ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Fekete fény

Fekete fény

Csoportos kiállítás az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából

A kiállítás megtekinthető 2019. július 20-tól 2019. augusztus 23-ig minden héten hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.
Vasárnap és ünnepnapokon (augusztus 20.) az ICA-D zárva tart.
Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D)
H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.
Kurátor: Mucsi Emese
Társkurátor: Barakonyi Szabolcs

Fotó: Aranyi Sándor, 1999 © Aranyi Sándor

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros szakmai partnerségben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal Fekete fény címmel kiállítást szervez az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából.

A teljes napfogyatkozás egy zavarba ejtő, közösségteremtő élmény volt azok számára, akik 1999. augusztus 11-én a szabadban tartózkodtak vagy közvetítve nézték, ahogy a Hold teljes árnyéka a Földre vetül. A jelenség a szemtanúk emlékezetében ún. vakuemlékként őrződött meg. A vakuemlék fogalmat az olyan emlékek jellemzésére használják, amelyeket egy nagyszámú embercsoport tagjai közös tapasztalat alapján rögzítenek meglepő, fontos vagy érzelmileg megrázó események átélésekor (pl. a Kennedy-gyilkosság, a Reagan elleni merénylet, a Challenger-katasztrófa, az Antall József halálhírét közvetítő rendkívüli híradás vagy a 9/11-es események). Ezekben az esetekben nemcsak a hír ténye, hanem az észlelés körülményei is bevésődnek a tanúk emlékezetébe, extrém részletességgel. A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet termeiben megrendezett bemutatón az 1999-es teljes napfogyatkozás is egy ilyen kiemelt helyzetként jelenik meg.

A kiállítás három részből áll. Az első egység alapját egy 2019-ben kiírt nyilvános fénykép- és videogyűjtési akció  adja. Itt a korabeli riportfotók mellett az 1999-es teljes napfogyatkozás és annak nézőire fókuszáló privát fotók, valamint privát videók kapnak helyet egy multimediális installáció formájában. Az 1999-ben amatőrök számára is elérhető kompakt fényképezőgépek és videokamerák lehetővé tették, hogy az eseményről, valamint szemlélőiről számos privát felvétel készüljön. A kiállítás részben ezeken keresztül mutatja be, hogy milyen volt az égi jelenség látványa, emellett arra is példát hoz, hogy milyen szerepet játszhatnak a kollektív emlékek felidézésében a privát archívumok. A második egység a napfogyatkozást vizsgáló, 2019 előtti fotó- és videoművészeti alkotásokat mutat be, köztük a címadó Fekete fény című kollektív filmet, amelyet Dunaújvárosban forgattak 1999. augusztus 11-én. A kiállítás harmadik részében olyan, meghívott kortárs fotográfusok és képzőművészek által készített új munkák kapnak helyet, amelyek a napfogyatkozás jelenségét különböző szempontok szerint; kultúrtörténeti, fotóelméleti vagy spirituális összefüggésekben értelmezik újra.

Kiállító művészek:

Aranyi Sándor
Biró Dávid
Borsos Lőrinc
Drégely Imre
Fekete Géza Péter
Gerhes Gábor
Komoróczky Tamás
Nyíri Julianna
Nyitrai Orsolya
Sárosi Anita
Surányi Miklós
Szacsvay Pál
Szabó Dezső
Szabó Zsófia
Zellei Boglárka Éva
és a Fekete fény (1999) című kollektív film alkotói