a GEO, a Le Monde Magazine, a The Sunday Times, a PDN, a The British Journal of Photography is publikálta képeit. A Robert Koch Gallery (USA) és a The Photographers’ Gallery (Egyesült Királyság) képviseli.