ENGLISH
Kezdőlap/ Kiállítások/ Fekete fény

Fekete fény

Csoportos kiállítás az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából

A kiállítás megtekinthető 2019. július 20-tól 2019. augusztus 23-ig minden héten hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.
Vasárnap és ünnepnapokon (augusztus 20.) az ICA-D zárva tart.
Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D)
H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.
Kurátor: Mucsi Emese
Társkurátor: Barakonyi Szabolcs

Fotó: Aranyi Sándor, 1999 © Aranyi Sándor

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros szakmai partnerségben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal Fekete fény címmel kiállítást szervez az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából.

A teljes napfogyatkozás egy zavarba ejtő, közösségteremtő élmény volt azok számára, akik 1999. augusztus 11-én a szabadban tartózkodtak vagy közvetítve nézték, ahogy a Hold teljes árnyéka a Földre vetül. A jelenség a szemtanúk emlékezetében ún. vakuemlékként őrződött meg. A vakuemlék fogalmat az olyan emlékek jellemzésére használják, amelyeket egy nagyszámú embercsoport tagjai közös tapasztalat alapján rögzítenek meglepő, fontos vagy érzelmileg megrázó események átélésekor (pl. a Kennedy-gyilkosság, a Reagan elleni merénylet, a Challenger-katasztrófa, az Antall József halálhírét közvetítő rendkívüli híradás vagy a 9/11-es események). Ezekben az esetekben nemcsak a hír ténye, hanem az észlelés körülményei is bevésődnek a tanúk emlékezetébe, extrém részletességgel. A dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet termeiben megrendezett bemutatón az 1999-es teljes napfogyatkozás is egy ilyen kiemelt helyzetként jelenik meg.

A kiállítás három részből áll. Az első egység alapját egy 2019-ben kiírt nyilvános fénykép- és videogyűjtési akció  adja. Itt a korabeli riportfotók mellett az 1999-es teljes napfogyatkozás és annak nézőire fókuszáló privát fotók, valamint privát videók kapnak helyet egy multimediális installáció formájában. Az 1999-ben amatőrök számára is elérhető kompakt fényképezőgépek és videokamerák lehetővé tették, hogy az eseményről, valamint szemlélőiről számos privát felvétel készüljön. A kiállítás részben ezeken keresztül mutatja be, hogy milyen volt az égi jelenség látványa, emellett arra is példát hoz, hogy milyen szerepet játszhatnak a kollektív emlékek felidézésében a privát archívumok. A második egység a napfogyatkozást vizsgáló, 2019 előtti fotó- és videoművészeti alkotásokat mutat be, köztük a címadó Fekete fény című kollektív filmet, amelyet Dunaújvárosban forgattak 1999. augusztus 11-én. A kiállítás harmadik részében olyan, meghívott kortárs fotográfusok és képzőművészek által készített új munkák kapnak helyet, amelyek a napfogyatkozás jelenségét különböző szempontok szerint; kultúrtörténeti, fotóelméleti vagy spirituális összefüggésekben értelmezik újra. (Mucsi Emese kurátor)

Kiállító művészek:

ARANYI Sándor, BÁNKUTI András, BIRÓ Dávid, BORSOS LŐRINC, DRÉGELY Imre, DUDÁS Szabolcs, FEKETE Géza Péter, GERHES Gábor, HORVÁTH Ernő, KEGYES András, KODOLÁNYI Sebestyén, KOMORÓCZKY Tamás, KOVALOVSZKY Dániel, NEHÉZ-POSONY Kata, NÉMETH Dániel, NYÍRI Julianna, NYITRAI Orsolya, SÁROSI Anita, SURÁNYI Miklós, SZACSVA Y Pál, SZABÓ Dezső, SZABÓ Eszter Ágnes, SZABÓ Zsófia, VÁRNAI Gyula, VEDRES Ági, ZELLEI Boglárka Éva és a Fekete fény (1999) című kollektív film alkotói

A kiállításon egy multimediális installáció formájában mutatjuk be az ICA-D és a Capa Központ által az 1999-es teljes napfogyatkozás huszadik évfordulója alkalmából kiírt nyilvános fénykép- és videogyűjtési akcióra beérkezett anyagokat.